TAP: Eli Landsem mener man går glipp av noe ettersom det er få kvinnelige trenere i Norge. Her jubler hun, som landslagssjef, med Maren Mjelde etter en landskamp i 2012 på Ullevaal. Foto: Bjørn S. Delebekk

Reagerer på mangel av kvinnelige trenere: – Vi må skjerpe oss

Kun fem av Norges 24 beste lag har kvinnelig trener, mens bare ti prosent av kretstrenerne i landet er kvinner. Tidligere landslagssjef Eli Landsem misliker tallene og mener norsk fotball går glipp av noe.

– Vi må skjerpe oss, sier Landsem kontant når VG konfronterer henne med tallene.

Hege Riise (Lillestrøm), Monica Knudsen (Vålerenga) og Lena Tyriberget (Avaldnes) er de eneste kvinnelige trenerne i Toppserien, som består av tolv lag.

les også

Landslagslegender jubler for gjennombrudd: – Utrolig kult

Blant de tolv lagene i 1. divisjon, er Margunn Haugenes (Medkila) og Camilla Akerholt Eid (Nanset) unntaket. De ti andre lagene har mannlig trener.

En VG-undersøkelse viser at kretslagene i hele Norge totalt har 195 trenere. Kun 20 av dem er kvinner – 10,26 prosent.

– Det er ikke tvil om at vi går glipp av noe. Det er mye de ville kunne ha bidratt med inn i idretten. Det ville vært meget bra for idretten å få flere kvinnelige trenere, sier Landsem, som nå er sportslig leder i Vålerenga.

– Man skulle gjerne sett at det var flere, samstemmer Hege Riise.

Norges Fotballforbund (NFF) satte i gang «Prosjekt kvinnelige topptrenere» i vinter. Det er et bidrag som skal gjøre at flere kvinner blir trenere og aktuelle for toppjobber. Riise er selv en av elleve som er med på dette prosjektet.

– Kvinner må selv ville dette, komme seg på banen og ta flere av disse kursene. Jeg har sluttet å bruke energi på det. Jeg føler ikke det er min kamp mer. Jeg er for gammel, sier Landsem.

NFF vil legge til rette

Få kvinnelige trenere i fotballen og norsk toppidrett generelt har vært et tema flere ganger tidligere.

Fotballpresident Terje Svendsen sier til VG at de som forbund vil legge til rette for at enda flere kvinner får den nødvendige faglige kompetansen og påtar seg en trenerrolle, samt å øke klubbenes bevissthet på nivået på trenerne rundt kvinnelag. Forbundet «ønsker å ha én linje - det vil si at jenter og gutter skal få et like godt tilbud».

– I så henseende spiller NFF Kvalitetsklubb en sentral rolle, der krav til trenerkompetanse står sentralt uavhengig av om du er trener for jenter eller gutter, sier Svendsen.

Landsem og Riise tror at flere vil fortsette som trener etter spillerkarrieren om det er bedre muligheter til å tjene penger på fotballen – både under tiden som spiller og trener.

les også

Ada Hegerberg med jubileum og hat trick: – Fantastisk

– Jeg tror det er viktig å bedre vilkårene for perioden de spiller og gjøre det mer profesjonelt. Da vil vi bevare flere i idretten senere, for hvis ikke føler mange at de har ofret nok allerede når spillerkarrieren er over, sier Landsem.

– Å få flere i prosentvise stillinger som trener er alfa omega. Det vil øke motivasjonen. Man må leve av noe og jobben med fotballen krever veldig mye, sier Riise.

TIDLIGERE VM-VINNER: Hege Riise vant VM-gull som landslagsspiller. Nå er hun trener for LSK Kvinner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Drukner litt i mengden

LSK-treneren mener utviklingen går riktig vei, men at det fortsatt er mye som kan bedres.

– Ofte er man tyve gutter og en kvinne, og da drukner man litt i mengden. Vi bør få til flere møteplasser for kvinnelige trenere. Det er viktig å tilrettelegge for dette, for det finnes ressurser som ikke blir brukt, sier kvinnen som var en av verdens beste spillere.

les også

Hegerberg: – Håper den neste generasjonen slipper å gå gjennom det samme

Landslagsback og kaptein for LSK Kvinner, Ingrid Moe Wold, mener det er flere som snakker om mangelen på kvinnelige trenere i norsk fotball

– Jeg merker at jeg hører mer om det. Ting pleier å bli bedre med økt fokus. Vi kan jo håpe at det hjelper. Jeg hadde stort sett hatt mannlige trener i barndommen, men også en kvinne. Som senior har jeg hatt mest kvinnelig trener. Jeg er og var fornøyd meg begge deler, sier 29-åringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder