PÅ VEI INN: Terje Svendsen åpner døra til sitt nye liv som fotballpresident på Ullevaal Stadion. Foto: Fredrik Solstad , VG

Den nye fotballpresidenten: «Vi får opprør om avstanden mellom
grasrota og Ullevaal blir for stor»

ULLEVAAL (VG) Han er bestefar og den eldste fotballpresidenten som i moderne tid er blitt valgt inn for første gang. Terje Svendsen (60) mener han har en svært viktig jobb å gjøre.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi får opprør om avstanden mellom grasrota og Ullevaal blir for stor, forklarer han åtte dager etter et til dels dramatisk fotballting. Terje Svendsen er på plass i milliardkonsernet som Norges Fotballforbund driver med utgangspunkt i nasjonalarenaen på Oslo vest. Han er opptatt av at NFF ikke skal bli det han kaller «et mini-FIFA».

Den nye fotballpresidenten: Vil ikke kalles president

Svendsen er langt fra de trønderske sølepyttene han trente sine egne barn i på 1990-tallet. Utleira og Strindheim er byttet ut Ullevaal Business Class. Avstanden er enorm til vaffelosen på loslitte klubbhus drevet av fotballklubber som bare unntaksvis befinner seg i økonomisk balanse.

– Jeg kan ikke snakke for andre enn meg selv, men jeg mener det er symptomer på at avstanden er blitt for stor i norsk fotball. Det er det krevende med denne jobben. Man må kunne fikse begge deler. Både børs og katedral, beskriver den nye fotballpresidenten. Han vil faktisk ikke tiltales president.

ÅPENHET: Terje Svendsen lover at åpenhet, folkelighethet og forusigbarhet skal prege hans tid som leder av norsk fotball. Her intervjues han av VG på Ullevaal. Foto: Fredrik , VG

– Jeg fikk et veldig klart signal fra fotballtinget om å være folkelig. Min første beslutning er at jeg ikke skal tiltales president. Jeg heter Terje. Tittelen skal sikkert brukes i noen offisielle sammenhenger, men jeg er ikke opptatt av gamle pompøse titler. Dette er viktig for meg. Folket har eierskapet til fotballen, sier han.

Fullt opprør på tinget: – Uverdig

– Blir pengene fordelt riktig mellom topp og bredde?

– Heldigvis har NFF god økonomi og den er sikret videre gjennom mediavtalen de neste seks årene og andre sponsoravtaler. Vi har et kjempegodt fundament. Men jeg tror vi må sette et kritisk søkelys på hvordan vi anvender ressursene. De må brukes effektivt så det ikke skapes et inntrykk at pengene blir brukt på administrasjon.

I løpet av en helg midt i desember bestemte Svendsen seg for å si ja til valgkomiteen. Han snakket nøye med kona Ingrid Finboe Svendsen (54). Hun er i gang med sin andre periode som direktør for Arbeidstilsynet – sist oppnevnt i statsråd av Stoltenberg-regjeringen.

NFF-drama: Topper beskyldes for å være illojale

– Fruen er min viktigste rådgiver, sier han. Ungene Ida (28) og Erlend (26) er blitt voksne. Datteren har fått to barn. Terje Svendsen setter stor pris på å være bestefar og har nettopp feiret 60-årsdagen hjemme på Stubban i Trondheim – lysene fra Lerkendal kan ses fra stuevinduet.

De siste 50 årene har ingen norsk fotballpresident «debutert» i eldre alder.

– Jeg er valgt for to år og føler at jeg har knallmye å gi i forhold til både realkompetanse og erfaring. 60 år i dag er jo ingen alder. Jeg føler meg ung til sinns og i toppetasjen.

Terje Svendsen ankommer vervet fra to kanter. Han kommer både fra breddefotballen – hvor han opprinnelig tilhørte Malvik i 4. divisjon – og fra næringslivet og toppfotballen.

Harde tak på NFF-tinget: Drillo mener Kjetil Siem bør gå

RBK-trener Kåre Ingebrigtsen kommer forbi. Tonen er umiddelbart god. Terje Svendsen var i ledelsen av Fokus Bank høsten 1987. RBK lå med det han kaller «brukket rygg». Ved hjelp av 500.000 kroner fra sponsoren ble blant annet Ingebrigsten hentet hjem fra Frigg. Nils Arne Eggen kom fra seriegull med Moss. Resten er norsk fotballhistorie.

Svendsen tok plass i styret av «Rosenborg Sport» i 1987. Fra 2000 satt han i klubbstyret. I perioden 2006 til 2012 var han styreleder. Han mener RBK ikke var forberedt på Nils Arne Eggens avgang og er også selvkritisk til hvordan treneravgangen til Knut Tørum ble håndtert med pressekonferansen i 2007. Svendsen kaller den uverdig. Han er heller ikke fornøyd med at han ansatte Hroar Stjernen som daglig leder rett før Ivar Koteng overtok som RBK-leder. Det endte med sparken for den tidligere storhopperen.

VOND DAG: Knut Tørum (til høyre) gråt og måtte ta en pause da det var slutt som Rosenborg-trener i 2007. I dag mener daværende RBK-leder Terje Svendsen (til venstre) at pressekonferansen aldri burde ha funnet sted i den form den fikk. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Terje Svendsen mener RBK-økonomien aldri ble satt over styr, men innrømmer at det var tøft etter at Champions League-millionene forsvant og finanskrisen overtok i 2008. Han er ikke enig i at RBK-direktør Nils Skutle og administrasjonen styrte klubben.

Ikke anbefalt av generalsekretæren: Har snakket ut om SMS

– Ja, vi hadde en sterk og fargerik administrasjon. Men det var en fordel. Du kan ikke skape resultater med et sterkt styre og en svak administrasjon, sier han.

Det er ingen tvil om at han nå skal styre en administrasjon i Norges Fotballforbund – med generalsektretær Kjetil Siem i spissen – som må kalles sterk.

– Jeg vil se nærmere på hvordan vi organiserer arbeidet. Vi kan ikke bli kritisert av medlemmene for at administrasjonen springer foran og styret henger etter. Det holder ikke.

– Har det vært slik i NFF?

– Nei, men jeg hører kritikken som har kommet. Det er områder jeg kan tilføre noe på.

Terje Svendsen kommer til å sitte både på kontoret i Kjøpmannsgata i Trondheim og på Ullevaal i Oslo.

– Men jeg kommer ikke til å sitte i fanget på administrasjonen når jeg er i Oslo. Det er utrolig viktig å passe på at det er avstand mellom administrasjonen og styret – når det ikke er nødvendig å være tett på. Det er fort gjort å bli oppfattet som for tett på administrasjonen. Derfor er det faktisk viktig å være en del i Trondheim selv om avtaleboken allerede viser at svært mye foregår i Oslo.

Breddefotballforeningen: Ba om lønnstak i NFF

Terje Svendsen mener at «det er ingen tvil om at lederne i NFF har gode lønninger». Selv vet at han ikke hvor mye han vil tjene.

– Jeg vet ikke hva lønnen min blir. Det er en ordning med tapt arbeidsfortjeneste, men jeg vet ikke hvordan den fastsettes, sier mannen som har livnært seg på konsulenttjenester, eiendomsselskap og styreverv de siste årene. Han regner med å kutte ned på forretningsvirksomheten nå.

– Hvor mye har du tjent?

– Jeg har ikke tjent så mye. Jeg har levd litt på kjerringa. He, he. Nei da. Jeg har hatt nok til salt i grøten. 700-800.000, svarer han på VGs spørsmål.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder