AVGJORDE: Ricardo Quaresma (i midten) jubler etter å ha scoret på det avgjørende straffesparket i kvartfinalen mot Polen. Foto: Valery Hache AFP

Portugal til semifinale uten seier etter full tid: - Kritikken har gjort oss sterkere

Ricardo Quaresma ble helten - igjen: - Et enormt press

OSLO/MARSEILLE (VG) (Polen - Portugal 1-1, 4-6 etter
straffer) Da mørket senket seg over den fantastiske velodromen i Marseille, lysnet det endelig for Ricardo Quaresma (32) og Portugal.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Han avgjorde kvartfinalen mot Kroatia og satte inn den avgjørende straffen nærmere midnatt torsdag kveld. Nok en gang har Quaresma kommet tilbake og blitt den store helten.

– Ingen av lagene fortjente å gå til semifinale, sier imidlertid toppfotballsjef Nils Johan Semb i NRKs EM-studio, og peker på at lagene var fryktelig forsiktige.

– Det var et enormt press. Jeg hadde et helt land i mine hender, men jeg forble positiv og visste at jeg kom til å score. Jeg hadde ikke tid til å tenke, men jeg var veldig selvsikker da jeg gikk mot ballen, sier Ricardo Quaresma, som avgjorde straffekonkurransen.

Se bildene: Her feirer utskjelte Pepe med barna etter triumfen!

Først var det Cristiano Ronaldo som tok ansvar i den. Han gikk frem, kysset ballen og feide den i hjørnet. Nestemann ut og like sikker var Polen-stjernen Robert Lewandowski.

Så Renato Sanches (18), strak vrist i krysset. Arkadiusz Milik var like sikker, Joao Moutinho, Kamil Glik og Nani det samme. Så misset Jakub Blaszczykowski da han ikke fikk med seg at Rui Patricio gikk tidlig.

VG LIVE: Vi fulgte kampen minutt for minutt her!

Dermed ble innbytter, veteran og heftig tatoverte Ricardo Quaresma den store helten da han banket ballen i mål.

Portugal er i semifinalen – attpåtil etter å ha gått til kvartfinalen uten å vinne én kamp etter 90 minutter. Dermed har Ronaldo og lagkompisene fortsatt muligheten til å bli kvitt sitt nesten-stempel, selv om det ikke har sett noe særlig imponerende ut i de fem første kampene.

– Vi ga alt på banen og kritikken har bare gjort oss sterkere, sier vidunderbarnet Renato Sanches.

Kanskje det løsner for den største når det virkelig gjelder? Ronaldo prøver seg for syvende gang i mesterskapssammenheng, men den eneste finalen er fortsatt fra det første mesterskapet, på hjemmebane i 2004. Veien til en ny finale har nok aldri sett enklere ut enn denne gangen.

Men polakkene dominerte på tribunen og Polen åpnet best.

Etter nøyaktig 100 sekunder smalt det i Marseille. Cedric Soares feilberegnet totalt og la venstresiden åpen for Kamil Grosicki. Han la lavt og presist ut i feltet retning Robert Lewandowski.

Kvalifiseringens toppscorer hadde ikke scoret så langt i EM, men var nådeløs da han stakk frem høyrefoten og plasserte ballen helt borte i hjørnet.

Samtidig noterte han EM-historiens nest raskeste mål noensinne. Kun russeren Dmitri Kiritsjenko brukte kortere tid på å finne nettmaskene da han scoret for Russland mot EM-vinner Hellas i 2004.

I en sjansefattig omgang ropte hele Portugal på straffe etter en drøy halvtime da Cristiano Ronaldo gikk i bakken. Michal Pazdan gikk tøft inn i ryggen på Real Madrid-spilleren på et innlegg, men dommeren vinket spillet videre til enorm frustrasjon fra Ronaldo.

– Hadde ballen kommet mot kroppen hans, kunne han dømt på den, sier Kjetil Rekdal i VGTVs EM-studio.

Portugal var rystet, Ronaldo drev på med sitt, og det var ikke veldig givende, men ut av ingenting ble han reddet av den neste generasjonen.

18 år gamle Renato Sanches, som blir Bayern München-spiller fredag, spilte vegg med Nani og smalt til med venstrefoten. Kula skiftet såvidt retning i en polakk og forsvant inn i hjørnet bak Lukasz Fabianski.

Sanches, 18 år og 317 dager, slo rekorden til nettopp Cristiano Ronaldo, som var 19 år og 146 dager da han sendte Portugal foran i EM-semifinalen mot Nederland i 2004.

Fem minutter før slutt ble Ronaldo spilt gjennom, men regelrett bommet på ballen. Da hadde portugiserne også vært nære tre minutter tidligere takket være Artur Jedrzejczyk. Han kastet seg ned for å blokkere et gjennomspill, men endte opp med nesten å score selvmål.

Nesten sørget for Portugals femte strake uavgjortkamp etter 90 ordinær tid i EM. Kun få minutter ut i første ekstraomgang fikk Ronaldo nok en mulighet, men heller ikke nå traff Real Madrid-spilleren kula fra kort hold.

Det bryr han seg sannsynligvis lite om nå. Portugal er klar for semifinale i EM.

– Det er et herlig øyeblikk for laget. Folk kritiserer oss, men vi bryr oss ikke. Vi er i semifinale, sier Renato Sanches.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder