PÅ VEI UT PÅ BANEN: Dette bildet viser medisinsk personell fra Molde på vei ut på gressmatta før spillet er blåst av. Foto: NTB Scanpix

Dette bildebeviset gjør at Odd tror på omkamp mot Molde

Dette bildet viser Molde-legen på vei inn på banen mens spillet fortsatt er i gang. Det er et av de viktigste bevisene Odd har når de nå håper på omkamp mot Molde.

  • Lillian Holden

Artikkelen er over tre år gammel

– Dommeren begår to grove feil gjennom kampen, sa daglig leder i Odd, Einar Håndlykken, på en pressekonferanse i Skien i dag.

Der bekreftet Odd at de har valgt å levere inn en formell protest til NFF etter søndagens kamp mot Molde, som endte på høydramatisk vis.

– Vi mener at kampen skal spilles om igjen, slår Håndlykken fast.

Så du den blodige overtidssmellen? Les mer her

Mener det er to regelbrudd

Dramatikken på Aker stadion startet i det 90. minutt. Björn Bergmann Sigurdarson og Steffen Hagen smalt sammen i en hodeduell da Molde var på vei opp i angrep. Dommer Ken Henry Johnsen så hva som skjedde, men valgte å la spillet gå.

Det endte med at Tobias Svendsen sendte moldenserne opp i 3-2-ledelse, på overtid av kampen. Harmeet Singh la for øvrig på til 4-2 rett etterpå, og sikret tre poeng.

I etterkant av kampen er det to regelbrudd Odd peker på.

1. Dommeren burde stoppet spillet da han så de to skadde spillerne ligge nede og signalisere at de trengte bistand.

– Det er ikke åpning for skjønn på om det skal blåses av ved hodeskader, sier Håndlykken.

2. Molde hadde medisinsk personell på banen da 3-2-målet ble scoret. Flere bilder som Scanpixs fotograf har tatt, viser at en person fra Molde-leiren er på vei ut på banen for å assistere de to skadde spillerne allerede før ballen har gått i mål.

– Regelverket her er tydelig. Hvis laget som scorer har en spiller, leder eller trener på banen som ikke skal være der, skal målet annulleres. Det ble ikke gjort, sier Håndlykken.

Det er disse to punktene som danner grunnlaget for protesten som NFF nå har fått i hende. Nå er det opp til forbundet hva som skjer videre - men at det idømmes omkamp etter at en kamp er fullført, er ikke akkurat hverdagskost. Sist gang det skjedde, var på slutten av 1990-tallet.

Sett denne? Erik Solér skal inn som LSKs «redningsmann»

– Grov feil

Håndlykken presiserte på dagens pressekonferanse at det er viktig for Odd å tydeliggjøre regelverket rundt spillere som går ned med hodeskade.

– Reglene må bli helt entydige. Det må tydeliggjøres ytterligere for dommerstanden i Norge at det skal blåses ved hodeskader, sier han.

Odd har god tro på at protesten kan ende med at kampen mot Molde skal spilles på nytt.

– Vi mener at dette påvirker kampforløpet i betydelig grad. Det hele skjer i det 90. minutt, og det blir 3-2 mens legen deres er på banen. Målet blir ikke annullert. Her har det blitt begått en grov feil.

VG var i kontakt med dommer Ken Henry Johnsen etter kampen på søndag. Han svarte følgende:

På grunn av at Odd har lagt inn protest kan jeg ikke kommentere hvordan jeg vurderte situasjonen på banen, siden jeg må sende slik redegjørelse til doms - og sanksjonsutvalget i NFF.

Tidligere Tippeliga-dommer Per Ivar Staberg sa imidlertid følgende:

– Ja, den burde selvsagt vært avblåst. Der er regelverket tydelig. Det er dommerens plikt å gripe inn når det skjer slike hodeskade-situasjoner. Det tror jeg de fleste er enig om.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder