Norge rystet Belgia - så våknet stjernene

Høgmo etter tapet: – Du møter nesten ikke vanskeligere motstand

BRUSSEL (VG) (Belgia-Norge 3-2) Joshua King (24) og Veton Berisha (22) rystet belgierne med sine praktscoringer, men noen norsk fest ble det ikke. Fem svake minutter i andre omgang ødela.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg er godt fornøyd med forsvarsspillet frem til 70 minutter. Jeg er veldig godt fornøyd med at vi skaper sjanser og med enkeltspillere som står frem i en sånn heksegryte. Å klare å holde dette nivået i 90 minutter mot så god motstand er viktig for oss. Det må vi ta med oss. Nettopp derfor er det så viktig med denne type kamper. Du blir straffet. Vi begynner nok å bli litte granne slitne. Avstanden mellom midtbanefemmeren og backfireren blir for stort, sier Per-Mathias Høgmo etter kampen.

VG-børsen: Slik spilte Norge mot Belgia

Irritert over kamputviklingen

Landslagssjefens og hans menn står nå bokført med to bortetap mot sterke EM-klare nasjoner, i tillegg til 3-2-seieren over Island onsdag, på sine tre siste kamper før Tyskland står på motsatt banehalvdel i VM-kvalifiseringen i september.

Høgmo har skiftet til formasjon til 4-3-3 og scoret fem mål mot Island og Belgia. Stemningen er klart annerledes enn etter de hardt kristiserte vårkampene mot Estland (0-0) og Finland (2-0). Men åtte baklengs mot Portugal, Island og Belgia - inkludert fem-seks utslagsgivende personlige feil - er mye på en uke.

– Det er helt riktig at vi må løfte forsvarsspillet. Men vi har satt et relativt nytt lag. Her ga vi fra oss 7-8 sjanser mot et Belgia som slo Frankrike 4-3, Italia 3-1 og Sveits 2-1. Du møter nesten ikke vanskeligere motstand enn vi opplevde i dag, svarer han på VGs spørsmål.

Overfor TV-kanalen MAX sa Høgmo at resultatet og kamputviklingen mot Belgia i dag var irriterende.

– Det er en kamp vi tar godt eierskap til i forhold til måten vi får den inn i vårt spor. Så tenker jeg at når vi får det på avstand ser vi at laget har et stort potensial. Jeg ser tendenser til mye bra.

Les også: King om Ødegaard: – Må spille voksenfotball

Lukaku sørget for norsk marerittstart

Norge fikk en marerittstart mot de belgiske verdensstjernene. Landslagstrener Marc Wilmots sparte ikke på noe i den siste kampen før EM-åpningen mot Italia 13. juni.

Det fikk de norske landslagsgutta merke allerede etter tre minutter. Da satt nemlig ballen i nettet bak keeper Ørjan Håskjold Nyland. Manchester Citys Kevin De Bruyne og Chelseas Eden Hazard vartet opp med noen nydelige kombinasjoner foran Norges stopperpar.

Både Even Hovland og Vegard Forren var fullstendig utspilt da De Bruyne spilte Romelu Lukaku gjennom. Norge-forsvarets tredje svake involvering på baklengsmålet kom da Jonas Svensson forsøkte å hindre kraftspissen. Men klareringsforsøket, som i realiteten var en hælspark-variant, mislyktes. Dermed kunne Lukaku upresset hamre inn ledelsen med venstreslegga.

King utlignet

Høgmos menn reiste seg imidlertid etter kalddusjen, anført av en meget god Stefan Johansen. Kapteinen brøt Belgias Radja Nainggolan på midtbanen. Et par berøringer senere fant han Joshua King med en perfekt gjennombruddspasning. Vinkelen var spiss, men King maktet å få bredsidet inn utligningen i lengste stolpe og videre i mål.

Derfra og ut handlet det aller meste om Norge. Belgia-trener Marc Wilmots virket frustrert og gestikulerte kraftig på sidelinja.

Han merket nok at noe var i emning.

Og etter 40 minutter slo det sprekker igjen. Denne gangen var det Veton Berisha som lurte hele det belgiske forsvaret med et smart bakromsløp. Med Vegard Forrens presise fot ble det en farlig kombinasjon. Berisha hadde vært helt alene med keeper hadde han gjort et bedre mottak.

Berisha-perle

Da gjorde kantspilleren i stedet det nest beste, tok med venstreback Jordan Lukaku på en liten luftetur før han fyrte av mot lengste kryss. Kun en god Thibaut Courtois-redning hindret norsk ledelse til pause.

Etter hvilen var det Norge som fikk en pangstart på omgangen. Samme Berisha fikk ballen ute til høyre og dro seg innover i banen. Avslutningen var rett og slett av høy klasse. Berisha limte ballen opp i lengste kryss. Courtois ristet på hodet. Det var lite han kunne gjøre.

Forren spiller for nytt Europa-eventyr

Fem svake minutter ødela

Foran egne fans klarte imidlertid belgierne å mobilisere en langspurt. Fra rundt timen og ut handlet det aller meste om de rødsvarte.

Etter 70 minutter fikk de også betalt. De Bruyne fikk god tid av det norske forsvaret og kunne sikte mot Hazard. Driblevingen kunne enkelt stusse ballen i lengste hjørne.

Fire minutter senere var snuoperasjonen et faktum. En corner ble svingt inn mot første stolpe. Tre norske spillere maktet ikke å klarere ballen vekk fra farlig sone. Bak trioen dukket Laurent Ciman opp og nikket inn ny belgisk ledelse.

– Vegard (Forren) er for sen til å ta ut på første stolpe og blir lurt av Hazard der, sier Høgmo og går over til situasjonen der Belgias eldste utespiller – den 31 år gamle Canada-proffen Laurent Ciman – satte inn seiersmålet etter corner mot et passivt Norge.

– Vi tar ikke ut rommet foran (mål). Joshua går for langt inn. Det er noe som ikke skulle ha vært der, sier landslagssjefen og mener baklengsmålene er det han så ofte har kalt god læring.

– Det er veldig greit å bli minnet på, sier han.

Derfra og ut ble det rolig på King Baudouin Stadium. Med unntak av to store sjanser for vertene ebbet kampen ut i en 3-2-seier til hjemmelaget.

Les også

 1. Suksessback Jonas Svensson ville ikke spille back

  BRUSSEL (VG) Han er Tippeligaens nest beste spiller fra høyre backplass.
 2. VGs landslagskommentator mener: Et «spillestil-dokument» er ikke nødvendig

  Det er selvsagt bra at det innad i Norges Fotballforbund diskuterer hvordan landslagene skal bli best mulig.
 3. Johansen om Rodgers-samtale: – Fantastisk

  BRUSSEL (VG) Stefan Johansen (25) beskriver den første samtalen med Celtics nye manager Brendan Rodgers som «fantastisk».
 4. Johansen: – Kan ikke gå rundt her og være redd

  BRUSSEL (VG) 31 år etter Heysel-tragedien er det ikke fotballpøblene – men terroren – som skaper frykt på det som…
 5. King om Ødegaard: – Må spille voksenfotball

  BRUSSEL (VG) Joshua King (24) reiste ut til en storklubb i samme alder som Martin Ødegaard (17).
 6. Høgmo åpner for Zekhnini på A-landslaget

  BRUSSEL (VG) Odds stortalent Rafik Zekhnini (18) kan bli den neste unggutten som Per-Mathias Høgmo gir sjansen…
 7. Semb-utvalg kommer med spillestilsdokument til høsten: Fotballforbundet snur og «tillater» 4-3-3

  BRUSSEL (VG) NFF har etter Per-Mathias Høgmos inntreden predikert at alle representasjonslag – fra landslaget ned til…
 8. Forren spiller for nytt Europa-eventyr

  BRUSSEL (VG) Firebarnsfar Vegard Forren (28) spiller for et nytt utenlandseventyr for hele storfamilien mot Belgia…
 9. Den nye Sørloth: – Jeg vil tilbake til Rosenborg en dag

  BRUSSEL (VG) Han valgte bort Rosenborg som 19-åring. Alexander Sørloth er ikke tvil om at det var riktig å gå til…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder