•  «Fryktelig arrogant» å være avvisende

•  Usikkert hvor familien skal bosette seg

•  – Norsk fotball «avvikler» spillere for raskt

SJELDEN LEKSEHJELPER: Ståle Solbakken hjalp datteren Ida med leksene tirsdag ettermiddag. Det er ikke så ofte han får muligheten til det, siden han bor i København. Foto: BJØRN S. DELEBEKK, VG

Solbakken om Norge-jobben: – Merkelig om jeg ikke vil være en kandidat

HAMAR (VG) Datteren Ida på 12 år og resten av familien gjør at Ståle Solbakken (48) kanskje kan bli tilgjengelig som norsk landslagssjef før sommeren 2018, da kontrakten med FC København går ut.

 • Trond Johannessen
 • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over fire år gammel

– Helt ærlig og oppriktig har jeg ikke tenkt den tanken i det hele tatt, sier Solbakken i familiens hus i Solplassvegen i Hamar – der han tar imot VG til et intervju. – Få med at dette intervjuet var avtalt før de siste landskampene, ellers ser det litt dumt ut, poengterer han med et smil.

For etter syv tap på de ti siste kampene, var det vel til slutt uunngåelig at Solbakkens navn ble hentet frem, blant annet av VGs landslagskommentator Knut Espen Svegaarden.

– Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at den dagen Norges Fotballforbund skal ansette en ny landslagssjef, så vil det være merkelig om jeg ikke vil være en kandidat, siden jeg har vært det før. Dessuten har jeg fått mer erfaring etterpå, både negativt og positivt.

TENKEFASE: Ståle Solbakken og familien er ikke sikre på hvor de skal bosette seg, men dette blir den siste vinteren der FCK-treneren bor alene. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

– Du har tidligere sagt at du vil være i FCK til kontrakten går ut sommeren 2018, men er det helt uaktuelt for deg å gi deg tidligere der?

– Sånn det er nå er det viktigste for meg at dette er den siste vinteren vi bor «fra hverandre». Det må løses på et eller annet vis, svarer mannen som bor i København og pendler til Hamar.

Les også: Eggen: – Publikum lar seg ikke lure

Nå skal familien bo samlet igjen, og det er ikke avklart hvor. De har sett etter hus i København, foreløpig uten å finne noe.

Med FCKs Champions League-spill får ikke kona Anniken og de to yngste barna (12 og 16) sett mye til far i huset denne høsten. Eldstemann på 19 har flyttet til Tønsberg.

– Familiemessig hadde det vært ålreit å bli norsk landslagssjef nå, med andre ord?

– He-he, det er ikke sikkert. Det kan godt hende at valget faller på et annet sted å bo.

Denne dagen må Markus kjøres på trening med HamKam, der han har fått to innhopp på A-laget, og etterpå var det biltur til Moelven, der Ida skulle spille kamp.

– Hvis du skulle få Norge-spørsmålet denne høsten, hva vil gå gjennom hodet ditt da?

– Det anser jeg som utenkelig. Jeg tror at den viktigste kampen for Norge i høst er Tsjekkia borte, og før den tid tror jeg det er blitt seier over Aserbajdsjan og San Marino.

– Men det var ikke svar på spørsmålet?

– Nei…, men jeg er ikke helt forberedt på å ta den diskusjonen der.

– Du virker ikke helt avvisende?

– Det ville vært fryktelig arrogant av meg, særlig når vi er oppe i en familiær situasjon som gjør at vi skal «samles» igjen. Vi skal jo finne en løsning på det i løpet av vinteren.

Lest denne? EM-kvalikfiaskoen kostet 30 mill.

Ståle Solbakken er både sportsdirektør og trener i FC København, og sånn sett i en litt delikat situasjon. Sportsdirektørens jobb er å tenke langsiktig, blant annet å finne en ny trener, og kanskje mener sportsdirektør Solbakken at trener Solbakken bør skiftes ut før tiden…

MESTERKLAR: Ståle Solbakken var forholdsvis fornøyd da hans lag slo ut Apoel fra Kypros i den siste kvalikrunden til Champions League. Nå venter en gruppe med Leicester, Brugge og Porto. Foto: AFP

Han var på ferie i Frankrike og så ikke Tyskland-kampen søndag, men fikk med seg det meste dagen etter.

– Det var vel ikke denne kampen som skulle vinnes, men laget fikk heller aldri de gode småperiodene som kunne skape litt optimisme. Og spillerne virket litt fysisk utmattet, sier Solbakken, som mener at Hviterussland-kampen midt inne i oppkjøringen kan ha vært litt ødeleggende.

– I starten av en sesong så er spillerne på et forskjellig nivå, fysisk og mentalt. Jeg tror det hadde vært godt for hele laget om de ikke hadde spilt den kampen; uansett om de hadde vunnet eller tapt 5-0. Jeg tror det hadde vært bedre å lade batteriene, satt laget, jobbet med detaljer, konsentrert seg om Tyskland.

– Det virket ikke som spillerne trodde noe på det?

– Det blir jo fort sånn, det har jeg vært med på selv, både som spiller og trener. Det blir litt misforstått, alt blir forsterket. Det er jo ingen som ikke ønsket å gjøre sitt beste foran et fullsatt Ullevaal mot verdensmesteren.

Les også: Da Hareide møtte Solbakken (VG+)

Han har fått med seg at flere mener det er tid for å prøve en utenlandsk landslagssjef.

– Jeg har ingen motforestillinger til det, det ville jeg vurdert selv også. Men da må man være ganske sikker på at det er en som vil utvikle norsk fotball, ikke bare kommer og stikker av. Men jeg ser at man i Sverige, etter Zlatan, etterlyser et landslag bygd på svensk kultur, svensk soliditet, svensk tankegang. I Norge er det litt motsatt, der skriker mange på noe nytt og utenlandsk.

– Tror du at et norsk landslag som skal lykkes må ha norske «grunnverdier»?

– Nå kommer det jo frem mange spillere som har litt av hvert da, men det er ikke tvil om at alle lag som skal lykkes på visst nivå, må ha en god organisatorisk grunn å stå på.

(Saken fortsetter.)

«DRILLOSK»: Ståle Solbakken innrømmer at han er ekstrem i sin soneforsvar-tilnærming, som Drillo var. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

– Så Drillo-filosofien bør være en slags grunnmur?

– Neeei, det er mye i den Drillo-filosofien da. For eksempel tror jeg at et veldig, veldig godt soneforsvar, uavhengig av formasjon, kan danne grunnlaget for at vi har et forsprang på mange av de andre nasjonene, fordi det er veldig få som kan det godt. Så er det mange som sier at det går for fort i internasjonal fotball til å spille et rendyrket soneforsvar; nei, det gjør ikke det. Hvis ti mann forflytter seg SAMTIDIG, med en felles idé og felles forståelse, så må det være bedre enn at én og én gjør det. Det er jo «drillosk», et ekstremt soneforsvar, og det har jeg tro på.

– Og da er det muligheter mot de beste også?

– Ja, man kan i hvert fall komme langt med det. Men når man kommer opp på et visst nivå, hvis Messi er på det ene laget, så finner han en løsning uansett.

– Eller når motstanderen er Tyskland?

– Ja, de er nok for gode nå. Men de har jo ikke vunnet alle kamper de siste årene de heller. I den forrige kvaliken så slet de mot lag av Norges kvalitet, Skottland, for eksempel.

– Uavhengig av hvem som er landslagssjef, hvor ser du det norske landslaget om tre-fire år?

– Offensivt ser det ganske spennende ut, men det er litt som i noen andre land; det produseres litt for mange like spillere. De er gode eller halvgode med ballen, men har kanskje ikke den ekstra spisskompetansen. I Norge er det et lite vakuum på stopperplassen, men det er jo andre nasjoner som har andre mangler. Tyskland har jo omtrent ingen spisser.

Les også: Tallenes tale: Så mye dårligere var Norge

– Jeg tror vi «avvikler» fotballspillere litt for raskt i Norge, og det har vi ikke råd til. Vi må holde bedre tak i de som er fra 17 til 22-23 år, og det sier jeg litt av egen erfaring. Jeg spilte ikke i Tippeligaen før jeg var 24 og ikke på landslaget før jeg var 26. Jeg tror det går spillere tapt der, og det er verst for land med færrest mennesker. Jeg tror at hvis man klarer å holde tak i spillerne, så er det noen som får en «late bloomer»-effekt. Og da kan det kanskje hende at det er noen midtbanespillere som blir midtstoppere, for eksempel. Ronny Johnsen var spiss og ble midtstopper da han var 25 år, og ble en av de beste vi har hatt.

– Igjen uavhengig av hvem som er landslagssjef; du mener det er mulig å få gode resultater med dagens norske spillermateriale?

– Ja, det tror jeg. Det er ingen tvil om at Norge kan lage mange interessante kombinasjoner på midtbanen, der er det muligheter til å gjøre en del morsomme ting. Men jeg ser også utfordringer i noen posisjoner, der det er for dårlig konkurranse.

---------------------------------------------------------

• • På en pressekonferanse 3. november 2009 ble det offentliggjort at Ståle Solbakken skulle være norsk landslagssjef fra 2012 til 2016. Drillo skulle lede Norge frem til 1. januar 2012, med «opsjon» på å fortsette over EM det året, dersom Norge kvalifiserte seg. Norge ble nummer tre i gruppen, med dårligere målforskjell enn toer Portugal, og tre poeng bak Danmark.

• • Etter veldig gode resultater med FC København, inkludert en 8-delsfinale i Champions League i 2011, fikk Solbakken et tilbud fra FC Köln i Bundesliga som han ikke greide å si nei til. Drillo ble værende i jobben til sommeren 2013, da han ble byttet ut med Per-Mathias Høgmo.

Les også: Rekdal slår kunstgress-alarm

Les også

 1. VGs landslagskommentator mener: NFF har kastet bort den defensive kunnskapen

  (England U-Norge U 6-1) Det er et paradoks at de to som kan…
 2. VGs landslagskommentator mener: Når er det tid for Ståle Solbakken?

  Per-Mathias Høgmo har bedt om tid. Men hvor lenge vil Norges Fotballforbund vente før tiden er ute?
 3. Fotballeksperter i Nord-Irland og Tsjekkia: – Ingen ler av Norge her

  Folkets dom over Per-Mathias Høgmo er å glemme VM i Russland etter den ynkelige matchen mot Tyskland.
 4. Folkets dom: - Glem VM, Høgmo!

  Både Per-Mathias Høgmo og landslaget sliter med tilliten i det norske folk.
 5. Nordtveit er tidenes best betalte norske fotballspiller

  SANDVIKA (VG) Glem Carew, Riise, Hangeland og Solskjær: Ingen av dem tjente like mye penger som Håvard Nordtveit…
 6. Knalltall for Ståle Solbakken

  (FC København - Nordsjælland 4-0) Med Tom Høgli fra start herjet Ståle Solbakkens FC København - igjen.
 7. Solbakken: – Det går nesten ikke an å forklare

  Seriegullet til Leicester City forbløffer en helt fotballverden. Ståle Solbakken mener at selv ikke den sensasjonelle…

Mer om

 1. Ståle Solbakken
 2. Herrelandslaget fotball
 3. FC København
 4. Norges Fotballforbund (NFF)

Flere artikler

 1. Solbakken takket nei til «crazy» tilbud

 2. Solbakken utelukker seg selv som Lagerbäcks etterfølger: – Kjører klubb i noen år til

 3. VGs landslagskommentator: Solbakken ville – men han ville det ikke nok

 4. VGs landslagskommentator mener: Siem-exit åpner for Solbakken

 5. Her er fem mulige landslagstrenere

Fra andre aviser

 1. Her er favorittene til å overta som norsk landslagssjef

  Aftenposten
 2. Dansk avis: Solbakken ønsker ikke å ta over Norge

  Aftenposten
 3. Solbakken uaktuell for Norge-jobben: - Det ble for komplisert

  Aftenposten
 4. FC København garanterer at Solbakken ikke erstatter Høgmo

  Aftenposten
 5. Helstrup skal besøke Champions League-klubb

  Bergens Tidende
 6. Fotballekspertene er enige: Denne mannen bør bli Høgmos etterfølger

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no