Norge scorer ett mål per kamp

«Leo» etterlyser Helland og Ødegaard

LANG VEI TIL EM: Sjansesløsingen på Ullevaal, her illustrert av Alexander Søderlund (ett mål på 23 landskamper), har satt Norge i en ugunstig posisjon før returoppgjøret i Budapest. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Skrekktallene som taler imot Norge: – Ikke bare et spissproblem

Norge har i snitt scoret ett mål per kamp de siste åtte årene. I Budapest bør landslaget score minst to for å kapre EM-plassen.

 • Arilas Berg Ould-Saada

Artikkelen er over fire år gammel

Siden 2008 har Norge spilt 81 kamper og scoret 87 mål. Det gir et snitt på drøye ett mål (1,07) per kamp de siste åtte årene.

Etter 0-1-tap hjemme mot Ungarn bør Norge altså ha over gjennomsnittet god målteft i returkampen i Budapest søndag.

KOMMENTAR: Det viktigste for fremtiden er jakten på en målscorer

– Norge må bli bedre til å score mål. Det er ikke bare et spissproblem, det er et lagproblem, for spissene må få baller å jobbe med av midtbanespillerne. Vi må bli mer effektive, og flinkere til å skape tellende situasjoner, enten det er avslutninger, innlegg eller pasninger, sier tidligere landslags- og Liverpool-spiller Øyvind Leonhardsen.

LES MER: Eksperter oppfordrer til spissbytte
LES MER: Sjekk gullrekka fra 2000

Etterlyser Helland og Ødegaard

«Leo», som har blitt 45 år, er den mestscorende midtbanespilleren i norsk landslagshistorie. Mellom 1990 og 2003 scoret han 19 mål på 86 kamper. Det er fem mål mer enn hva dagens norske landslagstropp har til sammen.

– I kamper som disse mot Ungarn, når Norge har ballen mye, har vi en utfordring med tanke på sluttprodukt. Den siste biten mangler. Det er en vanskelig problemstilling. Vi trenger spillere som vet hvor målet står, som kan tre den forløsende pasningen, slå farlige innlegg eller komme med gode skudd, sier Leonhardsen.

Han ønsker ikke å ta ut en førsteellever til returkampen mot Ungarn, men gir klare indikasjoner om hvem han tror kan gjøre laget giftigere – i en kamp hvor scoringene komme hvis Norge skal få lukte på fransk gress til sommeren.

Saken fortsetter under bildet.

MÅLFARLIG: Øyvind Leonhardsen, her som 34 år gammel Lyn-kaptein i 2004, var kjent for å skape mange målsjanser fra sin midtbaneposisjon. Foto: Jørgen Braastad , VG

To navn skiller seg ut: Pål André Helland og Martin Ødegaard.

– Vi trenger en kantspiller som skaper flere sjanser. Helland er rettet mot mål, han er direkte i stilen og tenker hele tiden på å angripe motstanderens forsvar med skudd og innlegg. Det så vi da han kom inn i den første kampen. Skjelbred er en god spiller, men han er ikke så tellende når det kommer til å skape mål og målsjanser, sier «Leo».

– På midtbanen må vi ha en spiller sentralt som kan tre igjennom spissen, slå de pasningene som skaper målsjanser. En spiller som er bedre på den siste tredelen. Der tror jeg at Martin Ødegaard kunne vært fin mot Ungarn.

I farten nevner Leonhardsen også Mohamed Elyounoussi.

PLUSS: Dette gjør Norges EM-tropp fra 2000 i dag

Slakter norske innlegg

Péter Kovács, Sandefjords ungarnske spisskjempe, er ikke imponert når han får høre Norges målsnitt.

– Det er ikke det beste. Det må forbedres. Men ett mål kan være nok hvis man aldri slipper inn, legger han til mens han humrer lett.

Kovács sier at «en blanding av udyktighet og uflaks» ødela for Norge i den første kampen mot Ungarn. Det finnes bare én løsning på Norges målproblem, ifølge 37-åringen.

– Øve, øve, terpe, terpe. Det er det eneste som hjelper, sier Kovács.

Saken fortsetter under bildet.

MÅLFARLIG: Ungarnske Péter Kovács, som nå er Sandefjord-spiller, har scoret mange mål i norsk fotball. Her under avskjeden med Strømsgodset-fansen før overgangen til Sarpsborg. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

Han kaller Alexander Søderlunds landslagsstatistikk (ett mål på 23 landskamper) «for dårlig» og ønsker å se Marcus Pedersen fra start i Budapest. For at den brennhete Strømsgodset-spissen skal utnyttes best mulig, må de norske kantspillere heve nivået sitt, mener Kovács.

– De norske innleggene var altfor dårlige på Ullevaal. Kvaliteten var virkelig ikke all verden. Det må forbedres. Pedersen er veldig god i luften, og på klubblaget blir han matet med 15 gode innlegg hver kamp. Da blir det mål. Norge må gjøre det samme.

LEST DENNE? Så mye giftigere var spissene sist Norge kom til EM

Kovács vil gjerne se mer av Helland, som «har en x-faktor som skaper ubalanse for motstanderen», og tror Ødegaard også kan få noen minutter. Samtidig advarer han mot å stille med et altfor offensivt lag – scoringsnød til tross.

– Hvis man bytter ut Skjelbred og setter inn Helland eller Ødegaard, blir laget dårligere defensivt. Ungarn er farlige på kontringer, plutselig kontrer de inn 1-0 i Budapest også, og da er det «game over». Det er mange vurderinger som må tas, men samtidig må Norge ta sjanser.

For den eneste veien til Frankrike går gjennom målfest i Budapest.

Les også

 1. Eksperter vil vrake Søderlund

  Ekspertene er samstemte: Formspilleren Marcus Pedersen (25) bør spille fra start på bekostning av Alexander Søderlund…
 2. Helland: – Hadde joggebuksa vært våt så hadde han ikke nådd opp på den ballen

  ULLEVAAL STADION (VG) Her stopper Gábor Király en av tre store sjanser for Norge.
 3. Konkurrenten forsvarer Nyland: – Han hadde to gode redninger

  ULLEVAAL (VG) (Norge-Ungarn 0-1) Norges reservekeeper Rune Almenning Jarstein (31) gjør ikke krav på keeperplassen etter…
 4. Se, Per-Mathias Høgmo smiler igjen

  ULLEVAAL (VG) Nøyaktig 10 år etter forrige playoff-tap på Ullevaal gjentok den triste historien seg. 0–1.
 5. Elabdellaoui om straffesituasjonen: – Det klikket for meg

  ULLEVAAL STADION (Norge-Ungarn 0-1) Her fortviler Omar Elabdellaoui (23) etter å ha blitt frarøvet det han mener var en…
 6. VGs landslagskommentator mener: Høgmo må gjøre endringer før returoppgjøret i Budapest

  ULLEVAAL STADION (VG) (Norge - Ungarn 0-1) Det var som et gufs fra fortiden.
 7. Fotballprofiler fortvilet over Ødegaard-benking

  ULLEVAAL/OSLO (VG) Jesper Mathisen er ikke nådig når han omtaler Per-Mathias Høgmos valg om å beholde Martin Ødegaard…

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Fotball-EM

Flere artikler

 1. VGs landslagskommentator mener: Høgmo må gjøre endringer før returoppgjøret i Budapest

 2. Eksperter vil vrake Søderlund

 3. Offensiv Berget: - Ungarn er et lag vi skal slå borte

 4. VGs landslagskommentator mener: Det viktigste for fremtiden er jakten på en målscorer

 5. VG-børsen: Dette er våre beste (og verste) menn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder