FORTVILELSEN: Åge Hareide må innse at det stoppet i 8-delsfinalen i VM. Foto: JOHANNES EISELE / AFP

Kommentar

Hareide har slåss mot danske demoner

NIZJNIJ NOVGOROD (VG) (Kroatia – Danmark 1–1, 3–2 på straffer) Mens kroatene jublet som gale, gikk Åge Hareide (64) helt rolig rundt til absolutt alle i det danske teamet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var grenser for hvor lenge Kasper Schmeichel kunne stå imot, og VM-eventyret stoppet i et klassisk straffedrama i det smellvakre VM-stadionet i Nizjnij Novgorod.

De tre danskene som misset fikk en ekstra lang klem av treneren, Christian Eriksen, yndlingen hans, Lasse Schöne og Nicolai Jørgensen, innbytterne hans.

Jørgensen, storscorer i Feyenoord, ga på en måte et lite og godt bilde på hva som er Danmarks problem da han misbrukte den siste. Keeperen var lurt, han kunne trille ballen i motsatt hjørne, men manglet roen. Og Hareide mangler en typisk målscorer, selv om det skal sies at det er mye, mye større navn enn Nicolai Jørgensen som har sviktet fra 11 meter i VM.

Det kunne blitt kvartfinale mot Russland, det kunne blitt semifinale mot England, Colombia, Sverige eller Sveits, det kunne blitt finale i dette rare, herlige mesterskapet som ikke alltid byr på velspilte kamper, men som byr på drama og sensasjoner hele tiden.

Nå er alle verdens- og europamestere siden 2002 borte, de to siste Copa America-finalistene mangler også.

Men Danmark må også hjem, og Hareide skal reise med hodet meget høyt hevet. Han og spillerne fortjener en heltemottagelse, men det er vel heller tvilsomt om det skjer.

«Vi mangler kampen der folk sier det får så være at vi tapte, men glem det, tenk på hvor bra vi spilte», sa den gamle yndlingen Brian Laudrup til Jyllands-Posten, og uttalelsen forteller absolutt alt om hvilke danske demoner Hareide har kjempet mot i det siste.

les også

Danmark ute av VM etter vilt straffedrama

Danmark er blant de 16 beste i VM, men Danmark er ikke fornøyd med det. De klarer ikke å glemme sine 80- og 90-tallshelter. Hareide begynte jobben med å rose gamle dager, men de siste ukene har dynamittminnene vært mest plagsomt og energitappende for landslagssjefen.

«Jeg tror ikke jeg skriver meg inn i historien selv om vi går til finalen», meldte han syrlig lørdag kveld.

Norgeskjenningen David Nielsen, nå trener i AGF, skrev det slik i sin spalte i Jyllands-Posten på kampdagen:

«Vi ville ha en trener som kunne vinne og gi oss VM-deltagelse. Nå er vi her og vi er videre fra gruppen. Men av de nasjonene som er igjen i VM, er vel vi den eneste som ikke kan vise frem bilder av gledesrus (etter avansementet). Man skal hylle sine helter, men det er totalt borte fra det landet her. Vi har ikke feiret «en dritt»».

Nielsen konkluderer med at Danmark ikke fortjener å kalle seg en fotballnasjon.

Akkurat dét trenger ikke Åge Hareide bruke så mye krefter på. Han skal heller se tilbake på det som trolig er hans to sterkeste år som trener. Han har løftet et dansk lag som ikke kom noen vei, og selv om det ble nederlag etter straffer er det nå 19 (!) kamper siden det siste danske tapet.

TRENERTRØST: Lasse Schöne får en klem av Åge Hareide. Til høyre målscorer Mathias Zanka Jørgensen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

«Dere vil se et litt annet Danmark», meldte treneren før kampen, men det var vel kanskje ikke en back som løp frem og tilbake og skapte cornere av alle innkast danskene hadde sett for seg.

Men Jonas Knudsen ble slengt innpå for første gang i VM, og etter 57 sekunder så Åge Hareide ut som et geni. Kroatia fikk aldri kontroll på venstrebackens kast, Mathias Zanka Jørgensen fikk skutt og keeper Danijel Subasic fikk ikke fatt i ballen.

De kroatiske storfavorittene var rystet omtrent før 8-delsfinalen hadde begynt.

les også

Russland sørget for VM-sjokk - slo ut giganten Spania

les også

Danmarks ambassadør: – Hareide er gull verdt

Og Danmark slipper omtrent aldri inn mål. Bare ett, på straffe, i 2018, og det siste spillebaklengsmålet kom 714 minutter tilbake i tid, mot Irland i november i fjor. Men mål følger ofte mål, har Drillo lært oss, og det neste ventet under tre minutter frem i tid.

Kroatia slapp altfor lett til på høyresiden, mellom samme Knudsen og Braithwaite, og foran mål måket Dalsgaard ballen i Christensen og slike feil gjør man ikke foran Mandzukic.

I RUSSLAND: Trond Johannessen.

Deretter fulgte en 90 minutter lang og ganske sjansefattig krig der Danmark greide å kontrollere den kroatiske hjernen Luka Modric, men danskene mangler spisskraft, litt som Spania og Tyskland, og man kan ikke kreve underverk av Christian Eriksen gang på gang.

I ekstraomgangene var det ikke mye saft igjen i de danske beina. Da kunne Modric begynne å leke seg med utsidepasningene, og fem minutter før slutt av den andre ekstraomgangen fikk banens største stjerne sjansen til å bruke innsiden fra 11 meter.

Kasper Schmeichel stoppet ham, Åge Hareide og hans venner på sidelinjen jublet vilt.

De jublet for tidlig, men når den norske sjefen sovner i natt bør han gjøre det som en stolt mann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder