Alle vil ha 4-4-2

...men ingen tør å kreve det

FOTBALL

DUBLIN (VG Nett) (Irland - Norge 1-0) Sigurd Rushfeldt syntes det var et gufs fra fortiden da han ble satt opp som ensom spiss fra start. Han er ikke den eneste som syntes det.

Publisert: Oppdatert: 01.05.03 01:07

Norge skapte to målsjanser i 4-5-1-formasjonen i første omgang, og to i 4-4-2-formasjonen i andre omgang. Tre av sjansene kom på dødballer, mens den ene "spillesjansen" kom før pausen da John Carew la inn fra høyre til Rushfeldt som skled ballen utenfor ved første stolpe.

Men disse tallene lyver litt, fordi etter pausen, da Norge spilte med to spisser, var det en helt annen bevegelse i det norske laget. Med de to fyrtårnene Tore André Flo og Carew på topp, bandt Norge opp irene og bakfra. Og dermed fikk også midtbanespillerne mer plass. Ikke ble Irland farligere heller, selv om midtbanen til Norge ble "svekket". Tvert i mot.

- Best i 4-4-2

Spillerne tør ikke si det rett ut, men mener åpenbart at 4-5-1 hører historien til og at Nils Johan Semb bør satse på to spisser i fremtiden.

- Jeg syntes vi har spilt våre beste kamper i 4-4-2. 4-5-1 henger litt igjen fra Drillos tid, men Nils Johan har sagt at 4-4-2 er grunnsystemet vårt, sier Sigurd Rushfeldt som var spiss i den omgangen Norge kun hadde én på topp.

Det gikk ikke bra, selv om han kom til den ene målsjansen Norge klarte å produsere utenom hjørnesparkene.

- Jeg følte ikke at jeg hadde god kontroll på situasjonen. Dette var nok ikke den beste søknaden til å få spille mot Danmark 7. juni, sier han skuffet over å ikke få prøve seg sammen med en annen spiss på topp.

Støtter "Rush"

Flo og Carew spilte sammen på topp etter pausen, og er helt enig med Rushfeldt om hva som er best.

- Jeg syntes vi får mer trøkk med 4-4-2, og syntes vi spiller bedre med det, sier Flo som headet rett på keeper to ganger fra glimrende posisjoner.

- Jeg foretrekker 4-4-2 selv om vi blir mer sårbare defensivt. I dag ble vi riktignok ikke det ettersom vi var bedre etter pausen, sier Carew.

Det skal nevnes at det hjalp for Norges del da en meget opplagt Damien Duff gikk ut et drøyt kvarter før slutt. Til tider terroriserte han Brede Hangeland på det verste.

Verdiløs

Semb brydde seg ikke så mye om den ene eller den andre formasjonen onsdag kveld i Dublin. Formasjonsmessig var den nemlig verdiløs, fordi halve laget som trolig starter mot Danmark ikke var i Dublin.

- Det vanskelig å si så mye om formasjonen, men jeg fikk se Tommy Svindal Larsen i en hel kamp, keeperne, Hangeland i bra matching og Torjus Hansén viste at han var solid. Dette var det viktigste for meg, sier Semb.

PS: Før kampen mot Irland hadde Norge spilt åtte kamper på rad uten å tape.

Her kan du lese mer om