MANN MOT MANN: Vålerengas Mohammed Abu i duell med Lillestrøms Ifeanyi Mathew på Åråsen 2. september.
MANN MOT MANN: Vålerengas Mohammed Abu i duell med Lillestrøms Ifeanyi Mathew på Åråsen 2. september. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Abu slår tilbake: – De som sier at jeg bare er god i Norge, tar feil

FOTBALL

VALLE (VG) Vålerengas Mohammed Abu (26) mener det er urettferdig at han stemples som en fotballspiller som bare lykkes i Norge.

Publisert:

«Abu helt konge, han har falt igjennom overalt ute i Europa», skrev fotballekspert Joacim Jonsson på Twitter etter at Abu hadde herjet med Brann 26. august.

Discovery-kommentator Kenneth Fredheim mener det «er helt sprøtt å se hvor stor forskjell én spiller kan gjøre for et lag».

Han tenker også Vålerengas sommernykommer Mohammed Abu.

VG-spesial: Få siste nytt i gullkampen

Abu-gåten

I episode 20 av Eurosports Eliteserie-podkast blir den lille ghaneseren et hett tema. 26-åringen hylles herfra til månen, og det trekkes paralleller til Chelseas franske verdensmester Ngolo Kanté.

Men noe skurrer også for Fredheim. Hvorfor har ikke Abu lyktes i utlandet? Kjemperart, sier fotballeksperten i podkasten.

– Fotball har ett språk, og uansett hvor du går, så er fotballen den samme. Ute har du noen gode spillere du kan lære av, men bortsett fra det er det ikke så stor forskjell på Norge og utlandet, sier Abu til VG etter tirsdagens treningsøkt.

Han og resten av Vålerenga-laget forbereder seg til søndagens norske fotballhøydepunkt: Vålerenga-Rosenborg på Intility Arena.

– Jeg har funnet meg godt til rette. Nå skal vi gjøre vårt beste for å slå Rosenborg, sier han.

– Uflaks

For åtte år siden signerte han proffkontrakt med Manchester City. Siden har han vært utlånt til Strømsgodset (to perioder), Eintracht Frankfurt, Rayo Vallecano, Lorient og AGF Aarhus. I 2014 ble han kjøpt av Strømsgodset, før han i 2017 dro til den amerikanske MLS-klubben Columbus Crew, hvor han spilte 23 ligakamper forrige sesong.

Abu, som har fire landskamper for Ghana, er nå i Vålerenga på en leieavtale som varer ut sesongen.

Video: Derfor irriterer Daniel Fredheim Holm seg over LSK-taklingen:

– På noen lag har jeg dessverre ikke fått spilletid. Jeg har ikke fått vist hvem jeg er. Her i Norge har jeg fått spilletid. Jeg mener at jeg har vært uheldig, sier Abu.

– Hva sier du om de som hevder at du bare er god i Norge?

– De som sier at jeg bare er god i Norge, tar feil. Jeg var i Frankrike, og hadde en veldig god periode der, men så ble jeg skadet. Jeg har hatt uflaks, svarer han.

«En rytmespiller», «en som ikke mister ballen», «en som spiller klokt», «en som gjør andre bedre» og «kreativ i tillegg» er blant beskrivelsene Abu får i Eurosport-podkasten.

Det «stikkes» fra Trøndelag i retning hovedstaden – se video:

– Hva gjør du etter sesongen?

– Jeg skal gjøre mitt beste, og gjøre alt for laget, så ser vi hva som skjer på slutten av sesongen.

Solide tall

Noen tall fra statistikkbyrået Opta sier noe om Abus påvirkning i Vålerenga: Midtbanespillerens pasningssikkerhet lå på 88 prosent mot Tromsø, 83 prosent mot Brann og hele 91 prosent mot Lillestrøm. Han scorer som regel høyest når det gjelder «ballvinninger».

Fredheim mener Vålerenga-spilleren var kjempegod mot Tromsø, banens beste mot Brann og banens beste mot Lillestrøm.

– Det er helt sprøtt å se hvor stor forskjell én spiller kan gjøre for et lag.

Abu forteller om forholdet til treneren:

Her kan du lese mer om