Nordlie: – Større feil at han debuterte som 15-åring

Ødegaard vraket til Tyskland-kampen

ULLEVAAL (VG) Trenerveteranen Tom Nordlie mener det er en større feil at Martin Ødegaard debuterte på A-landslaget som 15-åring enn at han ikke er med mot Tyskland – som 17-åring.

  • Bjørn Arne Johannessen
  • Lillian Holden
  • Morten Stokstad

Artikkelen er over tre år gammel

Per-Mathias Høgmo presenterte mandag landslagstroppen til høstens store Ullevaal-kamp, VM-kvalifiseringen mot Tyskland 4. september, uten Real Madrid-talentet.

– Vi har tatt ut en tropp myntet på Tyskland-kampen. Martin Ødegaard spiller nå to kamper med U21 og fått nyttig kamptrening der, sier Høgmo til VG.

Les også: Ødegaard skal ha forlenget med Real Madrid

Høgmo presenterte i dag troppen som skal spille kampene på Ullevaal om noen uker - først treningskamp mot Hviterussland, før Norge skal ut i første VM-kvalikkamp fire dager senere, mot mektige Tyskland.

Da de i alt 24 navnene ble lest opp fra landslagssjefens plass på podiet i dag, var Martin Samuelsen med på listen. Det var ikke Ødegaard.

– Martin er en spiller som vi har veldig stor tro på, det tror jeg alle vet. Det blir spennende å se hva det ender opp med. Men i dette uttaket valgte vi å plassere ham i U21, sier Høgmo.

Landslagssjefen fikk spørsmål fra salen om hvorfor Martin Samuelsen var valgt ut, men ikke navnebroren Ødegaard.

– Jeg skjønner poenget. Men Samuelsen har en veldig spisskompetanse som dribler og kontringsspiller, og det kan komme til anvendelse mot Tyskland.

Fikk du med deg denne? FIFA-regelverk forsinker Ødegaard-overgang

På vei til Rennes

Ødegaard var heller ikke med da Norge spilte sin siste kamptrippel før sommeren, mot Portugal, Island og Belgia. Siden den gang har han vært med på Real Madrids oppkjøring inn mot La Liga-starten, men i det siste har han blitt linket kraftig vekk fra klubben.

Etter alt å dømme blir Ødegaard sendt ut på lån til franske Rennes denne vinteren, men ingen av klubbene har så langt bekreftet overgangen. Årsaken til forsinkelsen skal være at Ødegaard ennå ikke er fylt 18 år, og dermed omfattes av et strengt FIFA-regelverk.

Høgmo fikk spørsmål på pressekonferansen om han hadde snakket med Ødegaard før uttaket, og hvordan han hadde reagert på å ikke bli tatt ut.

– Jeg har jevnlig kontakt med Martin, var landslagssjefens korte svar.

Les også: Her blir Martin (15) historisk: – Jeg ble litt rørt

Nordlie: – Større feil at han debuterte som 15-åring

Tom Nordlie, som var til stede på pressekonferansen, støtter beslutningen om å la Ødegaard spille på U21-landslaget.

– Jeg mener det er en riktig vurdering. Martin Ødegaards største styrke er angrep mot etablert forsvar som det neppe blir mye av mot Tyskland, sier Skeid-treneren.

Les også: Ødegaard blir tidenes yngste A-landslagsspiller

Han er langt mer kritisk til at drammenseren fikk sin A-landslagsdebut allerede som 15-åring enn at han ikke er med som 17-åring.

– I etterpåklokskapens lys, så er det en større feil at han debuterte som 15-åring enn at han ikke er med i dag. Det viser hvor sultne vi var på profiler den gangen. Det presset som ble fra media og omgivelsene kunne han fint klart seg uten. Det ble skapt en stor hype og voldsomme forventninger. Han har ikke dårlig tid. Gutten er så klok og har et så bra apparat rundt seg at han kommer til å bli dritgod internasjonalt uansett, mener Nordlie.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FIKK SJANSEN: Martin Ødegaard fikk flere sjanser på Real Madrids A-lag under sesongoppkjøringen. Her jubler han for Danilos scoring mot Bayern München og David Alaba (t.v). Foto: Bill Kostroun AP

VGs reporter på internasjonal fotball, Trond Johannessen, er enig.

– Det er en fornuftig avgjørelse. Han har nesten ikke spilt kamper som er nær landslagsnivå, og ikke vært god nok når han har fått sjansen for Norge. Forståelig nok. Landskamper er for menn. Det er nesten ingen 17-åringer som preger A-landskamper, og mot Tyskland hadde han blitt spist opp.

– Nå må han først få en fornuftig kamparena. Å trene med verdens beste var greit en stund, men nå tror jeg ikke det er utviklende lenger. Jeg mener fortsatt at Ødegaard fortjener masse tålmodighet. Det er ingenting å stresse med. La ham bruke den tida han trenger, og om det tar to år til før han spiller for Norge, er han fremdeles en av de yngste landslagsspillerne vi har hatt, påpeker Johannessen.

Les også: VGs kommentator mener Ødegaard har godt av U21-laget

En av de som følger spansk fotball tettest i Norge, Viasat-kommentator Petter Veland, forstår også Høgmos valg.

– Det er ikke så veldig overraskende, og også forståelig og fornuftig dersom tanken bak det er å la Martin få 180 minutter på U21 kontra 15 på A-laget – sett i lys av at han kommer sent på plass til utlånsklubb, og trenger den kampmatchingen han kan få for å komme raskt og godt i gang der. Samtidig et nytt signal om at dette er riktig tidspunkt å bli leid ut på; utviklingstoget forlater perrongen 31. august, sier Veland.

Les også: Høgmo trenger ikke Pedersen denne gangen

Kontringer blir nøkkelen

Per-Mathias Høgmo er godt fornøyd med å ha fått i stand treningskampen mot Hviterussland noen dager før kvalik-alvoret starter på Ullevaal. Landslagssjefen snakket også om nytten han hadde av de tre kampene som ble spilt i begynnelsen av juni, og mener «verktøykassen» har blitt større.

– Vi kan spille ulik formasjon fra kamp til kamp, og kan også endre inne i en kamp dersom det er nødvendig. Kantspillerne vi har tatt ut her, har mye forskjellig kompetanse, slik at vi er i stand til også å endre kampbildet underveis, sier han.

Rennes-treneren om Ødegaard: – Han passer meget godt inn

Her er hele troppen:

Sten Grytebust (Odense), Rune Jarstein (Hertha Berlin), Ørjan Håskjold Nyland (Ingolstadt), Haitam Aleesami (Palermo), Jo Inge Berget (Malmö), Valon Berisha (Salzburg), Veton Berisha (Greuther Fürth), Adama Diomande (Hull), Vegard Forren (Molde), Pål André Helland (Rosenborg), Markus Henriksen (AZ), Even Hovland (Nürnberg), Stefan Johansen (Celtic), Joshua King (Bournemouth), Martin Linnes (Galatasaray), Håvard Nordtveit (West Ham), Martin Samuelsen (West Ham), Ole Kristian Selnæs (St. Etienne), Per Ciljan Skjelbred (Hertha Berlin), Jørgen Skjelvik (Rosenborg), Stefan Strandberg (Krasnodar), Jonas Svensson (Rosenborg), Alexander Søderlund (St. Etienne), Alexander Tettey (Norwich).

Mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Martin Ødegaard

Flere artikler

  1. Ødegaard med i årets første Real Madrid-tropp

  2. VGs landslagskommentator mener: Høgmo gjør rett i å sette Ødegaard ned på U-21-landslaget inntil videre

  3. Mener Ødegaard burde vært med i A-troppen

  4. Hevder Ødegaard har forlenget Real Madrid-avtalen

  5. Spansk avis: Ødegaard enig om overgang i januar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder