Lagerbäcks oppgjør med norsk kultur: – Vi må stille krav til ungdommene

SKOPJE (VG) Landslagssjef Lars Lagerbäck (69) mener vi har et stort problem når det kommer til utviklingen av norske talenter. Kjetil Rekdal hyller uttalelsene.

Artikkelen er over to år gammel

– Et stort dilemma er å stille krav. Vi må stille krav til ungdommene, på 15-16 år, når de kommer inn i en elitesatsing. Vi er for snille og skal lære dem å gjøre rett hele tiden, sa Lars Lagerbäck på fredagens pressekonferanse i Makedonia, og la til:

– Vi skal hele tiden forklare til spillerne hvorfor vi gjør som vi gjør. Men jeg tror det er et stort forbedringspotensiale i å stoppe opp treninger og analysere hvordan og hvorfor vi angriper på den måten vi velger, sa svensken.

Morten Thorsby: – Min største glede var når jeg kunne slå Dæhli

Forskjellig fra Island

Han hadde stor suksess med Island i fjorårets EM. Veteranen mener det er forskjell på de islandske landslagsspillerne og de spillerne han leder nå.

– Ja. Den gruppen var veldig sterke mentalt. Jeg tror ikke de likte treningene mine så godt, det var mye repetisjon, men under EM kjørte de bare på som om det skulle være en kamp i Reykjavik.

Håvard Nordtveit mener indrejustisen er noe annerledes nå – artikkelen fortsetter under videoen!

Svensken er usikker på om det er lurt å sende tenåringer ut av Skandinavia for å bli best mulig.

– På Island var det mange som dro fra landet da de var 16-17 år. Jeg tror det er mye av grunnen til at det laget ble så bra, sa han.

– Men på Island er det viktigere å dra ut tidligere. I Norge og Sverige kan man legge forholdene litt mer til rette fordi vi er flere mennesker. Vi har ressurser i de nordiske landene til å klare dette, sa Lagerbäck.

Sjekk: Kjæresten hjalp «Mål-Pål» til superform

Rekdal: – Musikk

Fotballekspert og tidligere landslagskaptein, Kjetil Rekdal, satt i salen og koste seg med Lagerbäcks uttalelser.
– Dette er musikk i mine ører, dette tok jo også jeg opp etter Tyskland-kampen, men han må trykke til enda hardere sånn at folk i Norge kan forstå viktigheten av trening og å stille krav. Klubbene må ta tilbake makten fra spillere og agenter, sier Rekdal til VG.

– Ser du på dette som et spark mot Norges Fotballforbund?
– Jeg vet ikke om det er et spark til NFF, men heller et rop og varsku om at ting må gjøres enda tydeligere. Vi må få mer kompetanse til talentene og gi disse jobbene status, sier Rekdal.
Han mener norske fotballtalenter generelt har store utfordringer.
– Ungdommen som vokser opp i dag er veldig bortskjemte. Da blir det vanskelig i andre situasjoner senere i livet. Man må ta ansvar, gjør man ikke det så mislykkes man!

Les også: Dette er Ødegaards store utfordring
Rekdal har stor respekt for Norges landslagssjef og håper det norske folk forstår avsenderens budskap.
– Han har en posisjon som gjør at folk hører på. Det er liksom ikke hvem som helst som snakker. Og hvis jeg sier det for ofte, så blir jeg bare sett på som en sur og sint idiot, smiler Rekdal.

Ødegaard-press

Fredag ble den siste treningen før lørdagens kamp gjennomført. Treningene i Makedonia har blitt noe forstyrret av at flere spillere har vært småskadd, men landslagstreneren er fornøyd.

Han sier også at Alexander Søderlund og Jo Inge Berget er uaktuelle til å starte lørdagens kamp. Samtidig knyttes det stor spenning til om Martin Ødegaard endelig får sjansen til å vise seg fram for Lagerbäck. På spørsmål om han har gitt etter for medietrykket for å bruke 18-åringen, svarte Lagerbäck at det i så fall ikke er bevisst.

Les også: Dette er Ødegaards store utfordring

– Det er som med reklame. Hvis jeg har latt meg påvirke er det ikke bevisst. Jeg tar definitivt ut den troppen jeg mener er best. Men massekommunikasjon påvirker hjernen og underbevisstheten, men jeg håper jeg ikke har latt meg påvirke, sa landslagssjefen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder