GLEDER SEG: Ståle Solbakken, her hjemme på Hamar ved en tidligere anledning.
GLEDER SEG: Ståle Solbakken, her hjemme på Hamar ved en tidligere anledning. Foto: Robert S. Eik VG

I kveld spiller Solbakkens FCK om nærmere 200 millioner: Rådet fra Ingebrigtsen: – Ta med hjelm til Kypros

FOTBALL

Rosenborgs overmenn Apoel står mellom Ståle Solbakken (48) og nærmere 200 millioner Champions League-kroner.

Publisert:

Solbakken tok en telefon til Rosenborg–trener Kåre Ingebrigtsen søndag, for å høre om det var noe spesielt han burde vite før møtene med Apoel.

Trapstrusler

Samtalen varte, i følge Solbakken, i to minutter. Og rådet fra Ingebrigtsen var enkelt og greit:

– Ta med hjelm til Kypros...

Ingebrigtsen og RBK fikk merke den fiendtlige stemningen i Nicosia da de var der. RBK-treneren hevdet til og med at han ble drapstruet. Og det haglet med gjenstander fra tribunen.

Solbakken er spent, men fattet før møtet med kypriotene. Han vet hva som står på spill, men han hevder at han var mer nervøs foran det avgjørende møtet møtet med Astra fra Romania for 14 dager siden.

Alt er bonus nå

– Vi klarte målsetningen, Europa League via kampene mot Astra. Det var viktig, både sportslig og økonomisk. Nå er det på et vis «the icing on the cake», møtene med Apoel for å komme inn i Champions League, sier Solbakken til VG.

Etter en litt turbulent start på sin andre periode i FC København (21. august har han treårsjubileum), har det virkelig løsnet for Solbakkens lag. Siden 1. september i fjor har laget spilt 52 kamper, vunnet 40 av dem (seiersprosent: 70), kun tapt fire og i snitt tatt 2, 5 poeng pr kamp.

På veien er det blitt både seriemesterskap og seier i den danske cupen. Og nå en mulighet til å spille seg inn i pengebingen Champions League. FCK leder den danske ligaen etter fem serierunder.

Sterke tall

– De første 18 månedene var slitsomme. Sportssjefen ble sparket og det var jobbing døgnet rundt. Men nå er ting på plass, jeg har dyktige folk rundt meg. Og det har gått bra lenge nå, ja. Vi har vært ekstremt stabile, og det med et lag som er det nest yngste FCK-laget som er blitt seriemestre, sier Solbakken.

I sine to perioder som manager for FC København (364 kamper), har Solbakken i snitt vunnet seks av 10 kamper, spilt to uavgjort og tapt to. Og vunnet 10 titler. Det er sterke tall før møtet med Apoel, et lag som slo ut nettopp FC København i kvalifiseringen til Champions League i 2009.

– Jeg tror det er to ganske jevne lag, det er ingen favoritt i dobbeltoppgjøret. Det var jevnt mellom Apoel og Rosenborg også, et dobbeltoppgjør som kunne gått begge veier, mener Solbakken.

Åge Hareide, Danmarks landslagssjef, sier følgende til VG før dobbeltoppgjøret mellom FC København og Apoel:

– Jeg tror FCK cruiser inn dette. De går som ei klokke nå, har et meget godt lag og Apoel er ikke bedre enn de viste mot Rosenborg. FCK går til Champions League, tror Hareide.

Nytt familieråd

Sist gang han fikk FC København til Champions League, kom tilbudene fra større klubber. Solbakken dro til 1. FC Köln og senere til Wolverhampton. Hva nå?

– Den gangen, etter Wolverhampton, kunne jeg tatt store og eksotiske klubber. Men jeg hadde neppe vart mer enn et halvt år og det fristet ikke med et hat-trick med sparken heller... ler Solbakken.

Han hevder at han ikke tenker tanken på hva fremtiden vil bringe, bortsett fra at det ikke nytter å fortsette i to land, som han nå gjør. Familien bort fortsatt i Hamar, mens Ståle selv bor i København.

– Det går ikke lenger. Vi må finne en annen løsning, sier Ståle Solbakken før kveldens møte med Apoel i Parken.

Her kan du lese mer om