Kommentar

Tidenes nest største sensasjon

MOSKVA (VG) Pressesenteret på Spartak stadion er stappfullt av brasilianere. Det eksploderer av glede.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Brassene hopper og jubler, filmer TV-skjermen av fortvilte tyskere og radioreporterne finner frem sitt høyeste stemmeleie.

Rett før Brasils skjebnekamp mot Serbia kan dette slås fast for første gang: Tyskland er slått ut av fotball-VM etter det innledende gruppespillet.

Nasjonen som fornedret brassene for fire år siden, som kunne blitt deres motstander i 8-delsfinalen, som ved siden av Brasil er historiens beste fotballnasjon, er ute etter tre kamper.

les også

VM-profil åtte år etter nedtrapping: – Hadde aldri trodd dette

les også

Svensk kommentator: – Før var Sverige Zlatans lag. Nå er det alles lag.

Tyskland vant 7–1 og hele VM sist, men kom seg ikke forbi Mexico, Sverige og Sør-Korea. Det er ikke til å fatte.

UTE! Toni Kroos avgjorde mot Sverige, men ble stoppet av Sør-Korea. Foto: JOHN SIBLEY / X03811

Toni Kroos reddet tyskerne fra en mulig katastrofe mot Sverige, men så gjorde han altså ikke det likevel. De jublet som om de var verdensmestere, men denne gangen var det ingen tysk Kroos-kontroll. Problemene stakk dypere enn noen kunne ane. Dette er en 10'er på fotballens Richter-skala. Gary Linekers forslitte setning kan få ro i noen år.

les også

Regjerende mester Tyskland ute av VM

les også

Troll sprekker best i lyset

les også

Svensk bragd: 3–0 over Mexico og videre i VM

Det er en av de største gruppespill-sensasjonene i VMs historie, jeg mener den nest største, etter Nord-Korea som kom fra ingenting og slo ut Italia for 52 år siden.

Men den noen minutter gamle sensasjonen i Russland, også den fullbyrdet av koreanere, er større enn de tre andre enorme smellene vi har fått tidligere i dette århundret. Det hviler plutselig en forbannelse over verdensmesterne, det er blitt en vane at de slås ut. Tyskland er nummer fire av fem: Frankrike i 2002, Italia i 2010 og Spania i 2014, men tyskernes fall er det mest sjokkerende og dramatiske.

I RUSSLAND: Trond Johannessen.

Den regjerende mesteren har vært i alle kvartfinaler siden 1954, i åtte av de 16 siste finalene og fire av dem er vunnet. Tyskerne har også vært i alle semifinaler i EM og VM siden 2006.

På en annen TV-skjerm jubler svenskene for en heltedåd av de sjeldne. Sverige reiste seg etter smellen i sluttsekundene mot Tyskland og vinner gruppen, kan komme til å møte Sveits og plutselig aner svenskene en kvartfinale.

Sverige har ingenting uten Zlatan, men likevel alt. Sverige har alt Tyskland manglet. Dette svenske laget har VMs største hjerte.

PS! I tre VM, fra 1974 til 1982, var det et mellomspill som fungerte som kvartfinale.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder