Endlich, Deutschland!: Tyskland videre etter vanvittig straffedrama: - Dreier seg om vinnerkultur

Rekdal slakter straffeskytterne: - Skremmende dårlig

(Tyskland - Italia 1-1, 7-6 etter straffer) Tyskland hadde aldri slått Italia i et EM eller VM før lørdagens kvartfinale. Nå har de det.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Åtte ganger hadde de to europeiske gigantene møttes i en stor turnering (VM eller EM). Aldri før hadde Tyskland slått sør-europeerne. Italienerne sto på sin side med fire seirer før lørdagens kvartfinale i EM.

VG Live: Les utfyllende referat fra kampen her!

Nå har det også ett tap, riktignok ikke etter full tid. For det ble svært dramatisk i Bordeaux, og det måtte straffer til for å skille de to gigantene i jakten på en semifinaleplass i EM mot enten Frankrike eller Island førstkommende torsdag.

Den ble av det mildt sagt elleville slaget; og det måtte hele 18 (!) straffer til for å kåre en vinner. Slik forløp straffekonkurransen seg:

MÅL: Insigne scoret for Italia

MÅL: Kroos scoret for Tyskland

BOM: Zaza bommet for Italia

BOM: Müller bommet for Tyskland.

MÅL: Barzagli scoret for Italia.

BOM: Özil bommet for Tyskland.

BOM: Pellè bommet for Italia.

MÅL: Draxler scoret for Tyskland

BOM: Bonucci bommet for Italia

BOM: Schweinsteiger bommet for Tyskland.

MÅL: Giaccherini scoret for Italia.

MÅL: Hummels scoret for Tyskland.

MÅL: Parolo scoret for Italia.

MÅL: Kimmich scoret for Tyskland.

MÅL: De Sciglio scoret for Italia.

MÅL: Boateng scoret for Tyskland

BOM: Darmian bommet for Italia.

MÅL: Hector scoret for Tyskland.

Reaksjoner etter straffekonkurransen: - En krig mot nervene

– Det er en klisje å si det, men det dreier seg om vinnerkultur, sier Jan Åge Fjørtoft i VGTVs EM-studio. Tyskland er ikke fremmede med å vinne etter straffer. Syv ganger har laget deltatt i straffekonkurranse, og hele seks av gangene er det tyskerne som har kunnet jublet. Italia tapte på sin side sin sjette av ni straffekonker.

Kjetil Rekdal er likevel ikke imponert over straffeskytterne til Tyskland. Heller ikke til Italia, og nok med rette. På de første fem straffene, bommet begge lag tre ganger.

Bastian Schweinsteiger hadde muligheten til å avgjøre det på lagets femte straffe. Han blåste istedenfor ballen over.

– De såkalt beste straffeskytterne på Tyskland og Italia bommet på 60 prosent av straffene. Det er rett og slett skremmende, mener Rekdal, som huskes for sin straffe mot Brasil i 1998-VM.

Og mens tyskerne jublet på sedvanlig vis sammen med den tilreisende fanskaren i Bordeaux, gikk italienerne slukøret av banen. Gianluigi Buffon forlot banen i tårer.

Selv om kampen kommer til å bli husket for å være svært dramatisk, var det ikke et fyrverkeri som ble servert før hvilen. Vi måtte vente i 40 minutter før de første sjansene kom, men i den andre omgangen åpnet det seg opp - og etter hvert kom det også scoringer.

Les også: Island-sjefen slo til med sex-fleip

Først da Mario Gomez fant Hector på nydelig vis i det 65. minutt.

Backen, for tiden flyttet opp som ving i en 3-5-2-formasjon, la ballen inn i feltet, og via en italiener fant han Mesut Özil. Arsenal-spilleren forsøkte seg på direkten - med hell mot Juventus-ikonet Gianluigi Buffon.

Få minutter senere var det Buffon sin tur til å vise styrke. På hælsparket til Gomez maktet burvokteren å vippe ballen over mål fra kort hold.

AVGJØRENDE ØYEBLIKK: Hadde Mario Gomez klart å overliste Buffon med hælsparket like etter 1-0-målet til Özil, hadde Tyskland trolig vært i semifinalen etter full tid. Foto: Nicolas Tucat AFP

Og litt senere kom scoringen på motsatt banehalvdel. Først var det riktignok Graziano Pellès tur til å fyre av et skudd fra syv-åtte meter like utenfor, men så måtte Neuer gi tapt.

HANDS UP IF YOU WANT EXTRA TIME: Jerome Boateng sørget nesten egenhendig for at Italia kom tilbake i kampen. Straffen er klar. Foto: Michael Probst AP

Han kan imidlertid gi en stor del av skylden på stopper Jérôme Boateng for at han for første gang i turneringen måtte plukke en ball ut av eget nett. Den vanligvis rutinerte Bayern München-forsvareren hoppet opp med armene i været for å bedyre sin uskyld i en duell, men endte med å få ballen rett på sin høyre arm.

Straffe, og fra 11 meter var stopper Leonardo Bonucci nådeløs.

Det så ut som om han aldri hadde gjort noe annet, men en statistikk på totalt 16 mål tidligere i karrieren tilsier noe annet.

Ifølge statistikkbyrået Opta var dette også først gang Bonucci tok en straffe i sin profesjonelle karriere, ekskludert straffekonkurranse.

– Verdens beste keeper, og så gjør du noe slikt. Det er tøft gjort, mener Jan Åge Fjørtoft om Bonucci, som nesten stoppet opp i tilløppet og hele tiden hadde øynene på Neuer.

Straffemålet holdt til ekstraomganger, men heller ikke nye 30 minutter klarte å skille lagene. Straffekonkurransen vant Tyskland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder