John Obi Mikel under en av Lyns kamper. Foto: VG

Historien om John Obi Mikel

(VG Nett) Dette er fotball-kaoset:

 • Ola Stenberg

Artikkelen er over 15 år gammel

På mange måter startet denne turbulente historien med Chelsea-trener José Mourinho. Etter å ha sett Mikel skrev han i en egen spalte han har i sportsavisen Record at klubben hadde funnet gull. Det ble imidlertid ikke brekeftet på dette tidspunktet om storklubben hadde vært i kontakt med Mikel.

I januar 2005 uttalte Mikel at han hadde signert en fireårsavtale med Chelsea, men dette ble benektet allerede dagen etterpå.

Da John Obi Mikel fylte 18 år 22. april i år ble avtalen med Chelsea omtalt som ugyldig, og det hele endte med at han ble kjøpt av erkefienden Manchester United 29. april.

Nå står Mikel midt i en krangel mellom direktører, agenter, Lyn, et fotballakademi i Lagos og to av verdens største fotballklubber.

Agentkrangel

Overgangen til Manchester United satte sinnene i kok hos Chelsea og den norske fotballagenten Rune Hauge og hans nigerianske og britiske kollegaer John Shittu og Daniel Fletcher.

Aftenposten skrev onsdag 11. mai at Hauge, Shittu, Fletcher og en direktør for et fotballakademi i Lagos føler seg snytt på grunn av Mikels sjokkovergang til United.

- Jeg sier null om Obi Mikel, sa Hauge til Aftenposten. På spørsmål om han kan kaste nytt lys over saken, svarte agenten:

- Det kan hende. Du har ikke flere spørsmål, tiden din er ute, men jeg kommer tilbake senere.

Midt oppe i overgangskrangelen er det altså en krangel om hvem som egentlig er agenten til Mikel. John Shittu har lenge ment at det er han som representerer stortalentet, men sannheten er at Mikel sa opp kontrakten med Shittu da han fylte 18 år. 11. mai kom Shittu til Norge for å løse den konflikten, selv om det så langt bare har ført til enda mer turbulens.

Den britiske agenten Daniel Fletcher mener også at han er agent for Mikel og har allerede varslet søksmål.

Og i Lagos sitter direktøren for Pepsis fotballakademi ifølge Aftenposten og forbereder et krav til Manchester United. Han mener skolen fortjener sine millioner for jobben de gjorde med Mikel fra 1995 til 2002.

Hvor mye penger han har krav på er uvisst ettersom Lyn og United har holdt overgangssummen hemmelig - en uvanlig avgjørelse i overgangssituasjoner. Morgan Andersen har imidlertid uttalt at han tror overgangen er den største i Norge noensinne (Carew "leder" med 75 millioner kroner da han gikk fra RBK til Valencia).

Uenige om kontrakter

Etter at Manchester United-overgangen ble klar viste Mikel publikum hvorfor han er en ettertraktet spiller - blant anent i 6-1-seieren over Molde.

Men lykken på banen skulle snart blit snudd til et jag utenfor banen han helst ville vært foruten.

De første meldingene gikk ut på at Chelsea følte seg rundlurt av Lyn og Morgan Andersen da Mikel signerte for United. Så kom meldingene om at Daniel Fletcher vurderer et søksmål mot Lyn fordi han er Mikels agent. Andersen slo tilbake med å le av truslene.

Andersen har også uttalt at han mener kontraktene Mikel har hatt med agenter kan være ulovlige fordi de er signert av Mikel og hans verge.

Ekspert på idrettsjus, Kenneth André Leren, er ifølge VG uenig. Avtalene er ifølge Leren uansett bare mulig å si opp under helt spesielle omstendigheter - og ikke på grunn av at Mikel nå har nådd myndighetsalderen.

Turbulent uke

Denne uken tok Mikel-saken nye høyder da Lyn bestemte seg for å holde unggutten skjult på et hotellrom i fem dager fordi han hadde mottatt alvorlige trusler etter United-overgangen.

Den samme dagen hadde Lyn-trener Henning Berg gitt Mikel fri fra treningen, samtidig som han understreket at han ikke hadde merket at kjøret preget supertalentet.

Nå ble det også kjent at agenten Shittu hadde flyttet inn på rommet til Mikels nigerianske Lyn-kamerater. Shittu har kontrakt også med de andre spillerne, og hevder fortsatt at han har kontrakt med Mikel.

Etter at Lyn politietterlyste Mikel onsdag 11. mai uttalte Mikel til VG at han var skuffet over Lyn-direktør Morgan Andersen og at han ikke lenger hadde lyst til å spille for Manchester United.

Samtidig dukket FIFA-agenten Daniel Fletcher opp med kontraktene han mener beviser at Mikel er kontraktfestet til ham frem til 19. juli 2006.

Det er fortsatt ikke gitt ut noen offisielle tall, men VG har erfart at Lyn er sikret 40 millioner kroner dersom Manchester United-avtalen går i orden. Den summen kan komme opp i 100 millioner kroner de kommende årene. Samtidig hevdes det at Mikel vil tjene om lag 13 millioner kroner i året.

Torsdag 12. mai dukket ikke John Obi Mikel opp på treningen til Lyn. Han hadde reist til London med Shittu for å gå i forhandlinger med Chelsea. Hjemme satt Lyn-direktør Morgan Andersen og hardnakket påstod at Mikel var tatt med til London mot sin vilje. Noe Shittu på sin side benektet at var sannheten.

Manchester United-manager Alex Ferguson var en stund på vei til Norge for å rydde opp, men ombestemte seg da han fikk høre at Mikel ikke lenger var i landet.

Mer om

 1. SFK Lyn

Flere artikler

 1. Morgan skal ha millionene for Mikel uansett

 2. Opprettholder beskyttelsen av Mikel

 3. Mikel ut mot alle «gribbene»

 4. - Den eneste jeg har en sak mot er Obi Mikel: Her er kontrakten

 5. Mikel stakk fra Lyn-kamp

Fra andre aviser

 1. Rått spill rundt gullklumpen

  Aftenposten
 2. Forvirret av Mikel-saken?

  Aftenposten
 3. Forvirret av Mikel-saken?

  Fædrelandsvennen
 4. Mikel nærmer seg Chelsea

  Bergens Tidende
 5. Mikel sendt i dekning

  Bergens Tidende
 6. Hevder Mikel er solgt

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no