Ståle Solbakken forteller om speiderens tilbakemelding i går kveld

Hyller Ødegaard etter nytt show

DRAMMEN (VG) (Norge U21 – Portugal U21 1-2) Alle ville ha en klem, et fotografi eller autografen til Martin Ødegaard (15) etter debuten for U21-landslaget. I Danmark sammenlignes han med de aller beste.

Artikkelen er over fem år gammel

FC København var en av rundt 35 europeiske klubber som var representert på Marienlyst – der Strømsgodsets Martin Ødegaard dominerte igjen, i sin annen landslagsdebut på åtte dager.

I går kveld fikk FCK-trener Ståle Solbakken tilbakemelding. Og den deler hedmarkingen med VG:

– Han (speideren) sa at han var noen trinn over Christian Eriksen på samme alder. «Hva med Laudrup?», spurte jeg. Det ble stille, han nektet å si noe om det. Og det sier vel det meste, forteller Solbakken sent i går kveld.

Tottenham-proffen Christian Eriksen er Danmarks beste offensive fotballspiller og nærmer seg vanvittige 50 A-landskamper i en alder av bare 22. Og Michael Laudrup er selve nasjonalballskatten – tidenes beste danske spiller, som debuterte på A-landslaget som 18-åring og dominerte for både Barcelona og Real Madrid.

- Ikke for mye hype

– Det har vært mye snakk, og du lurer på om det er for mye hype. Men, nei! Han er så god, sier Rosenborgs Jonas Svensson (21) om Ødegaard, som markerte seg mot spillere som var minst fire år eldre – på et Portugal-lag som tok sin syvende seier på syv kamper i denne kvalifiseringen.

Der har ingen andre europeiske U21-landslag har vært bedre det siste drøye året.

POPULÆR: Martin Ødegaard blir hyllet av Strømsgodset-supporter Marius Andreassen etter kampen på Marienlyst i går kveld. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Svensson, plutselig back både på klubb- og landslag, har spilt både med Mats Møller Dæhli (19) og nå Martin Ødegaard.

På nesten postulat-rosenborgsk kaller Svensson dem «relasjonsspillere» – som du kan gi ballen i hvilken som helst posisjon uten at de mister den.

Nå diskuteres det om de Norges to fremste fotballspillende tenåringer ender sammen i A-landslagstroppen før EM-kvalifiseringen åpner mot Italia på Ullevaal tirsdag.

- Sier ja om jeg blir tatt ut

Eller om Ødegaard erstatter Dæhli, som fikk en smell mot England på Wembley onsdag kveld – selv om det antas at han er tilbake i trening om noen dager.

– Jeg blir glad og sier så klart ja om jeg blir tatt ut. Men det viktigste er at Mats blir frisk og kan bidra, sier Ødegaard selv – som svarer «det tror jeg ikke» på VGs spørsmål om han tror han blir tatt ut.

Ståle Solbakken tenker annerledes:

– Jeg har ikke helt grunnlaget, har bare sett 2–3 Tippeligakamper og i dag (i går), men som joker siste 20–25 minuttene i en 0-0/0-1-kamp mot et forsiktig Italia, sier jeg ja, mener eks-landslagskapteinen.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb fulgte kampen fra tribunen på Marienlyst i går. Da Ødegaard gikk ut til ventende supportere, der gutter ba både om autograf, «selfies» og klemmer, sto Semb igjen inne i gangen og tastet på telefonen sin.

Han leverer rapport til Høgmo, som flyttet seg fra London til Oslo mens U21-kampen pågikk:

– Han spilte en god kamp. Spesielt når han er involvert med ball. Da ser du ferdighetsrepertoaret og spillforståelsen. Men det visste vi jo, vurderer toppfotballsjefen – som sier det er Høgmos ansvar å «forfremme» 15-åringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder