I SAKSA: Stefan Johansen og Vegard Forren spiller «sten, saks, papir» på en trening på Ullevaal før Ungarn-kampene. Til høyre: Alexander Søderlund. I forgrunnen Veton Berisha og Per Ciljan Skjelbred med ryggen til.. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Han har skapt flest målsjanser for Norge

Har skapt 25 målsjanser: – Som type liker jeg å ta litt risiko

ULLEVAAL (VG) Stefan Johansen (24) har fått mye kritikk i
det siste, men er her er tallene som viser hvorfor plassen hans på Norge ikke er truet mot Ungarn.

Publisert:

Celtic-spilleren har vært Norges klart mest kreative spiller i EM-kvaliken.

Tall fra statistikkbyrået Opta viser at Stefan Johansen har skapt 25 målsjanser for Norge. Det blir 2,5 sjanser i snitt per kvalikmatch.

VG DIREKTE: Følg Norge-Ungarn kl. 20.45

Nestemann på «skaperlisten» er Per Ciljan Skjelbred, som har vært involvert i ni målsjanser, før Mats Møller Dæhli (fem), Alexander Søderlund (fem), Markus Henriksen (fem), Omar Elabdelllaoui (fem), Jone Samuelsen (fire), Martin Ødegaard (fire) og Joshua King (fire) følger på de neste plassene.

LES OGSÅ: Så mye giftigere var spissene sist Norge kom til EM

– Vi er et lag som gjør det veldig bra. Vi ønsker å ha ballen mye og styre matchene. Da er det naturlig at vi skaper mer, innleder Johansen på VGs spørsmål om hvordan han har utviklet sine kreative evner og hvorfor han ikke alltid søker etter enkleste løsning.

– Som type liker jeg å ta litt risiko i det jeg gjør. Det er hyggelig at man skaper noe, men samtidig er det en del av jobben. Man må prøve å få frem sine fremste egenskaper, og da må en prøve på sånne ting, sier han.

LES OGSÅ: De anonyme landslagsgutta: – Nå ser alle ut som en Skoda

– To finaler

Som Norges dødball-taker får han noe gratis i forhold til sine lagkamerater når det gjelder å skape noe for andre. Og Per Ciljan Skjelbred (tre) har faktisk flere målgivende enn Johansen (to).

– Energien i laget er veldig god. Dette er to finaler for oss. Det er noe vi ser frem til, sier Johansen om playoff-kampene mot Ungarn.

For første gang siden gjennombruddet i 2012 har hatt møttmotgang. I Skottland har han fått kritikk for hvordan han har fremstått for Celtic.

VG+: Slik skaffer du EM-billettene til Frankrike

«Han må tas ut laget og bli bedt om å dra på ferie i fjorten dager», skrev Daily Record i sin liveoppdatering fra seriekampen mot Ross County nylig.

– Jeg tenker at det er slik det skal være. Det går litt i bølger. Celtic har hatt en tøff periode, og Stefan er en sentral spiller der. Det er ikke unaturlig at han får høre det da, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo

– Stefan er en ledertype i denne gruppen som vi er veldig godt fornøyd med, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder