Adam Larsen Kwarasey om 34 dager med «Sirkus Ghana»: Larsen Kwarasey: - Det var en syk opplevelse

Støtter lagkamerat som slo til lagleder

Ikke sportslige grunner til at han ble vraket

Vurderer pause fra Ghanas landslag

DRAMMEN (VG) Adam Larsen Kwarasey (26) mener ingen fotballspiller har opplevd et større kaos enn det
han erfarte med Ghana i VM. Nå vurderer han pause fra landslaget.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg hadde fortsatt vært fly forbanna hvis det ikke hadde vært for gleden det var å komme hjem til min nyfødte sønn, sier Strømsgodset-keeperen til VG.

Etter torsdagens trening på Marienlyst satte han seg ned med VG og snakket ut om den voldsomme nedturen mesterskapet i Brasil ble. Det var egentlig guttedrømmen som gikk i oppfyllelse. I stedet ble det fullstendig kaotisk.

English version:- It was a sick experience

Kwarasey mener ledelsen i det ghanesiske fotballforbundet har skylden for spilleropprøret som endte med at Kevin-Prince Boateng og Sulley Muntari ble sendt hjem.

- Jeg tror ikke noen annen fotballspiller i Norge har opplevd de tingene jeg opplevde der nede. Det var en syk opplevelse. Utenfor banen var det altfor mye man som spiller ikke skal ha noe med å gjøre. Utfordringer med tanke på reisene, hotellene vi bodde på og interne problemer, sier Oslo-gutten med ghanesisk far og norsk mor.

Har forståelse for slaget

På en pressekonferanse i hovedstaden Accra onsdag ønsket Ghanas fotballpresident Kwesi Nyantakyi en etterforskning av alle skandalene velkommen.

- Vi er åpne, vi har ingenting å skjule, sa Nyantakyi.

Det hele toppet seg da Milan-stjernen Sulley Muntari slo ned et medlem av støtteapparatet på et spillermøte før den siste kampen mot Portugal. Adam Larsen Kwarasey vil ikke gå i detaljer om hva som skjedde, men har forståelse for lagkameratens voldsomme reaksjon.

- Det er sånt som skjer når det blir altfor mye. Til slutt orker man ikke mer. Et sted går grensen. Jeg forstår reaksjonen hans etter alt det vi opplevde, sier han.

- Hvordan opplevde du at to spillere ble sendt hjem?

- Jeg synes det var urettferdig. Spør du meg så gjorde de egentlig ikke noe galt. De sto opp for resten av spillergruppa. De snakket, og sa sannheten. Sannheten ble kanskje litt for mye for de som styrer sjappa der, svarer Kwarasey.

Etter å ha stått åpningskampen mot USA ble han plutselig tatt ut av lagoppstillingen bare få timer før den andre kampen mot Tyskland. Keeperen mer enn antyder at det var mot landslagssjef Akwasi Appiahs vilje.

- Det var jo håpløst, egentlig. Vi hadde kampmøte fire-fem timer før kampen. Da sto jeg i startoppstillingen. Så var det litt frem og tilbake. Og så sto jeg ikke der. Jeg spurte hvorfor. Treneren så meg ikke inn i øynene i det hele tatt. Han så ned i bakken og sa beklager. Da skjønte jeg at det kanskje ikke var hans valg, sier han.

- Dette er bortkastet

Nå vurderer han å ta en pause fra det ghanesiske landslaget.

- Det er ikke vits i å dra dit hvis det ikke er prestasjoner som avgjør om du skal spille. Det er ikke fair, da. Jeg tenkte innimellom at «faen, dette her er bortkastet», beskriver han.

Spillertroppen reagerte også på det enormt store støtteapparatet som fulgte laget under turneringen i Brasil.

- Det var mer enn dobbelt så mange i støtteapparatet som i spillertroppen på 23 mann, forteller Kwarasey.

- Føler du at ledelsen er korrupt?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Allerede ved ankomst Brasil startet ulmingen. Hotellstandarden både før og under mesterskapet skal ha vært dårlig. Fra treningsleiren i Miami måtte de først fly til Washington for en tilstelning hos Ghanas ambassadør – før de hastet videre til Brasil. Dermed brukte de nesten to døgn på reisen.

- Vi var slitne før mesterskapet begynte, forteller Kwarasey.

Varsler flere detaljer

Det hjalp ikke på stemningen at Ghanas fotballforbund ikke hadde betalt ut bonusene som spillerne skulle fått allerede da VM-billetten ble sikret. Men det stoppet ikke der. Ifølge landslagsledelsen nektet Michael Essien å varme opp sammen med resten av laget før den siste gruppespillkampen mot Portugal.

Milan-spilleren har kommet med en offsiell uttalelse der han gjør det klart at han ikke vil svare på anklagene fra sitt eget fotballforbund.

- Jeg er overbevist om at med tiden vil alle fakta rundt hele episoden bli kjent slik at det gode folk i Ghana kan avgjøre min skyld eller frifinnelse, skrev Essien.

Adam Larsen Kwarasey varsler at flere interne detaljer rundt kaoset som preget det afrikanske laget snart vil komme for dagen.

- Det er garantert noen av spillerne som skal skrive bok. Det var flere som sa at de skal gjøre det. Det kommer nok ut litt etter litt. Det er ikke så mange som har uttalt seg etter mesterskapet, men jeg vet at flere kommer til å gjøre det, sier Strømsgodset-spilleren.

Vel hjemme fra Brasil fikk han imidlertid sitt livs største opplevelse. Endelig fikk han treffe sønnen Elijah som ble født 7. juni.

- Han er frisk og fin. Jeg har hatt de beste dagene i mitt liv siden søndag. Det har vært gull, sier Adam Larsen Kwarasey.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder