NFF-tabbe: Ajer ikke spilleberettiget – U21 fratas trolig seier mot Kosovo

Norges U21-landslag mister med all sannsynlighet de tre poengene i 5-0-seieren mot Kosovo etter at det ble funnet ut at Kristoffer Ajer (19) ikke var spilleberettiget.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det melder Norges Fotballforbund i en pressemelding.

– Vi er fortvilet over hele saken. Vi er kjempeskuffet over at vi ikke har klart å fange det opp. Det er en banal sak å fange opp. Det gjør det ekstra ille at vi ikke har klart det, med tanke på det profesjonelle systemet som vi faktisk har, sier direktør i sportsavdelingen i NFF, Alf Hansen, til VG.

I EM-kvalifiseringskampen for G19 mot Spania 27. mars, ble Kristoffer Ajer tildelt to gule kort og dermed utvist. Regelen er at du må sone første kamp på samme nivå eller på nivå over.

Norge har ikke spilt landskamp i etterkant (foruten U21 allerede dagen etter, der Ajer ikke var aktuell), og Ajer skulle følgelig aldri spilt EM-kvalifiseringskampen mot Kosovo mandag.

Les også: Ødegaard storspilte i leken U21-seier

Kan sende Norge ut av EM-sluttspillet

Etter det VG forstår er det nærliggende å tro at Kosovo tildeles 3-0-seier. Det kan meget vel sørge for at Martin Ødegaard og de andre U21-spillerne ikke går til EM-sluttspillet i Italia i 2019.

– Det er det som er det mest fortvilende her. Det er en stab her som gjør alt for å støtte det sportslige, og for spillerne er dette forferdelig leit. Vi håper jo at det her skal mobilisere slik at vi klarer det likevel, men betingelsene for å vinne gruppen blir svekket når vi mister tre poeng og åtte mål i målforskjell, sier Hansen.

Ifølge TV 2-ekspert Jesper Mathisen skal Kristoffer Ajer selv ha tatt opp problematikken med det røde kortet for U19-landslaget med NFF. Også VG har kilder som forteller det samme.

Alf Hansen kan ikke bekrefte eller avkrefte de opplysningene.

– Det er ikke noe jeg er kjent med. I forhold til den interne delen i NFF, har jeg ikke lyst til å si noe om hva som er sagt og gjort. Det må vi ta internt, sier NFF-lederen.

– Hvem i NFF har oppgaven med å holde orden på slikt?

– Vi spiller nesten 150 kamper i året med aldersbestemte landslag. Det er et stort apparat med koordinator og tiltaksleder. Det er mange som er i aktivitet. Normalt sett har vi en veldig god struktur og rutine på dette. Et forbund som oss skal klare det. Jeg har ikke lyst til å gå inn på hvem som har den konkrete rollen og ansvaret for dette. Det ansvaret har jeg tenkt til å ta selv.

– Hvordan fant dere ut dette, var det UEFA som informerte dere?

– Ja, UEFA har stålkontroll på disse tingene. Det har normalt vi også. Vi fikk beskjed dagen etter at det hadde skjedd, svarer Hansen, som tar det for gitt at Kosovo tildeles seieren 3-0.

– Ut fra regelverket slik det står, vil med all sannsynlighet Kosovo tildeles seieren 3-0, bekrefter han.

IKKE SPILLEBERETTIGET: Kristoffer Ajer (bakerst til venstre) var ikke klargjort for spill til mandagens EM-kvalifiseringskamp for U21-landslaget mot Kosovo. De andre på det norske laget. Bak fra venstre: Julian Ryerson, Ulrik Yttergård Jenssen, Iver Fossum, Morten Thorsby og Martin Samuelsen. Foran fra venstre: Sondre Rossbach, Andreas Hanche-Olsen, Martin Ødegaard, Birk Risa og Henrik Bjørdal. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

På det som ble en norsk festkveld scoret Kristoffer Ajer 2-0-målet i 5-0-seieren.

– Det er mitt ansvar som leder av sportsavdelingen å påse at rutinene er gode nok. Det har de åpenbart ikke vært. I dette tilfellet ble G19-kvaliken avsluttet den kampen Ajer fikk to gule, mens U21-kampen mot Kosovo var starten på en ny kvalik. Det er i denne overgangen kommunikasjonssvikten har skjedd. Våre rutiner burde fanget opp at Ajer ikke var spilleklar. Det skjedde ikke. I en profesjonell organisasjon skal ikke slike glipper forekomme. Nå vil vi foreta en grundig gjennomgang internt, sier Hansen til fotball.no.

Les også: Ajer med klar beskjed: – Jeg er midtstopper

Smerud tror det blir vanskelig å vinne gruppen

U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud er naturlig nok skuffet på spillernes og støtteapparatets vegne.

– Først og fremst føler jeg med både spillere og støtteapparat som la ned en fantastisk innsats inn mot denne kampen. Dessverre skjer uforutsette ting og menneskelige feil, og det gjelder å forhold seg konstruktivt til det. Forutsetningene er endret, men vi gir ikke opp. Gruppeseieren blir tøff å ta, og den realistiske målsettingen nå er å kapre en plass i playoff. I den forbindelse – gitt at Kosovo ender sist i gruppa – så strykes både det resultatet vi fikk opprinnelig og det vi nå sannsynligvis får, sier U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud til fotball.no.

Les også: Her glipper den historiske seieren mot Sverige

Han er uansett trygg på at spillerne hans vil bruke utfordringen som har oppstått til å slå tilbake.

– U21-gjengen har gjentatt ganger vist at de reiser seg når de får en på trynet, og jeg er trygg på at denne gjengen kommer til å vokse på å få en enda større utfordring enn vi opprinnelig hadde. Fokuset nå er å forberede oss maksimalt til kampen mot Kosovo i september, og å gjøre vårt for at de skal havne sist i gruppa, sier Smerud.

Kristoffer Ajer selv tenkte aldri tanken på at han skulle ha sonet i kampen mot Kosovo.

– Når jeg blir tatt ut til en tropp, så forventer jeg at jeg er spilleberettiget til kampen. Jeg antok at utvisningen mot Spania skulle sones på G19-nivå siden jeg var tatt ut. Dette er utrolig surt, spesielt når vi gjorde en så god kamp mot Kosovo. Men det er ikke noe å gjøre med dette nå. Det eneste svaret vi kan gi er å plukke trepoengere i kampene som kommer, sier Kristoffer Ajer til fotball.no.

NFF vil sende inn en forklaring til UEFA. Så blir det opp til UEFA å avgjøre hva konsekvensen blir.

Kristoffer Ajer har ikke besvart VGs henvendelser.

VG har vært i kontakt med forbundets seksjonsleder for aldersbestemte landslag, Truls Dæhli. Han vil ikke kommentere saken og henviste til kommentarer gitt av Alf Hansen.

Les også: Sverige-helten jublet til ære for norsk lillebror

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder