GODSET-SJEF: David Nielsen instruerer Martin Ødegaard på en trening i september i fjor. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Nielsen: – Tilpasset hele laget til Ødegaard

Ekspert Eriksen: - Dumt å lage fiskegryte om du står der med kjøtt...

Strømsgodset-trener David Nielsen la om formasjon og spillestil for å få det beste ut av Martin Ødegaard (16).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det forteller dansken i et intervju med Drammens Tidende.

David Nielsen hadde nettopp overtatt som Godset-trener etter Ronny Deila da han tok avgjørelsen om å gå bort fra 4-3-3 - ifølge dansken for å kunne dyrke Martin Ødegaard, den gang 15 år gammel. Han la om til 4-2-3-1.

– Vi så allerede tidlig det kom til å bli helt enormt. Potensialet i den Martin-saken var på superstjerne-nivå. Vi visste vi hadde en helt spesiell spiller, sier David Nielsen til avisen.

Han overtok som Godset-sjef den 7. juni. Inntil da hadde Ødegaard bare spilt én hel kamp i Tippeligaen.

Nielsen plasserte først 15-åringen i tierrollen, bak Marvin Ogunjimi, deretter forandret han og plasserte ham ute til høyre. Og veldig mye av Strømsgodsets angrepsspill skulle handle om den siden.

På benken

Karer som Peter Kovacs og Øyvind Storflor havnet på benken.

– Når du gir en spiller en slik rolle, som jeg er stor tilhenger av å gjøre, og som er veldig unorsk, da må du tvinge ballen opp til den spilleren. Og når du gjør det hever du en spiller over resten av laget, sier David Nielsen i Drammens Tidende-intervjuet.

Han innrømmer også at det var en utfordring en av spillerne når alt skulle handle om en 15-åring, både på og utenfor banen.

– Fornuftig

CMore-ekspert Bengt Eriksen sier dette om forskjellene på Godset før og etter Ronny Deila.

– Om han la om spesielt etter Martins ferdigheter, var kanskje ikke så lett å få øye på, men Martin fikk en rolle på laget som kledde ham veldig godt, mener Eriksen.

– Var det fornuftig gjort av David Nielsen?

– Det David sier er fornuftig. Når du har en så god spiller, en juvel, som du har tenkt å bruke, men ikke passer inn i måten du spiller på nå, så er du veldig bakstreversk om du ikke gjør om på formasjonen.

– Det er jo dumt å lage fiskegryte om du står der med kjøtt, smiler Bengt Eriksen.

Han mener det var opplagt at Strømsgodset måtte legge om.

– Når det kommer en guttunge fra nabolaget som har de kvalitetene som Martin har, så må du bare gi ham en riktig rolle. Koblet med hans fotballforståelse og blikk så ble det utrolig vanskelig for motstanderne å demme opp.

Nummer to i VG

Strømsgodset-treneren fastslår også at Martin Ødegaard ikke hadde blitt solgt til Real Madrid i januar om han ikke hadde blitt satset på og dyrket i 2014.

Alt i alt var Ødegaard på banen i 23 Tippeliga-kamper i fjor, 15 av dem fra start. Han fikk 5,89 i snitt på VG-børsen, noe som betydde at han ble nummer to, bak Jone Samuelsen. I seks av kampene han spilte var Martin Ødegaard banens beste.

16. mai 2014 ble han tidenes yngste målscorer i Tippeligaen, i en alder av 15 år og 150 dager, da han scoret i 4-1 seieren over Sarpsborg.

27. august 2014 ble Ødegaard historiens yngste landslagsspiller for Norge da han debuterte i privatlandskampen mot Emiratene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder