FØRSTEVALGET: Sportslig leder Erik Hoftun (t.v.) er strålende fornøyd med at Rosenborg fikk på plass førstevalget Per Joar Hansen som ny hovedtrener. Her er de to på fredagens pressekonferanse på Lerkendal. Foto: Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Perry: - Avgjørende at jeg var så sterkt ønsket

Per Joar Hansen presentert som RBK-trener i ettermiddag

Erik Hoftun: - Strålende fornøyd med å ha fått førstevalget vårt

TRONDHEIM/OSLO (VG Nett) Per Joar Hansen (47) ble fredag ettermiddag presentert som ny Rosenborg-trener.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

U21-landslagssjefen er Jan Jönssons etterfølger og sportssjef Erik Hoftun offentliggjorde den dårlige skjulte nyheten på en pressekonferanse på Brakka fredag.

- Er du fornøyd, Hansen?

- Ja, jeg er fornøyd, svarer Perry i en kort kommentar til VG Nett på vei inn på Brakka.

- Jeg følte meg sterkt ønsket av sportslig ledelse, styret og den indre kjernen i klubben. Det var avgjørende i et valg mellom to goder. Rosenborg er Norges største klubb, og klubben jeg har mesteparten av min fotballutdanning fra. Dessuten er jeg fra området, og til slutt ble fristelsen for stor, sier Perry på pressekonferansen.

Takker NFF

Det har også vært et ønske fra Norges Fotballforbund å få fortgang i prosessen, ettersom de da må finne en annen til å lede U21-landslaget i EM i Israel til sommeren.

- Jeg må takke Norges Fotballforbund for at de slipper meg fri nå. Vi hadde egentlig en avtale, så de har vist storhet opp i dette ved å la meg ta valget selv. De har sagt de ville støtte meg 100 prosent uansett hvilket valg det hadde blitt. Det blir trungt å si farvel til et fantastsik støtteapparaat og en fantastisk generasjon fotballspillere, sier den avtroppende U21-sjefen, som har stor tro på videre suksess.

- Jeg skal følge nøye med på dem, ønske dem lykke til og har tro på at det blir et kjempemesterskap. Uten å legge for mye press på den nye treneren, bør semifinale være innen rekkevidde, fortsetter Hansen.

Støttet av Eggen

Enkelte i Trondheim har vært kritiske til å hente Hansen tilbake til Lerkendal, noe som også ble markert med bannere på Brakka. Mange har også ønsket seg klubblegenden Nils Arne Eggen tilbake på trenerbenken.

- Jeg har stilt meg bak det valget (av Per Joar Hansen). Det har kommet frem at både jeg og klubben står bak det. Ferdig med det, sier Nils Arne Eggen i en kort kommentar til VG Nett fra ferie på Hawaii.

Hansen selv tar supporterprotestene med knusende ro, men kommer likevel med et lite stikk til kritikerne.

- Det er et gammelt Rosenborg-postulat som sier at hvis vi begynner å konkurrere internt, taper vi alle sammen. Om supporterne vil konkurrere med meg, Erik, styret og klubben, er det deres valg, og de skal få lov til å gjøre det, sier Hansen.

- Det er lett å bli oppblåst om man bare ser bakover. Fotballen har endret seg på og utenfor banen, og det må Rosenborg ta innover seg og jobbe hardt med det som utgangspunkt. Mitt og klubbens fokus er imidlertid å gjøre alt vi kan for utvikle oss i riktig retning, sier den nygamle RBK-treneren.

Avsluttet kapittel

Særlig fiaskoen i 2005 da Hansen ledet Rosenborg halve sesongen da klubbens rekke på 13 strake seriegull ble brudt, har blitt brukt som innvending mot kandidaturet hans. Det bryr han seg fint lite om.

- Det er mange som snakker om 2005, men selv har jeg lagt det bak meg for lenge siden. Det var et mislykket prosjekt med meg som hovedtrener og Nils Arne (Eggen) som mentor. Det er ikke så mye å få gjort så mye med i 2012. Jeg er opptatt av å se fremover, og har brukt 2005 som livserfaring og puttet det i ryggsekken på min vei mot å bli en bedre fotballtrener.

- Dessuten mener jeg at jeg har en fordel ved ikke å trå ned dørstokkene på Brakka de siste syv årene, men i stedet skaffet meg nye erfaringer og mer ballast. I sum gjør det meg atskillig sterkere i dag enn for noen år tilbake, fortsetter han.

- Entusiasme og engasjement

Rosenborg har jaktet ny trener etter at Jönsson ble sparket 7. desember. Hansen seilte opp som en tidlig favoritt til jobben, og etter en uke uten hovedtrener på Lerkendal, var han på plass
- Vi har fått førsteønsket vårt, og det er vi strålende fornøud med. Nå har vi fått på plass en trener som kan ta oss til neste nivå, som har klare meninger om hvordan laget skal se ut og som vil bidra med å få inn ny entusiasme og engajsment, som Perry har masse av, sier sportslig leder Hoftun.

Hansen får for øvrig med seg Ståle Solbakkens mangeårige assistent Bård Wiggen som sin høyre hånd.

- Bård Wiggen er en veldig dyktig trener, og en voksen og rutinert mann, som kan interenasjonale fotball. Dessuten er han trønder, så det er heller ingen ulempe, selv om det er lenge siden han har bodd her. Han kommer til å gjøre en kanonjobb, og jeg ser fram til å jobbe sammen med Bård, sier Perry.

Den ferske RBK-treneren vil helst slippe å gå i detalj om hvilke planer han har for Rosenborg så tidlig som i midten av desember.

- Jeg vil ikke lage et for stort nummer av egen rolle. Nå skal jeg gå inn her og få gjennomført de tankene jeg har på best og raskest mulig måte. Nå skal vi gå i gang og gjøre en jobb på treningsfeltet og i garderoben. Jeg har en ambisjon om å skape et offensivt og angrepsdyktig lag, som også er gode til å forsvare seg. Det er ikke noe vi kan snakke så mye på forhånd, for det må vi vise i praktisk handling ute på banen, sier han.

RBK-trenere siste ti år:

Åge Hareide (2003)
Ola By Rise (2004)
Per Joar Hansen (2005)
Per-Mathias Høgmo (2005-2006)
Knut Tørum (2006-2007)
Trond Henriksen (2007-2008)
Erik Hamrén (2008-2010)
Nils Arne Eggen (2010)
Jan Jönsson (2011-2012).
Per Joar Hansen (2013-)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder