VRAKER NORGE: Flamur Kastrati var en del av det norske U21-landslaget som tok bronse i EM i fjor sommer. Foto: Scanpix
VRAKER NORGE: Flamur Kastrati var en del av det norske U21-landslaget som tok bronse i EM i fjor sommer. Foto: Scanpix

Kastrati vraker Norge - debuterer for Kosovo i mars

Siem i NFF: Alle må velge på egen overbevisning

FOTBALL

Engelsk avis: Adnan Januzaj har takket nei til å bli med i troppen

Strømsgodset-spilleren Flamur Kastrati (22) har bestemt seg for å spille for foreldrenes hjemland.

Publisert: Oppdatert: 21.02.14 09:13

- Det er avgjort. Jeg skal spille for Kosovo, sier Kastrati til VG.

Fra 2. til 6. mars skal han delta på samlingen i Mitrovica som toppes med republikkens første FIFA-godkjente landskamp siden 2008. Motstander er Haiti.

Flamur Kastrati var en del av den norske U21-troppen som tok bronse i EM i Israel i fjor sommer (spilte én kamp), men kan skifte landslag da han står uten kamper på A-lagsnivå.

Strømsgodset-spilleren er født i Norge, men har kosovoalbansk bakgrunn med foreldre fra Kosovo.

- Jeg har fått mange spørsmål fra journalister og fotballfolk i landet om jeg har lyst til å spille for dem den siste måneden. Jeg har også snakket med landslagstreneren som vil ha meg med, sier Kastrati, som om han ønsker det, kan bytte tilbake til Norge inntil han har spilt en «konkurransekamp» for Kosovo.

Fredag melder også Stavanger Aftenblad at Kosovo ønsker Valon Berisha, Red Bull Salzburg-proffen med 11 A-landskamper for Norge.

- Viktig at det er spillerne selv som velger basert på hva de kjenner i sjel og sinn. Å velge landslag er ikke som å velge klubb. Valget skal være basert på ditt blod og dine følelser. Det skal og må respekteres, sier generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund til VG.

- Har NFF aktivt prøvd å få ham til å forbli norsk landslagsspiller?

- Det er og blir opp til spilleren, dette. Jeg kjenner ikke til hvilke samtaler som eventuelt har gått i en slik retning. Tror ikke det. Heller ikke da Mix (Rosenborgs Mikkel Diskerud) valgte USA, ble det forsøkt noen kampanje for at han skulle velge Norge. Alle må velge på egen overbevisning, svarer Siem.

Får ikke spille nasjonalsangen

Kastratis «nye» landslag fikk i midten av januar tillatelse av FIFA til å arrangere landskamper i fotball til tross for at republikken ikke er blant det internasjonale fotballforbundets medlemsnasjoner.

Kosovo har spilt noen få treningskamper opp gjennom årene, flere av dem mot klubblag, og fikk tillatelse til å arrangere privatlandskamper i 2012, men avgjørelsen ble omgjort etter protester fra Serbias fotballforbund.

Nå har FIFA gitt grønt lys for Haiti-oppgjøret og andre kamper under forutsetning av at republikken ikke viser nasjonale symboler, ikke spiller nasjonalsangen, gir FIFA tre ukers varsel dersom de vil spille på hjemmebane og ikke møter lag fra eks-Jugoslavia.

- Fotball er veldig populært der nede. Alle avisene har skrevet om FIFA-vedtaket den siste måneden, forteller Kastrati.

Januzaj-nei?

Lorik Cana (Albania), Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka og Valon Behrami (Sveits) har alle kosovoalbansk bakgrunn, og har engasjert seg i Kosovo-fotballens sak de siste årene. En annen som i teorien kan spille for republikken, er Manchester Uniteds Adnan Januzaj (19).

Vidunderbarnet kan i teorien velge å spille for Kosovo, Belgia, Albania, Tyrkia eller England. Faren Abedin er født i den tidligere serbiske provinsen, men 18-åringen har ifølge The Telegraph takket nei til å spille privatkampen mot Haiti i mars.

- På det norske landslaget har vi dedikerte spillere hvor kanskje foreldre holder med et annet landslag, men heier selvsagt også på sønnen sin. Nasjonale følelser er mer utfordrende og ikke like enkle som for noen generasjoner siden, da det var færre som kunne velge landslag fordi vi ikke har en befolkningssammensetning som vi har i dag, reflekterer Kjetil Siem i NFF.

PS: Sandnes Ulf-stopper Avni Pepa er også i Kosovo-troppen til kampen i mars. Det samme er lagkamerat Anel Raskaj. Den norske landslagsspilleren Ardian Gashi har tidligere vært kalt inn i Kosovo-troppen i forbindelse med treningskamper.

Her kan du lese mer om