BALE-JUBEL: Gareth Bale jubler for seier mot Belgia under EM. Nå har stjernespilleren fått mer å juble for.
BALE-JUBEL: Gareth Bale jubler for seier mot Belgia under EM. Nå har stjernespilleren fått mer å juble for. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Sjekk Wales' vanvittige hopp: Har klatret over hundre plasser på fem år

FOTBALL

For seks år siden var Wales i full krise. Nå er de best i Storbritannia.

  • Jørund Wessel Carlsen
Publisert: Oppdatert: 15.07.16 13:19

På FIFA-rankingen fra 2010 var Wales rangert som nummer 112 i verden. De var en parentes i Europa og avsluttet 2010-sesongen med en seier (5-1 mot Luxembourg) og fem tap. De kom mot Sverige, Bulgaria, Sveits, Kroatia og Montenegro.

VG Pluss: Han startet Wales-eventyret

Seks år senere er historien en helt annen; nå har landet klatret over hundre plasser på FIFA-rankingen.

Overbevisende i EM

Da FIFA-rankingen for juli ble offentliggjort torsdag var Wales nummer 11. Det er opp 15 plasser fra sist gang, da Wales var nummer 26, og 101 plasser opp fra 2010.

Se hele FIFA-rankingen her! (Ekstern lenke)

Landslaget avsluttet fjoråret på 17. plass, og siden årsskiftet hadde Bale & co. falt ni plasser. I EM viste Gareth Bale, Aaron Ramsey og klubbløse Hal Robson-Kanu at Wales er et landslag å regne med.

«Dragene» gikk helt til semifinale der det ble 0-2-tap mot Portugal, som senere ble europamester. Før det ble Belgia, Nord-Irland, Slovakia og Russland slått på overbevisende vis.

Les også: Robson-Kanbu blant EMs heteste

Best på «balløya»

Wales røk 1-2 mot England i gruppespillet mesterskapet, men på FIFA-rankingen er det Wales som ruler i Storbritannia. England faller to plasser til nummer 13, og blir fotbigått av Wales.

Husker du? Klubbløse Robson-Kanu vendte bort hele Belgia og sendte Wales til semifinale

– Jeg er stolt av spillerne, laget og hele nasjonen. Supporterne har vært fantastisk hver gang, sa landslagssjef Chris Coleman etter semifinaletapet mot Portugal.

FIFA-rankingen gjør nok ikke landslagssjefen mindre stolt.

«Lurer systemet»

Selv om FIFA-rankingen er en rangering av verdens landslag finnes det en måte å snike seg til en høyere plassering. Det gjør du hvis du avstår fra treningskamper og går ubeseiret gjennom kvalifiseringen, en sak som ble presentert i svenske Aftonbladet i 2015. Nettopp dette var årsaken til at Wales og Romania den gang var rangert blant Europas ti beste lag.

– For oss har det vært veldig viktig, sier president i det rumenske fotballforbundet, Razvan Burleanu, til AP.

Her kan du lese mer om