VINNEREN: Zlatan Ibrahimovic har vunnet overalt, i hvert fall serie og cup. Nå skal han hjelpe Manchester United tilbake på tronen. Foto: AFP

VINNEREN: Zlatan Ibrahimovic har vunnet overalt, i hvert fall serie og cup. Nå skal han hjelpe Manchester United tilbake på tronen. Foto: AFP

Kommentar

Zlatan er tidenes engelske overgang

Har engelsk fotball hatt en større overgang?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Neppe.

Zlatan Ibrahimovic til Manchester United sprenger de fleste grenser, og «IBRAHIMOVIC»-draktene vil dra inn beløp i flerehundremillionersklassen.

Svenskens Muhammad Ali-faktor, kombinert med at han nå går til den største klubben i den mest pengesterke og populære ligaen, til manageren som er størst i kjeften, at han har vunnet overalt, i Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan og Paris Saint-Germain, gjør denne overgangen gigantisk.

At han kommer fra et mislykket EM, er en parentes.

SELVTILLITSDUO: José Mourinho og Zlatan Ibrahimovic etter et Inter-mål mot Panathinaikos i Champions League. Nå er de sammen igjen. Foto: AP

Engelsk fotball har tiltrukket seg spillere som Ardiles, Klinsmann, Ginola, Gullit, Vialli, Zola, Veron, Crespo, Drogba, Alonso, Sjevtsjenko, Ballack, Tévez, Torres, Agüero, Eto'o, Alexis Sánchez, Özil og Di Maria – flere av dem på et sportslig nivå som absolutt kan konkurrere med Zlatan, men ingen av dem med svenskens personlighet og aura.

Eric Cantona ble først veldig stor etter at han kom til engelsk fotball, Cristiano Ronaldo ble hentet som 18-åring og Arsenal-legendene Bergkamp, Vieira og Henry kom alle fra mer eller mindre mislykkede opphold i italienske klubber.

Zlatan Ibrahimovic kommer som superstjerne, hentet fra øverste hylle.

Den tilsynelatende grenseløse selvtilliten er for lengst blitt en del av imaget hans, og dette er jo selvsagt et lite spill fra hans side. Men Zlatan er Zlatan. Han kjører sin egen stil, og sett fra avstand er det veldig mye mer sjarmerende enn provoserende i en verden der veldig mange av de store sier veldig mye kjedelig. Og som forbildet Ali meldte: «Det er ikke skryt hvis du kan følge det opp»...

Zlatan: – Føler meg på topp

(Saken fortsetter.)

STOLT PAPPA: Med henholdsvis «KING» og «LEGEND» på ryggen kom sønnene Vincent og Maximillian ut på banen da Zlatan Ibrahimovic ble byttet ut like før slutt i sin siste kamp for Paris Saint-Germain. Foto: REUTERS

VG møtte Zlatan: – Vil bli født «en Zlatan» i Norge

Zlatan er litt som en tungvektsbokser selv, foran en tittelkamp, en kjempe på 195 centimeter som sier at han skal vinne. Som oftest gjør han det også, og dette er jo Manchester Uniteds supportere mest opptatt av, de som har vært til dels rasende i tre år. Zlatan Ibrahimovic er en av fotballens største vinnere.

United trenger et seriegull igjen, og Zlatan har plukket med seg 13 på 15 forsøk: To ganger med Ajax, to ganger med Juventus (klubben ble fratatt begge i ettertid), tre ganger med Inter, én gang med Barcelona, én gang med Milan og fire ganger med Paris Saint-Germain. Han måtte nøye seg med sølv i Ajax i 02/03 og i Milan i 11/12.

Det kan bemerkes at Zlatan har vært i de beste lagene, og at seriemesterskapene i snitt er blitt vunnet med rundt ti poengs forsprang. Men dette har jo også den svenske spissen bidratt kraftig til, med nesten 300 seriemål på drøyt 450 kamper.

Nå går han løs på karrierens største utfordring. Det vil være umenneskelige forventninger knyttet til at han skal løfte Manchester United til topps igjen, men Zlatan er jo ikke et helt vanlig fotballmenneske og bryr seg neppe.

Skulle det ikke lykkes, gir han nok ikke seg selv skylden.

(Saken fortsetter.)

PEP IKKE POP: Zlatan Ibrahimovic og Pep Guardiola fungerte ikke sammen i Barcelona. Her foran VM-finalen for klubblag mot Estudiantes i 2009. Barcelona vant 2-1 etter ekstraomganger, etter mål av Pedro og Lionel Messi. Foto: AP

Kanskje tar han en liten risiko, han som har sagt at han vil gi seg på topp? «Jeg har kontrakt ut 2016, da er jeg 34 år, og jeg kan ikke se at jeg vil fortsette på toppnivå etter det», uttalte han til ESPN sommeren 2014.

To år senere har han aldri følt seg bedre, og har ikke lyst til å gi seg likevel, forståelig nok.

Kanskje vil han oppleve at Premier League var vanskeligere enn forventet, etter å ha lekt seg til titler i Paris i fire sesonger. Zlatan har vært fantastisk i fransk fotball, han er en fantastisk spiller med ekstreme kvaliteter, men det har knapt vært konkurranse for PSG i Frankrike – og han minnes stadig vekk på at Champions League aldri har vært noen stor suksess for ham.

Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball.

Det blir ikke Champions League i Manchester United, i hvert fall ikke den neste sesongen, men sammen med sin gamle Inter-venn José Mourinho, managernes Muhammad Ali, blir det i hvert fall en mesterlig duell med Pep Guardiola.

Agenten: – Vil ha Guardiola-revansj

Den nye Manchester City-manageren har kranglet med både Mourinho og Ibrahimovic, og er en av de personene den svenske superstjernen har mislikt mest.

«Hvis Mourinho lyser opp et rom, så drar Guardiola ned rullegardina», sammenligner han de to i boken sin.

Kanskje syntes ikke Zlatan det handlet nok om ham selv under den ene sesongen i Barcelona?

Det trenger han ikke å bekymre seg for i Manchester United.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder