I FRANKRIKE: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo følger fotball-EM tett. Her på flyplassen i Porto i slutten av mai. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Høgmos studietur preget av vold: – Veldig lite hyggelig

Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo (56) er i Frankrike for å speide på kommende kvalik-motstandere. Det har vært en blandet opplevelse så langt.

Artikkelen er over tre år gammel

Tromsøværingen var søndag på plass i Nice for å se kampen mellom Polen og Nord-Irland, og hadde lørdag vært i Marseille, der voldelige scener utspilte seg både i gatene og på tribunene på Stade Vélodrome.

– Vi møtte personer som hadde vært til stede (i bråket, journ. anm). Det var veldig lite hyggelig. Svært beklagelig, sier en solbrun Høgmo i et NRK-sendt intervju.

Les også: Krigsscener før Englands EM-åpning
Les også: Norsk kameratgjeng havnet midt i kaoset

Kartlegge motstandere

Høgmo, som reiser sammen med toppfotballsjef Nils Johan Semb, fikk en bedre opplevelse i Nice, som ligger en to timers kjøretur unna Marseille.

– Det er desto mer hyggelig å være her i Nice, hvor det har vært en strålende atmosfære, sier Høgmo.

Les mer: UEFA truer med å kaste England og Russland ut av EM

Han forteller til NRK at de skal se åtte eller ni EM-kamper live på stadion frem til kvartfinalene. Det er først og fremst forberedelser til Norges VM-kvalifisering, som starter på Ullevaal Stadion mot Tyskland den 4. september.

– Vi er her for å kartlegge motstandere blant annet til den kommende kvaliken. Det er alltid nyttig å se lag vi skal møte, live. Vi får sett på Nord-Irland, Tsjekkia og Tyskland, sier Høgmo.

VG-kommentar: Ikke mulig å glede seg over EM

Følelser gjennom kroppen

Semb legger til:

– Forberedelser er utrolig viktig. Det er viktig å følge mesterskapet. Også for å følge andre lag for å få impulser fra de beste lagene som vi kan ta med oss hjem.

Norge er ikke med i EM, etter at landslaget tapte mot Ungarn over to playoff-kamper på senhøsten i fjor. Høgmo innrømte til NRK at det går «noen følelser gjennom kroppen» når han er på fransk jord uten å være blant de 24 deltakerlandene.

Høgmo om egen feiring: – Bør vel kanskje sensureres

De siste forestillingene fra Høgmos menn har i hovedsak vært positive. Landslagssjefen formasjonsendring til 4-3-3 førte til seier 3-2 over Island den 1. juni.

– Vi begynner å få betalt for det vi har jobbet for i to og et halvt år, ved å være ballsikre. Det er viktig i ulike faser. Og så kjører vi kontringer når det er mulighet for det, kommer inn i mellomrom – og klarer å doble, forklarer landslagssjef Per-Mathias Høgmo på sitt fotballpedagogiske vis, sa Høgmo til VG.

Måper av Høgmos utspill: – Kan nesten ikke tro at han har sagt det

Noen dager senere rystet Norge en av EM-favorittene, Belgia, med praktscoringer av Joshua King og Veton Berisha. Men så våknet de belgiske stjernene, og vant 3-2 i Brussel.

«Per-Mathias Høgmo bør ha fått mange svar etter 180 minutters spill mot EM-nasjonene Island og Belgia. Bare så synd det er tre måneder til neste landskamp», skrev VGs kommentator Knut Espen Svegaarden etter Belgia-kampen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder