Norges kaptein fortviler etter VM-tapet: - Det skal ikke skje

LODZ (VG) (Uruguay-Norge 3–1) Christian Borchgrevink reduserte i 2. omgang for Norge, men tre baklengsmål førte til tap i åpningskampen. Leo Skiri Østigård irriterer seg spesielt over Uruguays første scoring.

Premier League-proffen måtte se et langt oppspill gå over hodet sitt i forkant av uruguayanske Darwin Nunez sitt 1–0-mål. Rundt 40 minutter etter kampslutt kom Østigård gående til den provisoriske pressesonen som besto av et hvitt telt utenfor Stadion Widzewa i Lodz.

Mens varm luft ble blåst inn i rommet gjennom en nærtstående vegg, forklarte Brighton-stopperen hvordan en enkel pasning kunne føre til baklengs.

– Det er selvfølgelig 1–0-scoringen som irriterer meg mest. Vi prøver å stå ganske høyt med linjen vår. Det er jeg som setter den, så jeg er ganske trygg på at de andre setter ham i offside hvis de prøver å slå bak der. Jeg vet ikke helt hva som skjer. Jeg prøver å stå ganske «tight», som vi var blitt enige om. Det er selvfølgelig for enkelt å la ham skyte og score der, sier Østigård.

Nære poeng

På stillingen 2–1 til Uruguay seks minutter før full tid var Norge bare centimeter unna utligning. Venstre back Håkon Evjen dro seg inn i uruguayanernes 16-meter og slo en hard markkryper foran mål.

Der traff Maximiliano Araujo ballen og var bare heldig som ikke satte den i eget nett. Like etterpå var det i stedet søramerikanerne som kontret inn 3–1, da kampens store spiller, Brian Rodriguez, avgjorde oppgjøret alene med den norske sisteskansen Julian Faye Lund.

Dermed endte Norges første kamp i et U20-VM siden 1993 med null poeng. Det plasserer det norske laget nest sist i gruppe C. Både Uruguay og New Zealand står med full pott etter at sistnevnte banket Honduras 5–0 fredag kveld. Toerne i hver gruppe pluss fire av de seks beste treerne går videre til 8-delsfinaler.

– Vi får skapt litt på dem, men slipper inn altfor enkle mål. Det er rett og slett for dårlig. Det skal ikke skje i en slik kamp. Det er skuffende. Nå må vi vinne neste kamp. Vi er litt uheldige som ikke får 2–2. I andre omgang er vi en bedre utgave av oss selv. Det er skuffende, men det er noe positivt å ta med seg, sier Østigård.

Før match pratet samme mann om det siste året i England:

Haaland om VAR-drama

Etter 13 minutter trodde derimot hele den norske leiren at Erling Braut Haaland hadde nikket inn 1–0. Samtlige jublet hemningsløst da ballen gikk i nettet bak Uruguay-keeper Franco Israel, men bare sekunder senere blåste dommer Ismail Elfath og markerte for offside i forkant av nettkjenningen.

Avgjørelsen var så marginal at den måtte sjekkes av video-assistentene, men gjennomgangen viste at annulleringen var korrekt.

– Det er utrolig kjipt. Det var et fint mål, også, og fint gjort av Eman. Men det går ikke an å klage med teknologien nå til dags, sier Haaland etter matchen.

– Hvordan var det å møte disse søramerikanerne?

– Det var tøft. De viser at de er en nasjon som er gode bakover, som A-landslaget. De var gode, kompakte og tok oss ut i midten der. Det er et godt lag, sier Haaland til VG.

– Hva sitter du igjen med etter kampen?

– Det er selvfølgelig blytungt, men det er godt at det er kamp igjen om tre dager. Jeg sitter med en revansjelysten følelse. Jeg gleder meg til ny kamp, sier Haaland.

SCORET: Christian Borchgrevink reduserte for Norge på Stadion Widzewa. Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB scanpix

– Dødelig effektive

Annulleringen var et tungt slag for de norske spillerne – og det skulle raskt bli langt verre etter to uruguayanske scoringer på lagets tre første sjanser.

Landslagssjef Pål Arne Johansen mener effektiviteten ble avgjørende.

– De er dødelig effektive - og vinner på det. Det første målet er magi av dem. Det er det andre målet jeg irriterer meg litt over. Hvis vi ikke hadde sluppet inn den, hadde vi gått til pause med 0–1. Da hadde det fort blitt 1–1, sier Johansen til VG.

Uruguays første

22 minutter var spilt da det virkelig store slaget traff Norge. Det kom i form av en lang ball fra Uruguay-forsvaret over hodet på Østigård i det norske midtforsvaret.

Bak ham hadde Uruguays nummer 9, Nunez, løpt seg fri fra Tobias Børkeeiet. Med et effektivt touch gjorde spissen det mulig å skyte på det neste.

Faye Lund var da kommet på en distanse mellom sitt eget mål og den uruguayanske angriperen, noe som gjorde at Nunez kunne banke ballen i en bue over den norske sisteskansen.

Rodriguez viste seg

En halvtime ut i oppgjøret smalt det igjen fra de lyseblå søramerikanerne. Evjen, som var positiv offensivt, men som slet veldig mot Brian Rodriguez defensivt på sin venstre back, ble slått tunnel på før Francisco Ginella dro seg inn i 16-meteren og limte ballen i nettaket.

Det gjorde utgangspunktet for den andre omgangen i overkant vanskelig for det norske laget, som måtte gå av gressmatta på Stadion Widzeva her i Lodz med tre i sekken og null poeng.

– Alt i alt er det en sur følelse over at vi ikke får med oss poeng. I dag føler jeg at jeg var litt urutinert. Det blir forhåpentligvis bedre neste kamp fra min side. Hvis jeg hadde vært litt mer på tå, hadde han ikke fått til så mye. Jeg tar det absolutt på min kappe når det gjelder han, sier Evjen til VG om duellene mot Rodriguez.

Slik stilte Norge (4–3–2–1): Faye Lund - Borchgrevink, Fredriksen, Østigård, Evjen - Svendsen, Børkeeiet, Vetlesen - Markovic, Brynhildsen - Haaland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder