KLARE FOR ITALIA: Joshua King, Even Hovland og Jo Inge Berget på flyplassen i Roma i går kveld. Bak kommer Jonas Svensson. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Italia jakter rekord mot Norge

•   Danmark-helten Dahl Tomasson til VG: – Utrolig om Norge skulle vinne

•   Har ikke tapt EM- eller VM-kvalifisering på 49 kamper

ROMA (VG) Italia er på rekordjakt mot Norge. Målet er 50 kamper på rad uten tap i EM- og VM-kvalifisering siden 2006.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Siste kvalik-tap kom mot Frankrike på bortebane for ni år siden. Samme året som de ble verdensmester ved å slå Frankrike i finalen i Tyskland. Siden har ikke «Azzuri» tapt.

Og enda mer imponerende: Siste nederlag på hjemmebane kom mot Danmark i EM-kvalifisering i Napoli i 1999. Italia ledet komfortabelt 2-0 med sitt stjernegalleri - men ble innhentet - og tapte 2–3. Siden har de aldri gått tapende av eget gress i kvalik-kamper.

LES OGSÅ: VG møtte Franco Baresi før Italia-kampen

Historien til matchvinner Jon Dahl Tomasson er et eventyr. Og absolutt noe å lytte til for de norske landslagsspillerne, som landet pene i tøyet på den kjente flyplassen Fiumicino utenfor Roma i går kveld, og ble geleidet rett til busser som fraktet dem til særdeles elegante Hilton Cavalieri.

Glemmer aldri

Jon Dahl Tomasson (39) sier til VG at seieren over Italia var et av karrierens høydepunkter. Danmark ble klare for EM gjennom playoff mot Israel. Men sjokket i Napoli glemmer den danske storscoreren - som nå er assistent i nederlandske Vitesse Arnhem - aldri.

Les også: Superspissen legger opp

- Vi reduserte til 2-1 like før pause, og fikk veldig tro på oss selv. Lykken over å vinne, og var så stor at flere av de danske spillerne ble igjen i Italia, for å nyte det, sier Jon Dahl Tomasson.

VM-SMELL: Jon Dahl Tomasson ligger nede etter en duell med Japans keeper Elji Kawashima under VMi Sør-Afrika i 2010. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

- Norge må slå Italia for å være sikre på EM-plass. Tror du de kan klare det?

- At Italia taper hjemme skjer nesten aldri. Hjemmerekorden deres er fantastisk, og helt ærlig så er det nok mye mer kvalitet i det italienske laget enn det norske. Men det hadde vært utrolig om Norge skulle klare å vinne, sier Dahl Tomasson.

Italia tar i hvert all ikke lett på oppgaven. Ikke når det er en milpæl det handler om.

Les også: Slik ble Italia klare for EM 2016

– Hvis Norge tror Italia slapper av fordi at de allerede er klare for EM-sluttspillet tar de feil. Den innstillingen går ikke med Antonio Conte. Både landslagstreneren og spillerne går for 50 kamper uten tap, sier Fabio Licari.

Han er journalist i La Gazzetta Sportiva. Og var på jobb i Baku lørdag da Italia ble EM-klare etter 3–1 over Aserbajdsjan. Italienerne var veldige glade da de var klare for sluttspillet i Frankrike neste sommer. Men de feiret ikke. Champagnen fikk hvile. Spillerne sov på flyet fra Baku til Roma forteller Licari.

Contes nye knep

I likhet med kollegene i italiensk sportspresse var han veldig opptatt av landslagssjef Contes eksperimentelle formasjon mot Aserbajdsjan. En ny formasjon – 4-2-4 – som åpenbart var en suksess lørdag. Nå spekuleres det i om vinnerskallen Conte prøver det samme mot Norge på Olympiastadion tirsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under bildet

SUPERFORNØYD: Antonio Conte takker Italia-spissen Eder for kampen etter 3-1 til Italia over Aserbajdsjan. Foto: Mindaugas Kulbis , Ap

«Azzurri» angrep med voldsom styrke – fire mann utgjorde angrepsrekken – med Graziano Pellè (Southampton) og Eder (Sampdoria) i midten – og Stephan El Shaarawy (Monaco) og Antonio Candreva (Lazio) på kantene.

– Steg for steg har vi kommet dit at vi kan bruke to spisser og to flankespiller høyt i banen. Dette er en stil jeg liker. Jeg brukte den både i Bari og Siena da vi vant Serie B. Jeg ville benytte det i Juventus også, men jeg hadde ikke spillere som passet inn taktisk, sier Antonio Conte.

Italia var i finalen i forrige EM (Polen/Ukraina) men tapte ydmykende 0–4 for Spania. Det spørs om 2016-utgaven holder til en ny finale. I tilfelle den tredje siden årtusenskifte.

– Vi er ikke favoritter. Men i Frankrike vil vi skape problemer for alle vi møter. Jeg vil se et landslag som gjør Italia stolt. Det betyr ikke at vi vinner, men i hvert fall skal vi spille kampene med intensivt tempo, sier Conte.

En ære

I går tok han med seg utvalgte spillere til Olympiastadion for å snakke med pressen. Antonio Candreva – klar for Norge-matchen og to kamper for Lazio mot Rosenborg i Europa League senere i høst – gleder seg åpenbart.

– Det er en ære å spille i den italienske drakten på Stadio Olimpico i min egen hjemby. Og vi ønsker slutte EM-kvalifisering på toppen av tabellen. Det vil hjelpe oss i seedingen foran trekningen, Candreva.

Å møte Italia på deres eget gress er noe alle nasjoner frykter påpeker Candreva. Han tror Norge kan få seg en overraskelse. Og sier dette om formasjonsendringene under Contes halvannet år lange regjeringstid.

- Vi har brukte mange ulike systemer, fra 3-5-2 til 4-3-3 og 4-4-2, men vi har aldri blitt forvirret. Vi valgte 4-2-4 i Baku for å gjøre det vanskelig for Aserbajdsjan, sier Candreva.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder