- EN FARSE: Malmö-trener Åge Hareide vil ikke utelukke lignende supporterbråk i Norge, men mener det er blitt en farse i Sverige. Foto:JANERIK HENRIKSSON,TT NYHETSBYRÅN

Brennhett Stockholm-derby avbrutt av supporterbråk foran begge omgangene

Malmö-trener Åge Hareide til VG: - Ikke noe jeg applauderer

To røde kort, omdiskutert annullert mål og hjemmeseier

Seks poeng skiller topp seks i Allsvenskan

(AIK - Djurgården 1-0) Det gikk mer enn hett for seg da AIK og Djurgården barket sammen i Allsvenskan mandag. Begge omgangene ble utsatt grunnet supporterbråk.

Publisert:

Klokken 19.05 var stockholmsderbyet mellom AIK og Djurgården ment å starte. Det betyr normalt at kampslutt finner sted omkring 20.50. Men istedenfor at dommeren blåste for fulltid på det tidspunktet, brukte han fløyten for å sette i gang den andre omgangen.

Det sier litt om hvilken temperatur og atmosfære det var på et fullsatt Friends Arena (nesten 40.000 tilskuere) i Stockholm. På grunn av tjukk røyk på banen grunnet supporternes tribunebråk ble den første omgangen utsatt med drøye 20 minutter - og den andre likeså.

– Det er ikke noe jeg applauderer, sier Malmö-trener Åge Hareide til VG, om det som også har skjedd i tidligere kamper de to lagene imellom.

I 2013: Djurgården bort fra jumboplass etter hett Stockholm-derby

Hareide: – Farlig

– Det er forbudt, du får og brudd i kampen og uventet stopp. Det bør ikke skje, men er samtidig vanskelig å forhindre, utdyper han på spørsmål om eget synspunkt på de svenske supporternes oppførsel.

MALMÖ-TRENER: Åge Hareide. Foto:Mattis Sandblad,VG

Han er imidlertid først og fremst opptatt av sikkerheten til spillere og publikum.

Svensk fotballtragedie i 2014: Supporter mishandlet til døde

– Det er sikkert fascinerende å se ting brenne, men det er farlig. Skulle det komme ut av kontroll, er det ikke «bare, bare» for politi og brannmenn å komme til unnsetning. I tillegg kan uskyldige mennesker bli skadet, og det er ikke heldig i det hele tatt, sier Hareide.

– Kunne det skjedd i Norge?

– Ja, det kunne vel det, men i Sverige har det blitt en farse. Det var spesielt mye supporterbråk i starten av sesongen, før det dabbet litt av igjen. Også vi hadde våre fans som tente på ting, men det har roet seg nå, sier den norske Malmö-treneren.

Omdiskutert annullert mål

Om det var brennhett på tribunen, var det og en real gysare som utspilte seg på gressmatta, der norske Kenneth Høie (keeper) og Daniel Berntsen spilte fra start for bortelaget. Fredrik Brustad startet på benken for hjemmelaget AIK, men fikk med seg sluttminuttene da han ble byttet inn.

Kampen startet imidlertid best for bortelaget. 16 minutter inn i kampen headet Nyasha Mushekwi Djurgården i ledelsen på en corner signert Berntsen. Det vil si: Han trodde han headet Djurgården i ledelsen.

Dommeren hadde imidlertid allerede blåst frispark imot, til bortelaget og Jon Persson, kommentator i C More, sin store forvirring.

– Det kan umulig være for noe Mushewki gjorde, sa han fra kommentatorplass.

16 minutter senere pådro AIKs Noah Sonko Sundberg seg direkte rødt kort etter å ha felt en Djurgården-spiller på vei til å komme alene med keeper.

Likevel var det AIK som tok føringen i den utsatte andreomgangen. Mohamed Bangura beveget seg lurt på et frispark fra kanten, ballen datt ned i hans bein på bakre stolpe og spissen lot seg ikke be to ganger. Bangura skjøt AIK i ledelsen, og har nå scoret i fire Allsvenskan-kamper på rad.

– Jeg var på riktig sted til riktig tid, og da jeg skjøt i mål, var det bare «yes»! ropte en meget oppspilt Bangura på C More.

Fikk du med deg? Legger seg langflat etter pinlig filming

Det ble kampens eneste mål, men før slutt rakk også Jesper Arvidsson å pådra seg sitt andre gule kort for kvelden. Etter omtrent en omgang med forsinkelser, to utvisninger og ett mål ble kampen avsluttet etter seks tilleggsminutter.

Seks poeng skiller topp seks

AIK jublet for seier og tre poeng, og feiret med et ellevilt hjemmepublikum.

De tre poengene til AIK gjør at det nå er ekstremt jevnt i toppen av den svenske serien. IFK Göteborg, som tapte for Hareides Malmö i går, leder på målforskjell foran IFK Norrköping (begge 38 poeng). To poeng bak følger Djurgården og AIK på 36 poeng, Elfsborg er på 5. med 35 poeng og Åge Hareide og hans Malmö står med 34.

Bragd av Hareides Malmö: Klar for play off med 10 mann

Det er altså seks poeng som skiller topp seks etter at 19 runder er unnagjort. Elfsborg står for øvrig med én kamp mindre spilt.

– Det er veldig jevnt i toppen, og det blir et race hele veien inn, konstaterer Hareide overfor VG.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder