STERKE MENINGER: Ivar Koteng i Rosenborg er redd for at norsk idrett skal havne i FIFA-fella. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

RBK-topp om innsynskravet: – Kan ikke skjønne at de har noe annet valg nå

Nå åpner Koteng for full åpenhet i Rosenborg

Presseforbundet mener idretten har en «enestående sjanse» til å gå frem som gode eksempler

I helgen manet han til full åpenhet i Norges Fotballforbund. Nå mener Rosenborg-leder Ivar Koteng at Idrettsforbundet og de største særforbundene må følge etter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG har i dag sendt ut begjæringer om innsyn i reise- og restaurantregninger og representasjonskostander for lederne i Norges Idrettsforbund, Norges Skiforbund, Norges Friidrettsforbund og Norges Cykleforbund.

Disse begjæringene er sendt direkte til idrettspresident Tom Tvedt, skipresident Erik Røste, friidrettspresident Tore Hordnes og sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

VG-sportens nyhetsleder:
Tid for brutal åpenhet. Overalt

– Fra idrettens ståsted klarer jeg ikke å se noe som taler mot å gjøre dette. Jeg kan ikke skjønne at de har noe annet valg nå, sier Ivar Koteng til VG.

– Så enkelt er det

På fotballtinget i helgen oppfordret Rosenborg-lederen toppene i Norges Fotballforbund (NFF) til å legge kortene på bordet. Fra talerstolen sa han: «Har vi spist lunsj for fire og et halvt tusen, så må vi enten vise regningen, eller så må vi slutte å spise de lunsjene».

Les også (Koteng på tinget):
Fullt opprør på fotballtinget: – Et spill som er oss uverdig

VG sendte en innsynsbegjæring, av samme type som nevnt ovenfor, til Norges Fotballforbund før helgen. Først ble det blankt avslag. Men etter diskusjonene på fotballtinget snudde Kjetil Siem. Generalsekretæren i NFF lover å legge frem sine reiseregninger for forbundsstyret og deretter for offentligheten.

– Bør idretten følge etter Fotballforbundets lovnader?

– Selvfølgelig! Idretten skal ha full åpenhet. Full nøkternhet. Så enkelt er det, sier Koteng.

– Er du villig til å ha samme åpenhet i Rosenborg?

– Selvfølgelig.

Den frittalende Rosenborg-lederen understreker at han ikke har grunn til å tro at idrettstoppene har gjort noe ulovlig. Derimot frykter han at norsk idrett skal følge etter de store internasjonale organisasjonene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ÅPENHET ELLER IKKE? Fra venstre: Friidrettspresident Tore Hordnes, sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen, skipresident Erik Røste og idrettspresident Tom Tvedt. Foto: , NTB SCANPIX

Frykter FIFA-tendenser

– Når du ser hva som har skjedd med FIFA (Det internasjonale fotballforbundet), IOC (den internasjonale olympiske komité) og UEFA (Det europeiske fotballforbundet), så kan vi ikke la norsk idrett gå til spille på samme type tøys. Alle skjønner det! sier Koteng.

Anbefales:
Løfshus tjener en brøkdel av Høgmo

Tidligere FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini ble begge utestengt fra fotballen for korrupsjon lenge før presidentvalget i FIFA før helgen. Det internasjonale fotballforbundet er blitt rystet av flere korrupsjonsskandaler det siste året.

Juridisk rådgiver i Presseforbundet, Kristine Foss, mener Norges Idrettsforbund og de største særforbundene bør gi etter for VGs innsynskrav:

– På sikt vil det styrke tilliten og omdømmet til organisasjonene, hvis man praktiserer full åpenhet. Og det er i seg selv disiplinerende på pengebruk hvis man vet at det også må tåle offentlig søkelys. NFF og Norges Idrettsforbund har nå en enestående sjanse til å bidra til mer åpenhet og gå foran som gode eksempler. Håper virkelig de ser og bruker denne muligheten, skriver Foss i en e-post til VG.

Nåværende EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker er blant politikerne som har engasjert seg i debatten. I 2007 mente hun at det daværende Kultur- og kirkedepartementet burde kreve at Norges Idrettsforbund skulle følge offentlighetsloven.

– Det er store beløp og derfor av interesse fra samfunnet rundt å se hvordan tippemidlene brukes. Jeg synes ikke det er et urimelig krav at vi får se hvordan pengene brukes, sa hun til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder