Lillestrøm kvittet seg med Tromsø-spøkelset

FOTBALL

(Tromsø-Lillestrøm 1–2) Lillestrøm sikret sesongens første poeng på bortebane mot Tromsø. Det er første gang LSK vinner på Alfheim på ti år.

Publisert: Oppdatert: 13.05.18 22:33

Vi må tilbake til 2008 sist Lillestrøm slo Tromsø 1–0 i nord. Den gang ble Frode Kippe matchvinner. Siden har tre kamper endt uavgjort og fem med Tromsø-seier på Alfheim. Før nå.

– Det var meget deilig. Jeg har ikke vært med på å ta tre poeng her så mange ganger. Vi klarte å ri det inn, sier Erling Knudtzon, banens beste på VG-børsen, til Eurosport.

Det er Tromsøs første tap hjemme for sesongen. Seieren fører Lillestrøm opp i ti poeng på ellevteplass – ett mindre enn Tromsø på to plasser over.

– Det sårer å tape hjemme, men slik er fotball. Spillerne gjorde alt de kunne. Jeg er stolt av dem for det, sier Simo Valakari, TIL-trener, til Eurosport.

Se alle kampene i Eliteserien direkte på Eurosport Player (redaksjonelt samarbeid)

Gode før pause

LSK la om til 4–3–3-systemet som trener Arne Erlandsen overrasket alle med, inkludert egne spillere, til Rosenborg-kampen.

Det la grunnlaget for at LSKs angripere Erling Knudtzon, Thomas Lehne Olsen og Gary Martin kunne blomstre. Spesielt i første omgang.

– Det er bra å få i gang spissene. Vi vet hva Thomas er god for. Han er ny i klubben, men han har vist at han er scorer mye mål. Gary tar også sjansen og viser at han er en målsnik, sier Simon Mesfin, sportslig leder i LSK, til VG.

I 20. minutt tok Knudtzon fint ned en nydelig crosser fra Mats Haakenstad. Knutdzon spilte fri Martin i feltet som plasserte LSK i ledelsen på første berøring. Det er Martins andre seriemål.

Fem minutter senere doblet Lehne Olsen som straffet tidligere lagkamerater på hans tredje mulighet i kampen. Skuddet fra 16 meter gikk via et Tromsø-bein og i mål.

– Vi har spillere som håndterer flere systemer. Først og fremst er det jobben vi legger ned i dag som gjør at vi vinner, sier Mesfin.

Vertene, som skapte lite før pause, reduserte litt ut av intet på tampen av omgangen.

Keepertabbe

Morten Gamst Pedersen holdt elegant i ballen før han spilte til Magnar Ødegaard. Tromsø-kapteinen fyrte av fra distanse og ballen gikk i nettmaskene etter svakt keeperspill fra Marko Maric, som har gjort flere tabber denne sesongen.

– Tromsø kommer inn i kampen med en scoring som selvsagt skal avverges, mente Erlandsen.

Maric viste seg fra en bedre side to minutter før slutt da han stoppet headingen til innbytter og nybakt far, Slobodan Vuk, fra fem meter. Mushaga Bakenga klarte ikke å sette returen. Runar Espejord misbrukte også en stor sjanse.

– En viktig og fortjent seier, sa Erlandsen.

Dramatisk hodeskade

Jacob Karlstrøm i Tromsø-buret måtte erstattes av Gudmund Kongshavn i 18. minutt. Karlstrøm fanget et innlegg fra Haakenstad, men hodet hans krasjet i stolpen samtidig.

Keeperen prøvde å fortsette – noe som var nytteløst. Karlstrøm pådro seg trolig en hjernerystelse, opplyste Tromsøs medisinske team.

– Han er litt «dizzy», men han vil overleve. Jeg er lei på hans vegne, sa Valakari.

Her kan du lese mer om