HJEMMESEIER: Odds Elbasan Rashani og Thomas Grøgaard jubler under eliteseriekampen mellom Odd og Molde. Innfelt er Odd-trener Dag Eiliv Fagermo. Foto: Scanpix

«Bare oljefondet er større enn lommeboken til Molde»

Sint Skullerud ba om møte etter Fagermo-kritikk

SKIEN (VG) (Odd - Molde 2-1) Med ti telemarkinger i troppen sendte Dag-Eilev Fagermo Moldes innkjøpte stjernegalleri ned på jorden. Etterpå ba Tor Ole Skullerud om en prat på bakrommet.

  • Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Bare oljefondet er større enn lommeboken til Molde, sier Fagermo til VG.

Odd-treneren mener Molde er blitt et kjøpelag, og er kritisk til at gullfavoritten kun stilte med én lokal spiller i startoppstillingen: Daniel Berg Hestad, som fyller 39 år i juli.

- De har en annen profil enn oss. Odd er en klubb som bygger opp og utvikler spillere. Molde er en klubb som kjøper spillere. De har jo økonomi til det og skal ha resultater hele tiden. De har ikke den tålmodigheten til å vente på unge spillere.

- Hva gjør det med et lite sted og interessen hvis du mangler lokale spillere?

- Så lenge du tar gull, så går det nok. Men over tid vil det være krav om at det skal være flere lokale spillere. Se på Chelsea også: Mourinho får mer og mer kritikk for at det ikke kommer opp en eneste spiller fra akademiet. Jeg tror ingen norske klubber kommer unna at de må vise at de får fram spillere selv. Ikke bare kjøpe, sier Fagermo.

VG LIVE: Fem kamper i eliteserien fra kl. 15.30

- Dag-Eilev får holde seg til å uttale seg om Odd. Jeg synes det er spesielt at han står og lirer av seg det nå. Men det får stå for hans regning, sier Molde-trener Tor Ole Skullerud.

Vinner «aldri» i Skien

Han tok med seg Fagermo ut av pressesonen for en oppklarende prat etter at VG konfronterte ham med at Odd-treneren mener Molde er et kjøpelag.

- Det er et viktig moment for oss at vi skal lage nye, lokale Molde-gutter. Vi har en Magne (Hoseth) som kommer inn mot Odd, og en Rindarøy som er lokal i troppen. I tillegg til flere unggutter som er på vei opp, påpeker Skullerud.

VGTV: Se målene fra kampen her

Den eneste egenutviklede spilleren som startet mot Odd, Daniel Berg Hestad, nikket Molde i ledelsen etter 41 minutter.

MOLDE-SJEF: Tor Ole Skullerud. Foto: Scanpix

Men et godt hjemmelag snudde kampen på to minutter i annen omgang. Først utlignet Elbasan Rashani, så avgjorde løpsmaskinen Jone Samuelsen-som var banens store spiller-med en nesten identisk scoring etter innlegg på bakre stolpe.

Dermed fortsetter Moldes nitriste statistikk i Skien: På 14 Tippeliga-forsøk er det blitt syv tap og syv uavgjort.

- Jeg vil ikke kalle det et mareritt, men vi nærmer oss, sier Berg Hestad, etter en jevn og meget god fotballkamp i Skien.
Dyrker patriotismen

Molde-veteranen mener - som Fagermo - at klubben bør få fram flere lokale spillere.

- Det hadde vært en fordel at vi får opp flere fra egen stall. Vi legger mye ressurser i spillerutvikling, men enn så lenge har det ikke båret frukter, innser 38-åringen.

- Nå har de hentet Harmeet Singh, Pape Pate Diouf, Björn Bergmann Sigurdarson og Mohamed Elyounoussi. Da blir det vanskelig for de eventuelle talentene som er bak. Den klubben som skal drive best i Norge må kombinere det å vinne med å få fram egne spillere. Jeg vet ikke hvor mange spillere Molde har kjøpt de tre-fire siste årene, jeg, men det er mange, sier Fagermo.

VGs vareopptelling viser at Molde siden 2011 har hentet hele 33 spillere.

Odd er på mange måter den rake motsetningen. Klubben har hatt et voldsomt fokus på lokale spillere og en sterk Telemark-profil de siste årene.

- Vi har folk fra Bø, Kragerø, Porsgrunn, Siljan, Skien, overalt. Det gjør at folk kan komme hit å se på naboen sin. Sånn tror jeg norsk fotball må tenke. Fotball handler om patriotisme. Det heter fotballKAMP. Det er blitt så mye fokus på fair play at man snart glemmer hva fotball er. Det er supportere som skal hate hverandre og lag som skal krige. Og hvis du gjør det med egne spillere i tillegg, så gir det en stor stolthet, beskriver en engasjert Fagermo.

Frykter kjedelig produkt

Han har utvilsomt et veldig spennende lag på gang. Og seieren over Molde smakte litt ekstra godt.

- Det blir moro for Odd og andre lag å slå Molde når de kjøper de beste spillerne. Da smaker seieren bedre. Sånn er fotballen, og sånn skal fotballen være. Det kan ikke bare handle om «handshake for peace» og fair play. Hvis alle skal være så korrekte og høflige, så blir produktet kjedelig til slutt.

- Da er det greit at du sier hva du mener da?

- Jeg sier alltid det jeg mener, jeg, svarer Dag-Eilev Fagermo, og gliser.

Det gjorde ikke Tor Ole Skullerud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder