JAKTEN PÅ FA-CUPTRIUMF: Wayne Rooney har aldri lyktes i FA-cupsammenheng. I helgen har han sjansen på ny. Foto: Scott Heppell Ap

Rooney har vunnet alt - bortsett fra FA-cupen...

... og her er sju viktige FA Cup-oppgjør mellom Everton og Manchester United

I gamle dager måtte du ha vunnet FA-cupen for å bli sett på som en av de store. Sånn er det ikke i dag, men det plager Wayne Rooney (30) at han aldri har løftet akkurat dét trofeet.

Publisert:

Rooney har vunnet fem ligagull. Han har vunnet Champions League, og han har også fått med seg to seirer i ligacupen.

Men i FA-cupen har det gått galt. Hver gang. Nå står gamleklubben Everton mellom Rooney og en ny mulighet til å vinne den eneste pokalen han mangler.

Rooney kom til Manchester United fra Everton rett etter at klubben hadde vunnet sitt 11. FA-cup-trofé, etter 3-0 mot Millwall i 2004. Det var klubbens femte triumf i turneringen under Alex Ferguson, og det virket som seirene aldri skulle stoppe.

Sett denne? Her er sesongens lag i Premier League

Siden Rooney ankom Old Trafford har Manchester United vært i to FA-cupfinaler, og er nå i sin femte semifinale.

Men det står fortsatt 11 FA-cup-pokaler i skapet.

* I sin første sesong som Manchester United-spiller, i 2004/05, ble det finale på Wayne Rooney. Men der ble Arsenal for sterke - på straffespark-konkurranse. Rooney scoret på sin straffe, men Paul Scholes bommet på sin, og Patrick Vieira avgjorde på sitt siste spark som Arsenal-spiller.

* I sin tredje sesong som Manchester United-spiller, i 2006/07, ble det ny finale på Rooney. Der ble Chelsea for sterke, i ekstraomgangene, der Didier Drogba scoret kampens eneste mål.

* I 2010/11 spilte Rooney og Manchester United semifinale på Wembley, mot Manchester City. Der ble City for sterke, og kampens eneste mål ble scoret av Yaya Touré.

Les også: Skjebneuke for Everton

Det bringer oss til den siste av i alt sju store FA-cupkamper mellom Rooneys Manchester United og hans gamle klubb, Everton. Alle kampene har direkte eller indirekte påvirket sluttresultatet på turneringen:

1. Semifinale, Wembley, 19. april 2009: Everton-Manchester United 0-0 etter ekstraomganger (Everton vant 4-2 på straffer).

* En dramatisk kamp, der Wayne Rooney ikke kunne spille. Everton var sterkest på straffespark denne gangen, og Rooney gikk glipp av nok en mulighet til å vinne FA-cupen. Everton kom til sin eneste finale i turneringen siden 1995, men tapte mot Chelsea på Wembley.

2. Femte runde, Goodison Park, 19. februar 2005: Everton-Manchester United 0-2. Mål: Quinton Fortune og Cristiano Ronaldo.

* Dette var et Manchester United på full fart fremover igjen, etter et par-tre magre (til dem å være på den tiden) sesonger. To uker etter sin 20-årsdag scoret en fremtidig toppspiller, Cristiano Ronaldo, målet som sendte United til kvartfinalen. United kom seg helt til finalen, der Arsenal ble for sterke i straffespark-konkurransen.

3. Finale, Wembley, 20. mai 1995: Everton - Manchester United 1-0. Mål: Paul Rideout.

* Dette er Evertons hittil siste triumf, en noe overraskende seier over United, 10 år etter at de tapte finalen i den samme turneringen. Joe Royle var manager for Everton, og ledet et lag av arbeidere. United, som hadde hatt frontfiguren Eric Cantona ute store deler av sesongen med karantene, ble slått av en scoring fra spissen Paul Rideout.

4. Finale, Wembley, 18. mai 1985: Everton - Manchester United 0-1. Mål: Norman Whiteside.

* Dette var seieren som fratok Everton muligheten til å vinne tre trofeer den sesongen. Ligatittel og seier i Cupvinnercupen klarte Everton, under Howard Kendalls ledelse, men FA-cuptittelen forsvant med en scoring av - fortsatt - unge Norman Whiteside (fylte 20 år 11 dager før finalen). Ron Atkinson kunne lede United til sin andre FA-cuptittel på tre sesonger.

5. Kvartfinale, Old Trafford, 12. mars 1983: Manchester United-Everton 1-0. Mål: Frank Stapleton.

* Et godt skudd av tidligere Arsenal-spiss Frank Stapleton var nok til at Manchester United kom seg til en semifinale, og senere til finalen i FA-cupen den sesongen, på bekostning av Everton. Manager Howard Kendall led et av mange nederlag mot nettopp United. Under ledelse av Ron Atkinson vant United finalen, etter omkamp, mot Brighton.

6. Kvartfinale, Old Trafford, 1. mars 1969: Manchester United-Everton 1-0. Mål: Joe Royle.

* To av Englands beste klubber på den tiden. United vant Serievinnercupen i 1968, Everton ble suverene ligamestre i 1970. I FA-cupen i 1968/69 var Everton sterkest, 19 år gamle Joe Royle, senere manager da United ble slått i 1995, scoret seiersmålet. Dette skulle vise seg å være George Best siste mulighet til en FA-cup-triumf. Everton røk for Manchester City i semifinalen.

7. Semifinale, Burnden Park, Bolton, 23. april 1966: Everton-Manchester United 1-0. Mål: Colin Harvey.

* Regjerende ligamester Manchester United møtte et Everton på full fart oppover (ligamester 1963). Howard Kendalls fremtidige assistent på 1980-tallet, Colin Harvey scoret seiersmålet, 12 minutter før slutt. Og Everton slo Sheffield Wednesday 3-2 i finalen. Vinnermålet ble scoret av Derek Temple 16 minutter før slutt.

TV 2 Sport Premium, kl. 18.15: Everton-Manchester United

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder