Tidenes nest største sensasjon

FOTBALL

MOSKVA (VG) Pressesenteret på Spartak stadion er stappfullt av brasilianere. Det eksploderer av glede.

kommentar
Publisert: Oppdatert: 27.06.18 21:08

Brassene hopper og jubler, filmer TV-skjermen av fortvilte tyskere og radioreporterne finner frem sitt høyeste stemmeleie.

Rett før Brasils skjebnekamp mot Serbia kan dette slås fast for første gang: Tyskland er slått ut av fotball-VM etter det innledende gruppespillet.

Nasjonen som fornedret brassene for fire år siden, som kunne blitt deres motstander i 8-delsfinalen, som ved siden av Brasil er historiens beste fotballnasjon, er ute etter tre kamper.

Tyskland vant 7–1 og hele VM sist, men kom seg ikke forbi Mexico, Sverige og Sør-Korea. Det er ikke til å fatte.

Toni Kroos reddet tyskerne fra en mulig katastrofe mot Sverige, men så gjorde han altså ikke det likevel. De jublet som om de var verdensmestere, men denne gangen var det ingen tysk Kroos-kontroll. Problemene stakk dypere enn noen kunne ane. Dette er en 10'er på fotballens Richter-skala. Gary Linekers forslitte setning kan få ro i noen år.

Det er en av de største gruppespill-sensasjonene i VMs historie, jeg mener den nest største, etter Nord-Korea som kom fra ingenting og slo ut Italia for 52 år siden.

Men den noen minutter gamle sensasjonen i Russland, også den fullbyrdet av koreanere, er større enn de tre andre enorme smellene vi har fått tidligere i dette århundret. Det hviler plutselig en forbannelse over verdensmesterne, det er blitt en vane at de slås ut. Tyskland er nummer fire av fem: Frankrike i 2002, Italia i 2010 og Spania i 2014, men tyskernes fall er det mest sjokkerende og dramatiske.

Den regjerende mesteren har vært i alle kvartfinaler siden 1954, i åtte av de 16 siste finalene og fire av dem er vunnet. Tyskerne har også vært i alle semifinaler i EM og VM siden 2006.

På en annen TV-skjerm jubler svenskene for en heltedåd av de sjeldne. Sverige reiste seg etter smellen i sluttsekundene mot Tyskland og vinner gruppen, kan komme til å møte Sveits og plutselig aner svenskene en kvartfinale.

Sverige har ingenting uten Zlatan, men likevel alt. Sverige har alt Tyskland manglet. Dette svenske laget har VMs største hjerte.

PS! I tre VM, fra 1974 til 1982, var det et mellomspill som fungerte som kvartfinale.

Her kan du lese mer om