MANER TIL FORSIKTIGHET: Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, mener agenter ikke bør betale reiser for utenlandske fotballforbund med det å øke en spillers aksje for landslagsspill som formål. Foto:Robert S. Eik,VG

Siem: - Det er ikke normalt å refundere reiseutgifter

NFF-sjefen vil vite mer om reisen agent Jim Solbakken betalte fra Senegal til Norge

Norges Fotballforbunds generalsekretær Kjetil Siem mener det ikke er normalt at en agent betaler reisen for et afrikansk fotballforbund i håp om å bedre en spillers sjanse for landslagsspill.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kjetil Siem har hørt om tidligere tilfeller hvor klubber og agenter betaler landslagsledelsens reise for å se på aktuelle spillere, men kun i Afrika, og da er gjerne grunnen at klubbene ønsker å «kjøpe en landslagsplass». Til TV 2 sier Jim Solbakken at han «aldri har aldri har betalt noen landslagssjef for å få spillere inn på et landslag».

- Må være forsiktig med å spandere turer

– Man må være veldig forsiktig med å spandere sånne turer, for i Afrika skjer det som han hevder at ikke har skjedd, sier Kjetil Siem til VG.

– Det er en praksis det er lett å reagere på, konkluderer han.

Siem har forståelse for at det kan være fristende for agenter og klubber å la landslagsledere få se gode spillere i aksjon, men han poengterer at man må være ekstremt forsiktig før man betaler reiseutgifter til sånne turer.

BETALTE TUR: Agent Jim Solbakken refunderte reiseutgiftene som en representant for Senegals fotballforbund hadde til Norge for å se på Moldes senegalesiske spillere. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

– Da må man være fullstendig åpne om det, men som sagt, det er lett å reagere på en slik praksis, sier NFF-sjefen og innrømmer at han synes det er interessant å vite hva som faktisk har skjedd i dette tilfellet.

– Jeg har aldri betalt noen landslagssjef for å få spillere inn på et landslag. Jeg kan derimot bekrefte at en fra Det senegalesiske fotballforbundet fikk refundert reiseutgifter til Norge, dette som alle andre som har kommet til Norge fra Senegal nødvendigvis må få, sier Jim Solbakken til TV 2.

Dette stusser Siem på.

– Det er ingen som må noe som helst. Det er ikke normalt å refundere reiseutgifter, og det er ingen regler som sier at noen må få refusjon, påpeker han, før han sier at representanten fra Senegal sikkert ikke hadde hatt penger til å reise til Norge uten Solbakkens og Moldes hjelp.

Solbakken mener kostnadene var relevante

Generalsekretæren har aldri hatt noen overganger med Jim Solbakken som agent da han selv var klubbleder, men han har vært borti ham etter at han begynte å jobbe i Fotballforbundet.

Mandag kveld meldte TV 2 at Jim Solbakken refunderte reiseutgifter for Kandiji Aliju i Senegals fotballforbund i forbindelse med salget av Mame Biram Diouf fra Molde til Manchester United sommeren 2009.

Diouf ble solgt på sommeren og leid tilbake til Molde på høsten. På det tidspunktet hadde han ikke A-landskamper for Senegal, og dermed ble det en utfordring å løse arbeidstillatelsen i England, der afrikaneren altså skulle spille for Manchester United.

I en e-post fra agent Jim Solbakkens regnskapsfører Bjørnar Bjåstad, som TV 2 viser til, står det:

«Det var avgjørende for en overgang til Man Utd for Mame at han var med A-landslaget. For å bidra til å sikre landslagsplassen for Mame reiste Jim sammen med tolk for å snakke med landslagssjefen under samlingen («lobbyvirksomhet») og oppfølging av at Mame gjorde sitt ytterste for å spille seg til en plass på laget. Kostnadene anses dermed relevante.»

13. august 2009, noen uker etter United-salget, debuterte Mame Biram Diouf for A-landslaget til Senegal. Ifølge TV 2 skjedde det like etter representanten for senegalesiske fotballforbundet var på besøk i Norge.

Agentleder reagerer

Til VG skriver Solbakken følgende i en tekstmelding:

– Vi inviterte assistenten til landslagssjefen fra Senegal til Norge for å se på Pape (Pate Diouf), Mame og Makthar (Thioune). Dette for at de skulle få se spillerne i aksjon og for å se om de var gode nok for deres landslag. Som agent for Molde var det i klubbens interesse at alle tre fikk sjansen til å vise seg frem.

Per Flod, advokat og leder av agentforeningen i Norge, reagerer på det som kommer frem i TV 2-saken:

– Nei, det er ikke en agents jobb å betale for reisen til landslagsledere. Jeg har aldri opplevd det før. I min 35-årige karriere som fotballagent har jeg aldri betalt mine egne reiseutgifter en gang. Det er det alltid kjøpende klubb som gjør, sier Per Flod til VG.

På bakgrunn av mandagens TV 2-sak, kaller han saken suspekt.

– Det er mye indisier her som peker på at det som har foregått ikke har vært helt rent. At det skal jobbes mot den senegalesiske landslagsledelsen, at det drives «lobbyvirksomhet». Jeg kan ikke påstå at dette er korrupsjon, men det blir suspekt og gir grunnlag for spekulasjoner, sier Flod.

– I strid med regelverket

Fotballagent Jim Solbakken har vært i søkelyset gjennom flere medieartikler denne høsten. Det startet med en lang artikkel i fotballmagasinet Josimar, som mener å kunne dokumentere at Solbakken har drevet ulovlig agentvirksomhet. Magasinet har pekt på overgangen til nettopp Mame Biram Diouf fra Molde til Manchester United.

– At Diouf ikke hadde agent, men at Solbakken brukte sin egen advokat for å representere ham, er en merkelig fremgangsmåte. At han ikke representerte Diouf er i direkte strid med agentregelverket, hvis han markedsførte en spiller han ikke hadde avtale med, sier Per Flod til VG mandag kveld.

Overgangen på over 40 millioner kroner har tidligere vært gjennomgått av Norges Fotballforbund. Nå har NFF bedt FIFA se på det samme.

Både til Josimar og VG har Solbakken avvist at han har gjort noe ulovlig.

Senere har Roger Parr, faren til England-proff Jonathan, sagt at han ikke ble imponert over hvordan Solbakken jobbet i Jonathan Parrs overgang fra Aalesund til Crystal Palace i 2011.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder