DOMINERTE: Mats Møller Dæhli feier forbi Borek Dockal (tidligere Rosenborg) i onsdagens landskamp mellom Norge og Tsjekkia. Foto: Bjørn S. Delebekk

Hangeland om Dæhli: Han tør å prøve på ting du bare ser på løkka

PRAHA (VG) I sin første A-landskamp fra start spilte Mats Møller Dæhli (19) som om han hadde hundre. Lagkaptein Brede Hangeland (32) ber ham bare fortsette å trikse.

  • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over seks år gammel

- Han tør prøve på ting du bare ser på «løkka», utbryter Fulham-stopperen i gangen utenfor garderoben på Stadion Eden i Praha.

VG Live: Vi fulgte kampen her!

I Cardiff-spiller Mats Møller Dæhlis første A-landskamp fra start, den tredje totalt, spilte tenåringen som om han var i ballbingen med kompisene. Han trakk overstegsfinter ut av shortsen, trillet ballen med hælspark, slo stikkpasninger og søkte åpninger. Det var som om norsk landslagsfotball fikk et løft alene med 1. omgangen til 19-åringen fra Ullevål i Oslo.

- Har du sett noe lignende av en norsk 19-åring?

- Nei, det har jeg jo ikke. Han ser ikke så rask ut, men kommer seg forbi på et vis, likevel. Han må bare fortsette å gjøre det han gjør. Så blir det ekstremt bra til slutt, sier Brede Hangeland til VG.

LES OGSÅ: Høgmo hyllet Dæhli etter Tsjekkia-kampen

Selv sto Dæhli, som ble byttet ut med Daniel Braaten i det 73. minutt, i boblejakke og joggesko og vurderte sin tredje landskamp overfor norske medier.

På motsatt side av rommet sto Premier League-kollega Petr Cech og forklarte for et titalls tsjekkiske pressefolk hva som skjedde da Morten Gamst Pedersen skrudde inn 2-2 til uavgjort for Norge.

Intervjurunden til Dæhli var garantert morsommere. Han var involvert i det meste Norge skapte. Som den nydelige stikkeren til Mohammed Abdellaoue før 1-1 - en såkalt «skjult» pasning med innsiden av høyrefoten.

- Skal være involvert i mål

Først prøvde han å spille gjennom Tarik Elyounoussi, men en tsjekker brøt. På forsøk to ble det gjennombrudd.

- Jeg visste at Moa var der. Først misset jeg litt på vinkelen til Tarik. Så later jeg som om jeg skal spille til høyre, og så slår jeg den på utsiden, så når han (backen) setter ned foten, forklarer Dæhli og viser med sin lekne høyrefot.

- Det er gøy å være involvert i mål, som jeg har satt meg som mål at jeg skal, oppsummerer han overfor VG.

SPORTSBLOGGEN: Nye, positive takter fra Høgmos menn

IMPONERT: Landslagskaptein Brede Hangeland. Foto: Bjørn S. Delebekk

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har siden han ga Dæhli debuten mot Danmark i november i fjor snakket om at tenåringen skal «skynde seg langsomt». Men det spørs om utviklingen til Cardiff-spilleren går for fort for landslagssjefen.

- Det er iallfall ingen vits i å holde ham igjen, smiler Høgmo på VGs spørsmål om han er «nødt» til å dyrke Mats Møller Dæhli når EM-kvalifiseringen starter til høsten.

- Jeg ser ingen grunn til at han ikke skal være en sentral mann i EM-kvalifiseringen om han fortsetter slik som dette, sier landslagskaptein Brede Hangeland - som møter Cardiff og Dæhli i Premier League til helgen.

Nyland: Min feil

Norges forsvarssjef måtte tåle to baklengs. Den første tok keeper Ørjan Håskjold Nyland skylden for.

- Det blir en halvveis beslutning, en halvveis aksjon. Så blir det som det blir, forklarer han om utkastet som var ment for Per Ciljan Skjelbred. Men det kom aldri frem til Norges høyrekant.

Istedet tok Tsjekkias lagkaptein Tomás Rosický ballen, avanserte, brukte Brede Hangeland som en slags skjerm for bredsiden han feide i Nylands korthjørne til 1-0.

Norge kom under igjen etter Tarik Elyounoussis utligning, før Morten Gamst Pedersens «vådeskudd» sikret 2-2 og et positivt resultat for Per-Mathias Høgmo i hans syvende kamp som landslagssjef.

- Det var litt «snake» over det skuddet, sier Gamst til VG.

VGs dom: Børsen fra Tsjekkia-Norge

Mer om

  1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

  1. Nielsen med på landslaget - Gamsten fortsatt inne

  2. Dæhli hylles av landslagssjefen og ekspertene

  3. I dag møtes Norges nye stjerneduo til bunnkamp

  4. Høgmo: Vår beste landskamp

  5. VG-børsen mot Tsjekkia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder