STOR NOK: Birger Meling lanseres nå som landslagsspiller for Norges A-landslag av sin egen trener i Stabæk. I Viking var det få eller ingen som hadde tro på Stavanger-gutten, som fikk en fin revansje med scoring og ett poeng på Viking stadion. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

For liten i Viking – Meling størst i Stavanger

STAVANGER (VG) For tre år siden mente trenerne i Viking at Birger Meling (21) var for svak fysisk til noen gang å bli toppspiller. I sin første kamp på Viking stadion «hysjet» Meling kritikerne.

Øyvind Jacobsen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg mener Birger Meling har en framtid som norsk landslagsspiller. Han utvikler seg hele tiden. En drøm å jobbe med. Det har han vært hele tiden. Et konkurransemenneske som få, sier Stabæk-trener Toni Ordinas til VG om venstrebacken som skaffet Stabæk ett poeng i Stavanger med et frispark 20 minutter før slutt.

Han kjenner Meling svært godt. Da Stavanger-gutten kom til Nadddrud var det på rekruttlaget til Ordinas han fikk sjansen. Merkelappen som «ikke god nok» fra Viking, og ett år hos Middlesbrough-rekruttene, skapte ikke store forventinger, men hos Stabæk har utviklingen til venstrebacken skutt fart.

«Hysjet» tribunen

Ikke rart at Meling feiret scoringen på Viking stadion søndag med å vise tegnet med en finger foran munnen til publikum i Stavanger. Scoringen gjorde at kampen endte 2-2.

– De som har sett det før vet hva det betyr. Jeg vil ikke si så mye mer om det. Jeg er i Stabæk nå, og vil helst fokusere på framtiden, sier Meling.

Lest? Publikumskrise i Viking: 4 av 10 sesongkort ikke brukt

Han rager 172 centimeter over bakken, og var i hele oppveksten både liten og spinkel. Derfor spilte han sammen med spillere som var ett år yngre på ungdomslagene i Viking.

Som 18-åring fikk han beskjed fra daværende talentsjef Kjell Inge Olsen og speider Gary Goodchild om at han ikke hadde noen karriere i Viking foran seg. To innhopp på til sammen ti minutter på rekruttlaget var han alt han fikk etter å ha spilt i klubben fra han var seks år gammel.

– Det virket nærmest som om det var vedtatt at jeg ikke skulle få sjanser. Heldigvis ga jeg aldri opp. Takket være hjelp fra min engasjerte og dedikerte far, satset vi videre. Klart det er deilig å komme tilbake hit og vise meg fram, sier Meling til VG.

Flust med venstrebacker

Viking-trener Kjell Jonevret sier at han ikke husker Meling særlig, men sier han mener klubben ikke bør ha dårlig samvittighet overfor Stabæk-backen.

– Vi har Kristoffer Haugen. Og hadde Viljar Vevatne (tidligere Brann, nå Sandnes Ulf). Det er grenser for mange gode venstrebacker en klubb skal ha. Det er kjekt at Meling har lyktes utenfor Stavanger, men jeg tror jeg fortsatt ville ha satset på Haugen, selv om Meling er en bra spiller, sier Jonevret.

Les også: Derfor jubler Viking over Hangeland-nyhet

Kristoffer Haugen er for øvrig en av spillerne som fort kan forlate Viking og Stavanger de kommende ukene. I Jåttåvågen selges det som selges kan for å redde en skakkjørt klubbøkonomi.

Kjell Jonevret er lei av å snakke om spillere som forsvinner.

– Sånn er det. Viking trenger en forsvarlig økonomi. Jeg forstår det. Vi har 31 poeng, og kommer ikke til å rykke ned. Så blir det sjanser å vise seg fram for nye spillere. I dag scoret Tor André Skimmeland Aasheim sitt første mål i Tippeligaen. Det er jo gøy, sier Jonevret, som har fått noe kritikk i sosiale medier for å være negativ til situasjonen.

– Det synes jeg ikke. Det ville blitt langt mer overskrifter om tidligere trenere som Roy Hodgson, Uwe Rösler og Åge Hareide hadde opplevd en slik situasjon som nå, sier Jonevret.

– De trenerne hadde kanskje forlatt klubben også? Er dette den type trenerutfordring du ønsker å ha nå? Å utvikle unge spillere?

– Det vil jeg ikke snakke om nå. Jeg har noen år igjen av kontrakten min, så får vi se. Nå vil jeg fokusere på kampene vi spiller. Det har vært et travelt program, og det var tydelig mot Stabæk også, sier Viking-treneren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder