ENDELIG I ARBEID: Haitam Aleesami er klar for ny klubb. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Aleesami klar for Normanns russiske klubb

Etter å ha rykket ned i både Italia og Frankrike, ønsket landslagets venstreback Haitam Aleesami (29) at hans neste klubb skulle være en som kjemper i toppen av tabellen. Det blir russiske Rostov.

 • Øyvind Herrebrøden
 • Ole Kristian Strøm

Klubben bekrefter signeringen på sin hjemmeside, og Aleesami gjør dermed norsk selskap til landslagskollega Mathias Normann (24), som har spilt der siden januar 2019 med stor suksess. Aleesami har skrevet på en kontrakt som gjelder ut sesongen, men med opsjon på forlengelse.

Rostov er nummer syv på tabellen etter ti runder og har vært aktive på det skandinaviske markedet inn mot transferdeadline: Også Pontus Almqvist fra Norrköping og Armin Gigovic fra Helsinborg er hentet av trener Valerij Karpin.

Aleesami spilte forrige sesong i franske Amiens. Klubben ble dømt til nedrykk ettersom de lå sist på det tidspunktet Ligue 1 ble avlyst som følge av coronapandemien. Han benyttet seg av en «nedrykksklausul» for å si opp kontrakten og har gått arbeidsløs siden sommeren.

Likevel beholdt han plassen på Lars Lagerbäcks landslag under høstens tre første kamper – til og med EM-playoffnederlaget mot Serbia (1–2). Der gjorde Aleesami ingen god kamp, og etter den ble han erstattet av Birger Meling mot Romania (4–0) og Nord-Irland (1–0).

I forkant av samlingen trente Aleesami med Lillestrøm fra Obosligaen. Da åpnet han litt om hva slags type klubber han hadde sagt nei til.

– Det har vært bra økonomiske tilbud, men ikke helt det prosjektet jeg ser etter. Mye Tyrkia, Hellas og en del i Øst-Europa, sa Aleesami til VG 2. oktober.

– Hva ser du etter?

– Nå har jeg opplevd litt. Spilt i Serie A, der ting ikke var fullt så profesjonelt, vært i Frankrike, litt samme greia der. Du spiller i en topp fem-liga, men jeg går heller ned noen ligaer og spiller for en toppklubb med ambisjoner og vinnerkultur, erklærte Aleesami.

Nå kan han få muligheten til det i Rostov i russisk Premier League – rangert som Europas syvende beste liga. Klubben – opprinnelig bedriftslag for skurtreskerfabrikken Rostelmasj – ble nummer syv forrige sesong. Det ga Europa League-mulighet i høst, men der røk russerne for Maccabi Haifa i kvalifiseringen.

Aleesami rykket ned med Palermo fra Serie A våren 2017 og spilte to sesonger på italiensk nivå to. Noen måneder etter nedrykket avslørte han at klubben hadde sagt nei til bud på seks millioner euro for ham. Siden opplevde han mye kaos i perioden på Sicilia:

Fortsettelsen ble én sesong i Amiens, med nok et nedrykk. Før han forlot Skandinavia, var han meget populær i den svenske storheten IFK Göteborg. Et ønske om å gå til en klubb på omtrent samme hierarki har gitt utslag for hvordan han har tenkt i jobbjakten.

– Når du spiller for ikke å rykke ned, blir det ofte dårlig stemning i garderoben, mellom trenerteam og spillergruppen. Den erfaringen sitter jeg med nå, grunnga Aleesami tidligere i oktober.

PS! Hvor lenge Aleesami får beholde Mathias Normann som lagkamerat i Rostov er mer usikkert. Midtbanespilleren innrømmet at han så for seg å flytte på seg i kommende vindu, og VG kunne i forrige uke avsløre at engelske Fulham vurderte å hente nordlendingen før vinduet stengte.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Haitam Aleesami
 3. Lars Lagerbäck
 4. Internasjonal fotball
 5. Mathias Normann

Flere artikler

 1. Normann bekrefter at han vil vekk: – Har begynt å åpne meg

 2. Normann kunne blitt Premier League-spiller tre dager før Serbia-målet

 3. Lagerbäcks hodepine: Midtbanen

 4. Hvem rykker opp til Premier League?

 5. Raja tviler på karantenefritak for landslaget – og kaller Serbia-kampen «mer komplisert»

Fra andre aviser

 1. Aleesami bytter klubb

  Aftenposten
 2. Kun én av 19 får toppkarakter. Slik er status på de norske spillerne før skjebnekampen.

  Aftenposten
 3. Strandberg tilbake på landslaget

  Aftenposten
 4. Strandberg tilbake på landslaget

  Bergens Tidende
 5. Kun én av 19 får toppkarakter. Slik er status på de norske spillerne før skjebnekampen.

  Fædrelandsvennen
 6. Strandberg tilbake på landslaget

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no