I ISRAEL: Lothar Matthäus er trener i Israel, nå kobles han til Tyskland-retur. Foto: AFP

Matthäus er Norge-aktuell

Tyskland-legenden har vært i samtaler med NFF-ledelsen

DÜSSELDORF (VG) Den tyske fotballegenden Lothar Matthäus (47) kan bli ny landslagstrener for Norge hvis Egil «Drillo» Olsen (66) ikke lykkes som vikarierende landslagssjef i vinterens treningskamper.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

En sentralt plassert kilde i tysk toppfotball avslører at det har vært nær kontakt mellom den tidligere verdenstjernen og ledelsen i Norges Fotballforbund. Og etter hva VG forstår skal Matthäus være veldig interessert i jobben.

Kontakten mellom Matthäus og NFF skal ha blitt opprettet ikke lenge etter at Åge Hareide gikk av som landslagstrener i desember. Og etter hva VG erfarer har Matthäus gitt uttrykk for at han ønsker en avklaring på saken. Men svaret fra NFF skal ha vært at de vil se an Drillo sitt comeback - med treningskampene mot Tyskland, Sør-Afrika og Finland - før de tilbyr den profilerte tyskeren kontrakt.

VGD:Bør NFF ansette Matthäus? DISKUTÉR SAKEN HER!

NFF tause

FORSVARER TUREN: Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Karen Espelund, mener Norge får mye positivt ut av turen til Sør-Afrika. Foto: Scanpix

Generalsekretær i NFF, Karen Espelund, vil ikke kommentere kandidaturet til Lothar Matthäus.

- Du får meg ikke til å kommentere navn. Annet enn at vi har 20 til 30 navn som står på listen vår, sier Karen Espelund.

Avtalen er å evaluere jobben sammen med Drillo etter Finland-kampen 1. april. Hva som skjer i mellomtiden i NFF-toppen hemmelighetsfull om.

- Har det vært dialog mellom NFF og Matthäus?

- Det har jeg ingen kommentar til, svarer Karen Espelund.

Matthäus var kaptein da Vest-Tyskland slo Argentina i VM-finalen (1-0) i Italia i 1990. Han er også kåret til verdens beste spiller to ganger. Og ingen andre europeere har flere kamper for sitt land enn Matthäus sine 150 for Tyskland/Vest-Tyskland.

Slo Drillo i jobbrace

For øyeblikket er han hovedtrener for Maccabi Netanya i Israel. I fjor skrev han under for ett år - med to års opsjon. Det betyr at han kan være ledig for Norge til sommeren når landslaget starter på VM-kvalifiseringen mot Makedonia og Nederland i juni.

Artikkelen fortsetter under bildet!

TILBAKE: Her leder Egil Drillo Olsen sin første landslagstrening for Norge på 11 år. Foto: Scanpix

Hvis NFF skulle bestemme seg for Matthäus istedenfor Drillo er det ikke første gang den gamle tyske midtbanestjernen tar innersvingen på vår landslagssjef. I 2003 sto det mellom disse to da Ungarn ansatte ny trener. Matthäus fikk jobben. Og selv om han ikke klarte kvalifiseringen til VM i 2006 skapte han enorm blest rundt landslaget - og sponsorpengene flommet.

Ingen trenersuksess

Spillerkarrieren til Matthäus var et eventyr. Men han har ikke hatt på langt nær samme suksess som trener. Han startet for åtte år siden i Rapid Wien. Fortsatte til Partizan Beograd - før han tok jobben som Ungarn-boss. Det er foreløpig hans eneste erfaring med landslag.

Erfaring med skandaler er han imidlertid ikke ukjent med. Det blåste frisk rundt ham som landslagsspiller. Og til EM i England i 1996 - da Tyskland vant - ble han vraket etter skarp kritikk av Jürgen Klinsmann og trener Berti Vogts.

I 2006 dro han til Brasil for å trene Atletico Paranaense. Etter syv kamper reiste han. Oppsigelsen sendte han på telefaks. Og begrunnet sin hurtige avskjed med hjemlengsel.

I sesongen 2006/07 ledet han Red Bull Salzburg sammen med den italienske trenerlegenden Giovanni Trapattoni til et overlegent ligagull i Østerrike. Men etter en opprivende krangel med klubbledelsen om den sportslige kursen sluttet han.

Maccabi Netanya ligger for øyeblikket på annenplass i den israelske toppdivisjonen. 47-årige Matthäus har foreløpig slått seg ned i Tel Aviv sammen med sin 22-årige kone Kristina Liliana. For øvrig hans fjerde ekteskap.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder