Tre måneders blodslit: Hemmeligheten bak Sør-Koreas suksess

SEOUL (VG) Mars 2002: Guus Hiddink samler Sør-Koreas beste spillere til en tre måneder lang treningsleir - mens resten av verden er opptatt med klubbfotball.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

25. juni 2002: Nasjonen som aldri hadde vunnet en VM-kamp, spiller semifinale mot Tyskland. Hiddinks hardkjør har trolig gjort vertsnasjonen til VMs best trente fotballag. Der motstanderne tar hoftefeste, beinflyr de koreanske krigerne.

USA-keeper Brad Friedel ble nesten slått i bakken av den voldsomme intensiteten som møtte ham i kampen mot Sør-Korea i gruppespillet.

- Sør-Korea er det best trente laget i VM. Og det må de være for å kunne spille på den måten de gjør, sa Friedel til VG tidligere i mesterskapet.

De store nasjonene fra Europa og Sør-Amerika rakk kun å samle troppene i to-tre uker før VM startet. Og det på et tidspunkt da spillerne allerede var slitne og skadeutsatt etter en lang og intens klubbsesong.

Da skal det godt gjøres å trylle frem toppformen.

To økter daglig

Guus Hiddink, derimot, samlet sine VM-spillere allerede for drøye tre måneder siden. For å kunne forberede seg optimalt fikk de hjemlige spillerne fri fra klubbsesongen som startet i mars. De få utenlandsproffene fikk også være med på store deler av oppkjøringen.

Den tidligere Nederland-treneren innledet et råkjør med to økter hver dag for å få spillerne i toppform.

- For tre måneder siden orket spillerne bare 20 minutter på høyt internasjonalt nivå. De har jobbet ekstremt hardt, forklarer Guus Hiddink.

Nå holder de ikke bare i 90 minutter. De avgjør kampene i ekstraomganger (mot Italia) eller i straffesparkkonkurranse (mot Spania).

Tendensen er klar: Tyskerne skal virkelig passe seg hvis de ikke har klart å avgjøre dagens semifinale i løpet av 90 minutter.

- De er høyere enn oss, men de vil ikke klare å stå imot hurtigheten vår, sier høyrevingen Park Ji-sung, som har bra selvtillit om dagen. Han ser klare svakheter i det tyske laget.

- De ser ut til å være svake på flankene, og hvis vi kan angripe dem der, kan det hjelpe oss til å vinne, mener sørkoreaneren.

I går var det et voldsomt presseoppmøte da de to lagene trente på storstadion i Seoul - som tar 60 000 tilskuere. Etter treningen fortsatte Guus Hiddink å snakke om eventyret som aldri ser ut til å slutte.

- Det har gått over alles forventninger, også mine. Først i mai så jeg signaler i laget som tilsa at vi var i stand til noe mer enn bare å delta, sier Hiddink.

Han forsikrer at både han og laget fortsatt er sultne på mer suksess.

- Det er ikke tilfredsstillelse som vil sette laget eller meg tilbake. Vi går for det ultimate. Dette laget vil alltid kjempe til siste slutt.

Men Tyskland er selvsagt favoritter. En så stor nasjon er nesten pålagt å dominere kampen. Men vi får se hva som skjer, sier nederlenderen.

Han har uansett oppnådd så mye allerede at han kan vasse i trenertilbud når han reiser tilbake til Europa etter VM.

Bedre enn Nederland i 98-VM

Hiddink rangerer suksessen med Sør-Korea klart foran semifinaleplassen med Nederland for fire år siden.

- Det er forskjell på det laget og det nivået de koreanske spillerne var på i februar. Selv om jeg ikke måtte starte fra null, var det fra et veldig lavt punkt. Jeg måtte lære dem prinsippene for hva som kreves i internasjonal fotball.

- At de skulle nå det nivået de er på nå, er en stor, stor kompliment til spillerne - for det har vært tøft for dem. Det er en større prestasjon enn det Nederland klarte for fire år siden, sier Guus Hiddink.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder