Sogndal ramlet under streken

SOGNDAL (VG) (Sogndal-Aalesund 1-1) Ett poeng var ikke nok til å bryte trenden som peker mot nedrykk for Sogndal.

Jørn-Arne Tomasgard
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hjemmelaget er formverstingen i eliteserien, og står med ti strake kamper uten seier. Sogndal har bare tatt tre poeng etter ferien, ett av dem hjemme mot Aalesund søndag. Klubben har falt som en stein på tabellen etter at klubben tok VM-pause på en pen åttendeplass. Branns 4-1-seier borte mot Strømsgodset lørdag sendte sogningene ned på nedrykksplass.

VG LIVE:Vi fulgte kampen direkte her!

- Det blir kjempemorsomt utover. Jeg gleder meg. Alle kampene er viktige, det blir en fantastisk erfaring for våre unge spillere. Historisk har lagene overlevd på 31, 32, 33 poeng. Du kan si vi trenger 12-13 poeng, men det er det flere som gjør. Vi har vært i denne situasjonen før, sier Sogndal-trener Jonas Olsson.

Under streken

Aalesund har på sin side plukket bra med poeng siste kampene etter en skuffende sesong. Syv av 12 på de fire siste har gitt laget et lite pusterom i nedrykksstriden. Det går mot en nervepirrende innspurt. Sogndal, AaFK, Haugesund, Start og Brann ligger alle innenfor fire poeng, med Sogndal nederst på nedrykksplass og Haugesund på kvalikplass med samme poengsum - 21 poeng. Sandnes Ulf virker fortapt i bunnen.

- Jeg er ikke helt fornøyd. Vi klabbet det til i annen omgang. Men vi tok med oss ett poeng i en kamp som ikke var helt maks, og det er ok. Vi har levd med nedrykkstrusselen hele sesongen, så vi er bevisste på det. Det blir en tøff innspurt med mange lag involvert, sier AaFK-sjef Jan Jönsson.

Flere av lagene møtes i innspurten. Sogndal har igjen Haugesund, Brann, Sarpsborg, Stabæk, Sandnes Ulf, Molde og Vålerenga. Aalesund har igjen Stabæk, Rosenborg, Odd, Start, Viking, Vålerenga og Sandnes Ulf.

AaFK ledet fortjent etter første omgang, etter en fin scoring av Leke James. Jo Nymo Matland slo hardt inn fra venstre, James møtte på første stolpe og vippet ballen i nettet med utsiden av høyrefoten. Da var det to minutter til pause. Før det hadde Sogndal vært nærmest med en heading i stolpen av Christophe Psychè i 40. minutt, etter langt innkast fra Taijo Teniste.

Kneet inn 1-1

Psyché lyktes bedre åtte minutter etter pause da han satte inn Sogndals utligning til 1-1. Hjortur Valgardsson slo inn med venstrefoten, og Psyché, som kom fra Ham-Kam i sommerpausen, headet i mål.

- Jeg traff ballen med kneet, og den gikk i mål. Dette er første gang jeg har scoret med kneet, sier midtstopperen som scoret sitt andre eliteseriemål etter overgangen fra HamKam i sommer.

Sogndal kom bedre med etter pause, og klarte det de ikke maktet før pause – å etablere eget spill.

Hjemmelaget stilte en startellever uten spillere fra Sogn og Fjordane. Det har aldri skjedd før, og det skapte reaksjoner på tribunen, siden klubben har nedfelt i statuttene sine at halvparten av stallen skal bestå av spillere fra hjemfylket. Kaptein Rune Bolseth har vært syk og satt på benken fra start, mens Ulrik Flo var vraket. Begge kom inn i annen omgang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder