GODE KOMPISER: Jevngamle Philippe Coutinho og Neymar har fulgt hverandre på forskjellige landslag, og har alltid hatt et nært vennskap. Her på treningen foran møtet med Mexico. Foto: SAEED KHAN / AFP

Derfor har Coutinho et lite Brasil-problem

KAZAN (VG) Han har vært like viktig som Neymar i VM, men Philippe Coutinho (26) er ikke i nærheten av å ha samme status i hjemlandet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er i og for seg naturlig, siden Neymar er en mye større stjerne, men det er også en annen viktig grunn, i hvert fall ifølge hans navnebror i TV-giganten Globo, Francisco Coutinho Trigo.

På veien mot kvartfinalemøtet med Belgia har Coutinho vært en helt sentral figur, med to mål og en målgivende pasning. Men på VGs spørsmål om den tidligere Liverpool- og nåværende Barcelona-spilleren er elsket i Brasil, trekker journalisten litt på det:

les også

Han ringer mamma. Han skjelte ut Neymar. Han løste krisen.

les også

Uruguays mirakelmann (71) har sjelden sykdom – her er hans Norge-råd

– Brasil elsker...alle. Problemet med Coutinho er at han dro fra Brasil for tidlig. Han dro dra Vasco da Gama til Inter. Vasco er en stor klubb, der kommer Romario og andre toppspillere fra, sier han.

STARTET FESTEN: Philippe Coutinho banket vakkert inn 1–0-målet i åpningskampen mot Sveits fra langt hold. Foto: Themba Hadebe / TT NYHETSBYRÅN

Coutinho ble løftet frem gjennom Vasco da Gamas ungdomssystem. Han fikk spille på U15-landslaget, og allerede som 16-åring ble han kjøpt av Inter, men han ble værende i Vasco i to år til det var tillatt for ham å spille i Italia.

Til tross for sin unge alder spilte han fast for Vasco, men rett etter 18-årsdagen ble han borte. Sommeren 2010 debuterte han også på landslaget, som 18-åring, men tiden i Inter ble ikke enkel.

Han ble leid ut til Espanyol, kom tilbake og i januar 2013 ble han hentet av Liverpool. Men på landslaget var han forte, mellom hans andre og tredje Brasil-kamp gikk det over tre og et halvt år. Han var først med igjen etter VM på hjemmebane i 2014.

les også

Så mange VM-millioner går Norge glipp av

les også

Rådet som endret alt for fotballkommentatoren

Pluss content

– For brasilianere dukket han ikke opp igjen før i Liverpool. Vi kjente til ham, men han ble borte for oss, sier Globo-journalisten, som på ingen måte har noe galt å si om Philippe Coutinho som person.

FØLGER BRASIL: Globo-journalist Francisco Coutinho Trigo. Foto: Trond Johannessen.

– Er så beskjeden

– Han var god i kvaliken, men Neymar var den klart beste. I VM er det ca. 50/50 vil jeg si. Begge er stjerner. Men Coutinho er så beskjeden. Han sparker ikke inn noen dører, derfor har han trengt tid på å komme inn i Barcelona også. Han trenger å bli varm først, og den siste måneden har han endelig begynt å score der også, sier han, og tror Coutinho vil spille en mye mer sentral rolle i Spania neste sesong.

Så får vi se hvor sentral rolle Coutinho spiller mot Belgia. Så langt har hans gode venn Neymar skygget over det meste med sine skuespillerprestasjoner på veien mot kvartfinalen.

Så debuten

– Det er også mange i Brasil som synes det er nok nå, at Neymar fortjener kritikk. Men stort sett er han godt likt. Han er en snill og blid gutt. Og legg merke til motstanderne, de bytter på spillere som får i oppgave å ta ham, sier Coutinho Trigo fra Globo.

les også

Derfor ble ikke den franske stjernen Liverpool-spiller

les også

Henry får æren for Lukakus genistrek

Godt likt er også Coutinho, av landslagssjef Tite. Han har beundret ham helt siden han så landslagsdebuten mot Iran i 2010, spilt i Emiratene, der Tite trente Al Wahda.

– Han hadde et lynkjapt hode som imponerte meg veldig. Han var kreativ, nesten for kreativ, sa han til Folha de Sao Paulo da han senere prøvde å hente Coutinho til Corinthians.

Det gikk ikke, men nå jobber de sammen. Og nå kan de vinne det største sammen.

Og da vil nok hele Brasil elske Philippe Coutinho igjen.

PS! Neymar var 21 år og hadde vunnet Copa Libertadores med Santos da han dro til Barcelona.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder