GREI LÆREMESTER: Zinédine Zidane er en av tidenes beste fotballspillere, og Castilla-treneren har veldig mye pent å si om Martin Ødegaard. Zidane var for øvrig 16 år og 11 måneder da Cannes slapp ham til i en seriekamp mot Nantes. Her fra en kamp mot reservelaget til Athletic i februar. Foto: Bjorn S. Delebekk , VG

Trond Johannessen kommenterer: «2015 kan stå igjen som et optimalt år for Martin Ødegaard»

KOMMENTAR: Real Madrids reserver tar flere poeng når  Martin Ødegaard ikke er på banen, og jeg merker at det interesserer godt under middels.

  • Trond Johannessen

Artikkelen er over fire år gammel

Det er mulig at Zinédine Zidanes lag fungerer bedre uten Ødegaard, det høres sannsynlig ut også, uten at jeg skal påberope meg å ha sett veldig mange av kampene til Real Madrid Castilla.

Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball. Foto: ,

Zidane uttalte riktignok til algerisk TV i sommer at Ødegaard er et helt spesielt talent og trakk særlig frem hvordan han gjør medspillerne gode, men det kan fort være at for mye handler om et slikt prestisjekjøp, og at han sånn sett kan bli et litt forstyrrende element i Castilla og at de andre drar mer sammen uten Ødegaard rundt seg.

Les også: Sjekk den forskjellen

Greit nok, han skal uansett ikke være på spansk nivå tre særlig lenge.

Og hvor mange poeng Castilla tar med og uten Martin Ødegaard på banen, har virkelig null og niks å si for hans fremtid.

Hva han selv mener om tilværelsen i Castilla og de åtte månedene han har hatt i Real Madrid, er ikke så godt å vite. Ødegaard sier at han trives godt, men har snakket litt på autopilot siden han kom til Madrid. Det kan jo hende han hadde større forhåpninger da han reiste ned i slutten av januar. Han har fått en halvtime på A-laget, til og med en klem av Cristiano Ronaldo på veien ut, men kanskje har ikke 2015 blitt helt slik han drømte om.

Jeg tror at 2015 fort kan vise seg å stå igjen som et optimalt år for Martin Ødegaard.

Historien tar sjelden feil, og de færreste av dagens stjerner var A-lagsspillere som 16-åringer. Av de 23 som var på listen over verdens beste spillere i 2014, hadde fire debutert så tidlig (alle var nærmere 17): Gareth Bale (Southampton), Karim Benzema (Lyon), Eden Hazard (Lille) og Thibaut Courtois (Genk).

Og, siden Ajax og danske Christian Eriksen ofte brukes som et eksempel på hvilken vei Martin Ødegaard isteden burde valgt; han var nesten 18 år da han debuterte på A-laget i Amsterdam.

(Saken fortsetter under bildet.)

GREIT MINNE: 16 år og 158 dager gammel fikk Martin Ødegaard sin Real Madrid-debut, da han ble byttet inn for Cristiano Ronaldo mot Getafe, en drøy halvtime før slutt. Foto: Daniel Ochoa De Olza , Ap

«Problemet» i Martin Ødegaards tilfelle, kontra de fleste andre stortalenter, er at han kommer fra Norge, en liten fotballnasjon som hadde et landslag som bare tapte og klubblag som knapt fikk være med i europacupene.

Martin Ødegaard ble på mange måter norsk fotballs trofé, en 15-åring som kom fra ingenting, dominerte i Tippeligaen, debuterte på A-landslaget, ble snakket om verden rundt og jaktet på av de aller største klubbene.

Endelig hadde norsk fotball fått noe å være stolt av igjen – og da var det jakt på rekorder som gjaldt; han skulle bli den yngste i EM-kvalik, den yngste som spilte seriefotball for Real Madrid, den yngste som scoret i debuten, den yngste som scoret i Champions League og så videre.

Det var mange som hadde veldig dårlig tid.

GOD SKOLE: Martin Ødegaard lærer nok aller mest på treningene med Real Madrid. Her i duell med Sergio Ramos. Foto: Robert Cianflone , Getty Images

Nå har det vist seg at veien til Real Madrids A-lag var og er ganske lang. Og det er selvsagt mulig at Ødegaard valgte feil klubb, at det hadde vært smartere å legge listen litt lavere. Men svaret på det får vi aldri. Det vi vet er at han i 2015 er utviklet fysisk, testet psykisk og har fått kjørt seg mot de aller beste på trening.

Det er dessuten ganske god grunn til å tro at hans ikke ferdig utviklede muskulatur har godt av å slippe og måtte slåss mot fysisk overlegne «voksne folk» hver helg.

U21-landskampen mot England for to uker siden viste at Ødegaard i hvert fall ikke er blitt noe dårligere de siste månedene, tvert i mot. Han sprudlet, driblet og lekte seg gjennom 90 minutter mot Premier League-proffer, og kanskje var også det et tegn på at utdannelsen i Real Madrid fungerer aldeles utmerket.

Noe annet er hva som bør skje når vi kommer til en ny overgangsmulighet i januar. Da er Martin Ødegaard blitt 17, sannsynligvis fremdeles et stykke unna A-laget – og det kan nok hende at både han og klubben da vil føle at tiden er inne for kamper på et høyere nivå enn Castilla.

Det virker jo som om det er det beste for Castilla også.

Les også

Mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. Spansk fotball

Flere artikler

  1. Agent Tore Pedersen: – Stor sjanse for at Ødegaard lånes ut

  2. Laudrup til VG om Ødegaard: – Ville vært bedre å ta et trinn før Real Madrid

  3. Ødegaard med i Real Madrid-troppen

  4. Fyller 17 i dag - Ødegaards elleville år

  5. Ødegaard kan få Real-sjanse onsdag

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder