«Heimebane-Torbjørn» matchvinner for Haugesund – ny smell for Strømsgodset

HAUGESUND (VG) (Haugesund–Strømsgodset 1-0) Han er årets funn i FK Haugesund. Men Torbjørn Kallevåg (25) spilte eliteseriefotball i TV-serien «Heimebane» før han slapp til i virkeligheten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Søndag kveld jublet mannen fra Bømlo som en gal da Haugesund noterte seg for første hjemmeseier siden 15. oktober i fjor (2–0 over Sandefjord). Kanskje ikke så rart. Det var hans første scoring i Eliteserien. Og attpåtil ble han matchvinner.

HELTEN: Torbjørn Kallevåg intervjues av Haugesunds Avis. I bakgrunnen Strømsgodset-trener Tor Ole Skullerud. Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

– Det var en mektig opplevelse. Jeg har vært her på stadion i alle år, men bare med sesongkort, inntil i år, sier Torbjørn Kallevåg.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Han spilte i Vard fra Haugesund (nivå tre), og dro til Hødd (OBOS-ligaen) for å få riktig matching. I vinter ble han hentet gratis til FKH. Men han fikk den nådeløse beskjeden av trener Eirik Horneland i januar om at han ikke var god nok.

– Da han kom var han ikke i nærheten av å få spille. Han hadde for dårlig tempo i kroppen. Men han har jobbet steinhardt og blitt bedre for hver treningsøkt, sier Eirik Horneland.

STRENG SJEF: Eirik Horneland gir ordrer fra benken. I vinter fortalte han Kallevåg hva som måtte til for å spille i den virkelige Eliteserien. Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

I «Heimebane» slapp han også til. Men det var noen tøffe økter der også, forteller Kallevåg. Han hadde en rolle «på treningsfeltet» i den populære søndagssendte serien på NRK, som hovedsakelig er spilt inn i Ulsteinvik, med John Carew og Ane Dahl Torp i hovedrollen.

– Kul opplevelse

– Det var en kul opplevelse å være med. Jeg ble veldig godt kjent med John Carew og Ane Dahl Torp. Men det er ikke mye dere ser av meg. Jeg er inne og megler i en fight på trening, sier Kallevåg.

Han tror han fikk være med i 25 sekunder. Men det tok enormt med tid å være skuespiller i den mye omtalte TV-serien. Etter at han ble plukket ut på audition måtte han være tilgjengelig i 15 dager, forteller han til VG.

FKH hadde dårlig hjemmestatistikk før de slo Strømsgodset. Tre kamper i 2017-sesongen, og to i årets sesong uten seier. Og bare ett poeng (1–1 mot Sarpsborg).

Søndag kveld kom endelig seieren. Og det var helt fortjent. FKH ville ha tre poeng. Det var helt tydelig fra første minutt av matchen i kuling og regn.

– Det var på tide med en hjemmeseier. Vi er trygge defensivt, og vi kjører Strømsgodset ganske hardt. Jeg tror de ble sjokkert av vår 1. omgang spesielt, sier FKH-kaptein Christian Grindheim.

Se alle kampene i Eliteserien direkte på Eurosport Player (redaksjonelt samarbeid).

Det så imidlertid ikke lovende ut før FKH tok ledelsen. Frederik Gytkjær misbrukte en megasjanse. Han fikk servert ballen da Eirik Ulland Andersen ga et håpløst tilbakespill, men Gytkjær avsluttet rett på Strømsgodset-keeper Espen Bugge Pettersen.

les også

Ingebrigtsen tror mest på Godset:–Må ha en som scorer 15–20 mål

Men FKH jobbet som en maskin videre. En lekker dribleserie av tekniske David Akintola på høyrekanten endte hos Kallevåg. Han banket til fra ti meter. Bugge Pettersen ble lurt i korthjørnet. Og FKH-midtbanespilleren la ut på en «æresrunde» over hele stadion for å feire sitt første mål i Eliteserien.

les også

Seks av ti eliteseriespillere har ikke planer for livet etter karrieren

Beholdt overtaket

FKH beholdt det offensive overtaket i store deler av 2. omgang. Men de maktet aldri å spille seg til de store sjansene. Nærmest var Alexander Stølås på et nydelig frispark etter 58 minutter. Ballen skrudde ned i hjørnet, men Bugge Pettersen var god, og fikk slått til corner.

Godset-keeper var også god da han reddet forsøket fra Akintola etter 71 minutter. Der kunne det lett stått 2–0.

les også

Marcus Pedersen er best på hjemmebane:–Her kan jeg være meg selv

MÅLLØS: Marcus Pedersen i intervju med NRK etter tapet for Haugesund. Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Strømsgodset hadde scoret mest av lagene i Eliteserien før denne serierunden (11 mål). Men hadde lite å by på mot FKH. Ligaens toppscorer Marcus Pedersen (syv mål) hadde åpenbart ikke dagen.

–Vi er for dårlig når vi må ut å fly til bortekamper. Både mot Tromsø (1–3), og her er vi ikke med på krigen. Når vi ikke skaper sjanser, så er heller ikke jeg noe god, sier Marcus Pedersen.

Nærmest utligning var gjestene fra Drammen da Tokmac Nguen fyrte av et langskudd fra 20 meter 13 minutter før slutt. Men Helge Sandvik (reservekeeper) fikk en hånd på ballen, og vippet den over tverrliggeren.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder