«Jeg vet hvordan Ronny har det nå»

Rune Bratseth VM-skribent for VG

KØBENHAVN (VG) Det var ikke vanskelig for meg å se hvordan Ronny Johnsen hadde det under gårsdagens trening. Han anstrengte seg for å løpe mest mulig normalt, men det var lett å se at han hadde vondt.

ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

Ronny vil så mye, og han prøver. Men egentlig er det ingen vits i å pine seg selv når situasjonen er som den er. Drillo vet hva Ronny Johnsen står for. Likevel fortsatte Ronny treningen, og gikk på løp til det aller siste. Det var unødvendig.

Jeg vet hvordan det er å være skadet, og vet godt hvordan Ronny har det nå. Og likhetspunktene mellom oss er mange, også på dette området.

I en periode før - og under - siste VM var jeg, eller spilte jeg, skadet. Interessen for Norges første VM-sluttspill på mange, mange år var stor. Jeg var kaptein, hadde en viktig rolle og var sammen med Erik Thorstvedt den mest kjente norske spilleren.

Og dermed havnet jeg og skaden min på diverse avissider, også førstesiden.

Jeg klarte heldigvis å leve med et ekstra trøkk rundt min egen person. Det tok også vekk mye av presset rundt de andre spillerne, noe som bare var positivt.

Det var selvsagt en ubehagelig situasjon, for meg. Skaden var et tema hele tiden. Men samtidig beskriver den en voldsom interesse som landslaget og norsk fotball fører med seg. Sånn er det bare, og du må forholde deg til det. Det forandrer seg nemlig ikke.

Irritasjonen rundt skaden er det verste. Det blir så mange spørsmål, stor mental slitasje og mange å forholde seg til. Men det nytter ikke skjule en skade. Det merker de som er oppmerksomme, spesielt pressen.

I tillegg blir presset ekstra stort, både fra klubb- og landslag. Spilleren blir utsatt for press, helt klart. Og det fører med seg en del hvite løgner også . . .

Jeg spiste tabletter for å holde skaden i sjakk både før og under VM.

Forskjellen på Ronny og meg er kanskje at jeg stort sett var plaget med én type skade (jumper's knee), mens Ronny har et mer variert spekter av skader.

De siste landskampene har Norge sluppet inn sjeldent mange spillemål. Usikkerhetsmomentene blir flere og flere jo lenger det går før Drillo får noe svar på om Ronny Johnsen blir å regne med eller ikke.

Spesielt fordi det også er usikkert rundt Henning Berg. Og det er ikke bra - det siste vi trenger akkurat nå. For Norge er begge midtstopperne svært viktige, og jo lenger dette trekker ut, jo verre er det for Drillo.

Ronny Johnsen og jeg er ikke brutalt like som spillere, men likhetspunktene er der. Hurtigheten er soleklar, og svært viktig for Norge. Men Ronny er bedre offensivt enn jeg var, mens jeg var bedre i lufta enn det han er. Taktisk sett har han utviklet seg voldsomt siden han reiste fra Norge.

Men Ronny kan bli enda mer sjef. Jeg føler at det er Henning Berg, når de spiller sammen, eller Gary Pallister i United, som bestemmer i midtforsvaret. Det ser du på kroppsspråket.

Jobber Ronny Johnsen med den biten, kan han legge en alen til sin vekst. Da blir han en enda mer dominerende skikkelse hos Norge, og kanskje en fremtidig lagkaptein også.

Rune Bratseth

Tidligere landslagskaptein Rune Bratseth (37) er tilknyttet VGs VM-team. Bratseth vil jevnlig komme med sine analyser og betraktninger rundt det norske fotballandslaget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder