KAN BERGE PL-PLASS: Sunderland kan i kveld sikre ny toppdivisjonskontrakt. Og slik opprettholde manager Sam Allardyce sin gode statistikk. Foto: Lindsey Parnaby Afp

Big Sam rykker «aldri» ned

Sunderland har bare ett tap ni siste kamper

Her er onsdagens oddstips

Sunderland-manager Sam Allardyce (61) har i sin Premier League-karriere ledet en rekke middelmådige lag, men aldri rykket ned. I kveldens hengekamp har Sunderland nedrykksskjebnen i sine egne hender.

Publisert:

I de tre foregående sesongene har Sunderland kjempet i nedrykkssumpen i Premier League. Så også denne sesongen – forskjellen er bare at i oktober ansatte man en manager som har rykte på seg for å unngå nedrykk til tross for at han i hele i sin karriere har ledet det som man med all respekt kan karakterisere som middels lag.

Ok, nå stemmer ikke det anti-nedrykks-imaget helt. For i sin 25-årige managerkarriere har Allardyce rykket ned med ett lag. Og det var med Notts County som han i 1997 ikke klarte å styre unna nedrykk på tredje nivå. Derimot rettet han fort opp med å sikre laget et opprykk allerede våren etter, skriver The Guardian.

I Premier League derimot, hvor et nedrykk alltid er veldig kostbart, har Mr. Allardyce styrt lag som Bolton, Newcastle, Blackburn, West Ham og nå Sunderland – og aldri rykket ned. Tidligere i år så det dystert ut for «Black Cats», som Sunderland kalles. Ved årsskiftet var klubben syv poeng unna sikker tabellplass.

– Jeg tror det vil skade klubben veldig om den går ned. Jeg har hatt en fantastisk karriere, og jeg vil bli skuffet om jeg fikk det ene nedrykket på CV-en min. Det vil skade, ja, men det er mer viktig for klubben enn det er for meg, sa Allardyce ifølge The Telegraph for en snau måned siden.

Men ni strake ligakamper med bare ett nederlag – og det mot ligavinner Leicester – er fasiten i vår. Lørdag begikk laget en ellevill snuoperasjon hjemme mot Chelsea. Og ikke bare vant Sunderland, men utfordrerne i bunnstriden gjorde det attpåtil ikke. Newcastle, som har spilt én kamp mer og er ett poeng bak, klarte bare 0–0 mot fallerte Aston Villa. Og Norwich, som også spiller hengekamp i kveld, røk 0–1 hjemme for Manchester United.

Allardyce-erfaring

Sunderland har spilt bra, og Allardyce har gjort alle de manager-grepene han er kjent for. Kort fortalt har han drillet laget på dødballsituasjoner og på å jobbe sammen i forsvar. Og som varemerket hans er har han til hver kamp forberedt en taktisk plan for stanse motstanderen fra å spille.

Dessuten er Allardyce helt klar på at laget ville vært nedrykksklart for lengst hvis det ikke var for Jermain Defoes totalt 18 mål denne sesongen.

– Å lage 18 mål for et lag som har befunnet seg blant de tre eller fire svakeste på tabellen er kort og godt et mirakel, påpeker Allardyce, som tidligere i uken like godt forsøkte å snakke Defoe (33) inn i Englands EM-tropp som landslagssjef Roy Hodgson skal offentliggjøre på torsdag.

AVSLUTTER AV RANG: Jermain Defoe har laget 18 Sunderland-mål denne sesongen, og fått velfortjent ros av manager Sam Allardyce. Her er Defoe avbildet fra tiden som England-spiller, hvor han ikke har vært involvert siden november 2013. Foto: Hanson K. Joseph AP

Med Jamie Vardy og Harry Kane i Englands-troppen innser Allardyce at Defoe neppe kommer til å spille alle matchene i turneringen. Men han mener Defoes erfaring kan vise seg uvurderlig fra benken.

– Hvis England skulle trenge ett mål så er det Jermain man ønsker at ballen skal havne hos, mener Allardyce ifølge The Guardian.

EM-sluttspillet er det en måned til, i kveld dreier det seg om Sunderland – Everton. Her mener vi vertene bør kunne klare å utnytte den gode tabellposisjonen man har, og sikre en seier som vil bety nok en sesong i Premier League.

VG LIVE: Følg kampen på VG Live

Billy Jones (f) er hjemmelagets eneste fravær. For Everton kan Séamus Coleman (f) og Gareth Barry (mb) bli friskmeldt i tide. Og Ramiro Funes Mori (f) har sonet ferdig.

• Her kan du lese våre vurderinger av dagens øvrige oddsobjekter

Everton har vært best borte denne sesongen, men har bare vunnet én av ni siste ligamatcher. Og har kun æren å spille for i kveld. Hjemmeodds til 1,65 spilles. Spillestopp er kl. 20.40 og TV2 Sport Premium sender kampen.

I VG Sportens ferske podkast får du dommen over bokseverdenens superkamp, Leicester-helten som ble flau og hvorfor far og sønn Thoresen må passe seg som hockeyeksperter:

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder