KLØR SEG I HODET: Tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen har ikke noe tro på Per-Mathias Høgmos ønske om radikale endringer i toppfotballen. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Eggen slakter Høgmos serieendring-utspill

– Jeg har aldri følt det som noe problem, mener Eggen

– Hva skal klubbene leve av, undrer Bjarmann

Tirsdag fortalte landslagssjef Per-Mathias Høgmo (56) at han ønsket radikale endringer i norsk toppfotball ved å endre til høst-vår-serie. Rosenborgs tidligere trenerhelt Nils Arne Eggen (74) er totalt uenig.

Herman Folvik
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det har ingen hensikt, slår Eggen fast til VG.

Under landslagsuttaket til kampene mot Estland og Finland benyttet Høgmo muligheten til å starte en debatt om å endre seriestarten.

– Jeg tror vi må tilpasse oss internasjonalt for å konkurrere på samme vilkår som de andre. Det er alltid et suksesskriterium, også i fotball. Fotballen må tørre å stå på egne bein og være villig til å ta grepene. Det kan være litt smertefullt på kort sikt, men på sikt blir det mange glade stunder, sa Høgmo til VG i går.

VIL HA ENDRING: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo mener man bør diskutere når man skal spille fotballsesongen. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

Argumentet til Høgmo var at norske klubber og landslag har hatt trøbbel med å prestere sent på høsten og tidlig på våren.

Bakgrunn: Høgmo ber om radikale endringer i norsk toppfotball

–Vi må diskutere dette, det synes jeg er viktig. Vi kommer til å spille viktige kamper i mars, februar og november i fremtiden. Vi må ta dette på alvor og diskutere det for å finne ut hvordan vi kan bli bedre totalt sett, sa landslagssjefen.

VG-kommentar: Kan fortsatt spille vår-høst, men med færre lag

– Aldri følt det som noe problem

Eggen trente Rosenborg med en suksess ingen norsk trener har sett maken til mellom 1988 og 2002, med unntak av et hvileår i 1998. I 1997 gikk Rosenborg til kvartfinalen etter «mirakelet på San Siro» mot AC Milan. Rosenborg matchet den italienske giganten Juventus med 1–1 på Lerkendal 5. mars, mens returen i Italia to uker senere endte med 0-2-tap mot laget som tapte finalen mot Dortmund dette året.

– Jeg har aldri følt det som noe problem. Jeg er vel den eneste som har spilt kamper på vinteren, og det går utmerket bra det. For oss skjønner jeg ikke at det skal være et poeng, uten at jeg har tenkt grundig igjennom det, sier Eggen.

Husker du disse? 60 fulltreffere fra Eggen

Orkla-treneren, som i går gikk videre til 2. kvalifiseringsrunde i cupen, mener man heller kan spille tettere på jul.

VINTER: Rosenborg har levert på vinterføre tidligere. Nils Arne Eggen og Harald Martin Brattbakk jubler etter seieren over Real Madrid i Champions League i 27. november 1997. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

– Klima har endret seg sånn at det går an spille langt utover høsten. Forleng heller serien på høsten, så er det fint å begynne i påsketidene som nå, mener Eggen, som legger til at det er to helt andre ting som kan gjøre norsk fotball bedre.

– Kriteriene for å bli bedre er at vi må trene bedre. Det er det som skal til for å gjøre norsk fotball bedre. Bedre trening, også må vi holde på talentene lenger.

Les også: Eggen tror på ny Champions League-æra

Fagermo ser fordeler

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo (49) mener det vil være både fordeler og ulemper med å endre seriespillet.

– Jeg er ikke er ikke så sikker på at det løser problemet, men jeg er enig i at det er fordeler ved det at du får samme utgangspunkt med tanke på overgangsdatoer, europacuper og landskamper som de aller fleste andre. Samtidig kan du snu på det. Det kan være at norske lag har en fordel med Europa-kvaliker som går tidlig på høsten, hvor vi er i full kampform mens lagene man møter stort sett ikke er det. Det kan slå begge veier, sier Fagermo til VG.

SER FORDELER: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo, Molde-trener Ole Gunnar Solskjær og Odd-trener Dag Eilev Fagermo under Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball sitt arrangement Avspark 2016. Fagermo mener Høgmos utspill er tosidig. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Slik gikk tidenes tidligste serieåpning: Hver fjerde tilskuer «forsvant»

– Hvordan skal vi bli bedre?

– Vi må få frem flere gode spillere enn vi har i dag. Det løser ikke noe høst-vår-serie. Vi må bli bedre på spillerutvikling, og gjøre langt mer jobb fra spillerne er seks år til de er 16. Også må norske klubber slippe til lokale talenter fremfor utenlandske spillere. Det blir det mer publikumsinteresse av også, svarer Fagermo.

Fagermo om kantspilleren sin: Han er et større talent enn Ødegaard

Bjarmann skeptisk

– Vi har ikke hatt noe politisk debatt internt på det, men jeg tror heller ikke det har noe hensikt, sier Torgeir Bjarmann (47), sportssjef i Lillestrøm.

Han tror fotballklubber vil få problemer med oppmerksomhet blant publikum og i sponsormarkedet i kamp med vinteridrettene.

– Hva skal klubbene leve av? Man fikk et klart bevis på at det er tidlig for veldig mange av dem som skal komme å betale og se på nå i helgen. Jeg tror det er naivt å tro at man skal slåss mot at vi er en skinasjon på vinteren. Det er som å slåss mot vindmøllene. Vi er nødt til å spille når folk er villig til å spille når folk vil se på oss, fortsetter Bjarmann.

UENIG: Torgeir Bjarmann, sportsjef i Lillestrøm, er ikke enig i Høgmos tanker om å flytte seriestarten. Foto: Frode Hansen , VG

Sett denne? Bjarmann ønsker å vise frem det aller helligste

Høgmo mener derimot at høst-vår-sesong vil være bra økonomisk for norsk fotball:

– Da vil kontantstrømmen gå over en lengre periode. Jeg tenker at dette ville være et stort pluss for norsk fotball, sa Høgmo.

– Blir det ikke kaldt å se på fotball i Norge på vinteren?

– Jeg tror det handler først og fremst om kultur. Og med de klimaendringene som er nå, kan selv VG-Svea sitte i shorts på tribunen i desember, sier Høgmo med et smil.

Les også: Høgmo: – Angrer ikke på laget som startet mot Ungarn.

LSK-sjefen tror løsningen vil være å få flest mulig spillere ut av landet. I Høgmos ferske tropp er det kun fire spillere fra Tippeligaen: Vegard Forren, Fredrik Midtsjø, Jonas Svensson og André Hansen.

– Vi må trene bedre og utvikle enda flere spillere, unge spillere som blir gode nok ute i Europa på høyest mulig nå. Det begynner å bli mange. Vi er i ferd med å bli en generasjon som begynner å etablere sine karrierer i Europa, det vil det norske landslaget tjene på sikt. Har du nok utenlandsproffer har du nok er det ikke noe problem at de få som er fra Tippeligaen ikke er i toppslag, sier Bjarmann som mener timingen på Høgmos utspill var dårlig – kun uker etter det omstridte fotballtinget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder