NULL HOMOFILE: Dette bildet viser 336 Tippeliga-spillere. Av disse er ingen åpent homofile. Foto:,Digitalsport

Antall åpent homofile i Tippeligaen: Null

NISO: – Vi står klare til å støtte de som eventuelt vil stå frem

Halve Tippeligaen tror det vil være vanskelig for en spiller å stå frem som homofil i fotballmiljøet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Forskning viser at et sted mellom tre og fem prosent i befolkningen er homofile – men dette gjenspeiler seg på ingen måte på toppnivå i herrefotballen:

* Ingen av dagens aktive Tippeliga-spillere har stått frem som homofil.

* Etter det VG kjenner til, har det heller ikke tilbake i tid vært et eneste eksempel på en mannlig norsk toppspiller som har vært åpent homofil.

Truls Dæhli:Langt frem til en alminnelig aksept for homofile fotballspillere

Også internasjonalt har det vært svært få eksempler på dette.

Lederen av idrettsutøvernes fagforbund NISO, Joachim Walltin, sier det ikke har vært noen mannlige homofile spillere som har tatt kontakt med dem ennå, men at dette er et tema de tar på alvor og jobber med.

Han tror det ville vært mulig å stå frem som homofil fotballspiller uten å oppleve det som spesielt problematisk.

– Jeg tror det ville vært ganske greit, men den som eventuelt står frem som den første på toppnivå må nok være forberedt på et voldsomt medietrykk den første tiden. Så det er nok viktig at det å stå frem er veldig gjennomtenkt. Vi står klare til å støtte de som eventuelt vil stå frem, sier Walltin til VG.

VG kommer de neste dagene til å sette fokus på ulike problemstillinger knyttet til homofiles plass i idretten.

Vanskelig å stå frem

I en undersøkelse blant Tippeliga-spillerne, som er utført av VG i samarbeid med NISO, kommer det frem at flertallet sier de positivt innstilt til at homofile norske fotballspillere står frem.

Men spillerne erkjenner at det ikke nødvendigvis er enkelt – halvparten mener det etter deres syn vil være vanskelig for en spiller å stå frem som homofil i fotballmiljøet.

Én spiller oppgir at han kjenner nåværende spiller i Tippeligaen som er homofil, som ikke har valgt å stå frem. Tallene viser dessuten at cirka en av tre spillere ville reagert positivt på å få en homofil spiller på laget, mens 60 prosent ville ikke reagert verken positivt eller negativt.

Nigeria-trener i 2011:- Homofili er en skitten ting

Joachim Walltin sier det ikke som noen overraskelse for ham at det blant spillere kan oppleves vanskelig å stå frem som homofil i fotballmiljøet.

– Ut fra svarene virker det ikke som det er noen stor ting for spillerne om noen står frem og det er positivt. I dagens samfunn i 2015 tror jeg spillere som ville stått frem hadde fått veldig mye støtte, sier Walltin.

NISO-SJEF: Joachim Walltin. Foto:Espen Sjølingstad Hoen,VG

Nektet å dusje med homofil spiller

Også utenfor Norge har idrett og homofile vært satt på dagsorden nylig. Den engelske fotballstjernen Frank Lampard gikk tidligere i år ut i talkshowet «Chatty Man» og oppfordret homofile fotballspillere til å komme ut av skapet.

– Jeg ville likt det hvis noen sto frem og alle behandlet det med respekt. Det at vi er så macho fordi vi spiller fotball, er veldig gammeldags, sa Lampard, ifølge The Independent.

En anonym spiller i den tyske junior-Bundesligaen fortalte i fjor Deutsche Welle om sin beslutning om ikke å stå frem som homofil offentlig. En grunn var at lagkameratene nektet å dusje naken sammen med ham da de fant ut hans seksuelle legning.

Les også:Vil ha Norge i regnbuens farger

Nylig publiserte det anerkjente fotballmagasinet FourFourTwo en spillerundersøkelse fra de fire øverste ligaene i England. De pratet med 123 spillere og 11 prosent svarte at de kjente en homofil ligaspiller.

Den profilerte og åpne homofile Brann-supporteren Gjert Moldestad er klar på at man kan avkrefte tvilen om det er norske toppspillere som er homofile.

– Lampard sa at han mener de har distansert seg fra macho-kulturen og det er jeg enig i. Men det kan godt være at de som er i skapet ikke er overbevist. Jeg tror de er litt bekymret og gruer seg til å stå frem, sier Moldestad, som også er redaktør for Brann-fanzinen «Den 12. mann», til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder