SKIFTER KANAL: SBS Discovery har kjøpt rettighetene til neste EM- og VM-kvalifisering. Det betyr at Norges avgørende landskamper blir å se på TVNorges kanalplattform de neste fire årene. Foto: BJØRN S. DELEBEKK/VG

Alle Norges kvalikkamper gratis de neste fire årene

SBS Discovery-topp etter rettighetskjøp: - Selve indrefileten i fotballens verden

TV 2s sportssjef: - Klart vi er skuffet

(VG Nett) TV-gruppen SBS Discovery som eier TVNorge og MAX har sikret seg rettighetene til kvalifiseringskampene til både fotball-EM i Frankrike 2016 og VM i Russland 2018.

  • Jørgen B. Hoff
  • Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Avtalen omfatter samtlige kamper i begge de to kvalifiseringene, og inkluderer alle Norges kvalifiseringskamper de neste fire årene.

- Vi gjør dette fordi vi mener landslagsfotballen er selve indrefileten av sportsrettigheter. Landslaget i fotball er en av de store sportsbegivenhetene som samler folket. Muligheten til å sikre oss i praksis å eie landslaget de neste fire årene var helt klart en kjempemulighet for oss. Derfor er det veldig veldig morsomt at det gikk, sier administrerende direktør Harald Strømme i SBS Discovery til VG.

Han garanterer at samtlige av Norges kamper i tillegg til oppgjørene som involverer de største europeiske landslagene vil gå på frikanalene TVNorge og MAX.

SLÅR PÅ STORTROMMA: SBS Discoverys administrerende direktør Harald Strømme. Foto: SBS Discovery

UEFA har samlet TV-rettighetene og omstrukturert kvalifiseringsoppsettet fra og med neste høst, noe som betyr at kampene vil bli spredt utover hele uken.

- Vi kan ikke si noe om økonomien enn tror at det vil lønne seg. Vi har vist noen av Norges bortekamper, senest Albania-Norge, som ikke akkurat var en stor kamp. I tillegg var det en elendig TV-produksjon. Likevel satte vi seerrekord på MAX med 400.000 seere med en kamp med dårlige bilder og ikke spesielt gode prestasjoner. Det sier noe om hvilken kraft som bor i landslaget, sier Strømme.

Taalesen: - Vi har mistet en god rettighet

TV 2s sportssjef Bjørn Taalesen sier til VG at kanalen har vært med i kampen om rettighetene, men Taalesen forklarer at prisen ble avgjørende.

- Vi har mistet en god rettighet som vi gjerne skulle hatt. I denne verden handler alt om penger og dette er en god illustrasjon på at konkurransen hardner til, sier Taalesen.

Også NRK viste interesse, men kastet raskt inn håndkleet.

Sluttspill viktigst for NRK

- Vi har ikke hatt rettighetene på mange år, men de var selvsagt interessante for oss. Vi skjønte imidlertid tidlig at det kom til å bli altfor dyrt, sier NRKs sportssjef Rune Haug til VG.

Han vil ikke gå inn på hvor langt NRK var villige til å strekke seg på pris og sier at kanalen heller vil prøve å sikre seg rettighetene til selve EM i 2016.

- Vi har vurdert at mesterskapene er viktigst for oss og mer attraktive for vårt publikum. Sammen med TV 2 har vi VM til og med 2022. EM i 2016 er ennå ikke solgt og vi håper på å få tak på dem, sier Haug.

Større muskler

MISTET RETTIGHETENE: TV 2s sportssjef Bjørn Taalesen kunne feire at kanalen fikk rettighetene til OL i 2014 og 2016 for to år siden, men i dag måtte en skuffet Taalesen innse at TV 2 ikke får sende Norges EM- og VM-kvalifiseringskamper de neste årene. Foto: Marius Knutsen, VG

SBS Discovery har kjøpt rettighetene til å vise kvalifiseringsfotball i hele Norden. Taalesen mener det er grunnen til at TV 2 til slutt måtte gi opp håpet få rettighetene til å vise i Norge.

- Vi har ikke lagt skjul på at vi var interessert og var med på racet. Men NRK og TV 2 blir noen ganger små i verden når motstanden kommer fra store internasjonale konsern som SBS Discovery. Konkurransebildet er endret, sier han.

Strømme erkjenner at Taalesen har et poeng, og at det trolig ikke ville latt seg gjøre før fusjonen mellom SBS og Discovery i vår.

- Vi har jo ikke klart det før. Vi har sagt helt siden Discovery kom på banen og fusjonerte med SBS at det kom til å gi oss større muskler, både på rettigheter og i det norske reklamemarkedet. Dette er et håndfast eksempel og bevis på at Discovery mener alvor på satsingen i Norden og i Norge, sier Strømme til VG.

- Dessuten er det forskjell på enkeltaktører i ett land og et felles skandinavisk bud. TV 2 investerer massivt i sport fra før med blant annet OL og Premier League. På et tidspunkt må de overlate til oss andre også, legger han til.

Endret dekning

Taalesen innrømmer at dekningen av kvalifiseringen på kanalen nå vil bli annerledes - slik han også gjorde da TV 2 ikke fikk rettighetene til eliteserien.

GA SEG TIDLIG: NRKs sportssjef Rune Haug. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

- Som alle andre kringkastere vil vi gi den oppmerksomhet, men det blir på en annen måte når vi ikke sitter med selve kampen. Klart vi er skuffet over ikke å ha fått rettighetene, men i vår verden kommer og går disse. Det er bare å ønske lykke til og håpe for deres del at Norge gjør det bedre i de neste kvalifiseringene, sier Taalesen.

For NRKs del er imidlertid situasjonen uendret.

- Vår dekning av disse kampene vil skje på tilsvarende måte som før. Vi har sendt kampene på radio og det er naturlig for oss å gå i dialog med rettighetshaver for å få fortsette med det. Det er ingen endret situasjon for NRK. Vi har hatt bred dekning og det vil vi fortsette med, sier Haug.

Rettighetene til selve EM-sluttspillet i 2016 er fortsatt ikke solgt. Ifølge Taalesen jobber TV 2 ennå for å sikre seg disse. SBS Discovery er ikke interessert i disse rettighetene, forteller Strømme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder