MATCHVINNEREN! Megan Rapinoe scoret begge målene da USA slo Frankrike 2–1 i kvartfinalen i VM. Foto: LIONEL BONAVENTURE / AFP

Kommentar

Trump-kritikeren senket Frankrike i kampen som hadde alt

PARIS (VG) (Frankrike – USA 1–2) Det er store ord, men det får gå: Dette var den største kvinnelige fotballkampen gjennom tidene.

Vertsnasjonen mot supernasjonen, kontinentenes batalje, Frankrike som alltid svikter og aldri tar medalje, USA som aldri svikter og alltid tar medalje.

For et spetakkel av en fotballkamp! Dette var fremtiden.

les også

Forsvarer «hårete» VM-målsetting – tror på medalje i fremtiden

Men det var som i fortiden. USA vant. Frankrike er ute igjen. Det franske kvinnelandslaget har vært blant favorittene hver gang det siste tiåret, men det vil seg ikke, litt som de spanske herrene frem mot gjennombruddet i EM i 2008.

Frankrike har kanskje flere gode enkeltspillere enn USA, men de har færre vinnere. De har heller ikke bredsidetreffet til Megan Rapinoe, hun som hater president Donald Trump, men elsker å spille for USA og fikset begge målene.

Den franske stoppermajesteten Wendie Renard reduserte med ti minutter igjen, stemningen og trykket i sluttminuttene kan knapt beskrives, men det endte med nasjonal fortvilelse og tårer. De franske spillerne ble stående igjen i et kvarters tid etter kampen, hyllet av publikum, men fullstendig nedbrutte.

Det var vakre kombinasjoner, filming, kynisme, høyt tempo, feilpasninger, friske dueller, stygge taklinger og rop om straffehands (selvsagt). Det var kanskje ikke fantastisk fotball, men et drama en VM-kvartfinale verdig.

Marseillaisen ble sunget like intenst som i herrenes EM i samme land i 2016, og under kampen var det minst like heftig med tunge «Allez Les Bleus»-bølger og egentlig var det aldri stille i den glovarme franske hovedstaden.

Dette er det første VM i fotball for kvinner som føles som et ordentlig VM i fotball. Det er gjennombruddsmesterskapet, og dette var kampen alle hadde ventet på siden trekningen for åtte måneder siden.

les også

Avskyr Trump – hyller Hegerberg

Det er spilt syv VM-finaler, og det er fullt mulig å argumentere mot «tidenes største kamp»-påstanden. Men min sidekvinne på Parc des Princes, Aftonbladets Johanna Fränden, er ikke i tvil: «Ja, det er helt klart den største, alle synes det».

USA Today slo enkelt og greit fast: «The biggest game. Ever.», Washington Post skrev «Kvinnenes VM har aldri sett en kamp som USA mot Frankrike» og den amerikanske landslagssjefen Jill Ellis uttalte filosofisk at det er «en kamp som gjør fotballen større».

Av de syv tidligere mesterskapene er to arrangert i Kina, to i USA, ett i Sverige, Canada og Tyskland. Tyskland er den eneste tradisjonelt sett store fotballstormakten av disse (selv om USA er blitt det på kvinnesiden), og mesterskapet i 2011 var i og for seg vellykket.

les også

Lovpriser Norges overkvinne: – Må vinne Gullballen

Men 2019-VM i Frankrike er noe annet. Det er en ny verden. Endelig er kvinnene i ferd med å bli fullverdig inkludert.

Det er oppgradering på de fleste områder (ikke alle). Spillere, trenere, alle merker det og denne kampen kunne sikkert solgt 90.000 billetter (som finalen i USA i 1999), men Parc des Princes tar bare halvparten.

Det var kaotisk utenfor flere timer før kampstart, stressede vakter og bevæpnet politi uansett hvor man snudde seg og allerede for et par dager siden skal svartebørsbilletter ha gått for over 20.000 kroner. Hele verden fulgte med. TV-tallene er formidable overalt.

SLUTTEN: 29 år gamle Amandine Henry skulle lede Frankrike til VM-gull, men endte opp med dette blikket da det var over. Til venstre Delphine Cascarino. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA

Amerikanerne tok ledelsen før fem minutter var spilt. Megan Rapinoe feide et frispark inn foran mål. Ballen gikk gjennom alt og alle, et symbolsterkt mål.

Mange lurte på om Rapinoe var påvirket av styret rundt hennes mangeårige Trump-kritikk, særlig den gamle videoen av henne der hun med friske ord sier at hun ikke har noen planer om å dra til Det hvite hus hvis det blir VM-gull.

Rapinoe er kritisk til presidentens menneskesyn. Han har svart henne på Twitter, hun synger aldri nasjonalsangen, bare står der, men når kampen er igang løper hun for sitt USA, og på fire spilte kamper står venstrekanten med fem mål (to straffer).

Frankrike styrte i store perioder, men amerikanernes vinnervilje er fortsatt noe for seg selv. USA hadde aldri tapt de 39 gangene de hadde tatt ledelsen i VM-historien.

Et fransk lag med seks Ada Hegerberg-lagvenninner i startoppstillingen manglet kraft foran mål, røslige amerikanere ryddet unna, og det er lett å tenke at det kunne vært en perfekt kamp for Lyons norske spiss ...

– Vi er ikke under press, vi lever med press, sa USA-trener Jill Ellis før kampen og ristet bort alle som prøvde å påføre dem usikkerhet foran møtet med den antatt vanskeligste motstanderen på veien mot det fjerde av åtte mulige VM-gull.

– Det er vel sedvanlig amerikansk arroganse, smilte Megan Rapinoe da jeg hørte henne svare en brasiliansk journalist etter 3–0 over Chile. Spørsmålet var hvordan USA greier å hente frem de viktige seirene gang på gang.

– Vi har selvtilliten. Vi har gjort det før, svarte hun rolig. Og USA gjorde det igjen, Rapinoe også, da hun fikk muligheten inne i 16-meteren etter pause. Hun er 33 år og ikke blant de raskeste, men ingen har et renere balltreff.

I PARIS: Trond Johannessen.

Rapinoe har ett VM- og ett OL-gull, den franske kapteinen Amandine Henry har ingen medaljer med landslaget. Nå begynner hun og flere av de aldrende stjernene å få dårlig tid. Dette VM-et var denne generasjonens store sjanse.

Henry lurer nok på hva hun skal finne på for å slå amerikanerne. I 2016 valgte Ada Hegerbergs nåværende lagvenninne å gå til Portland Thorns, fordi hun var så fascinert av amerikanernes vinnermentalitet.

«Det er en viktig del av dette for meg. Jeg er veldig imponert av amerikanerne. De er virkelig krigere. Vi er nødt til å lære av det, og hvis jeg kan ta med meg det til det franske laget vil jeg være fornøyd», uttalte Henry til FourFourTwo.

Høsten 2017 kom hun tilbake.

Sommeren 2019 skulle prosjektet fullbyrdes.

Men amerikanerne sto i veien igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder